Malý princ: Malá obrazová kniha
Antoine de Saint-Exupéry
Exkluzivní vydání jedné z nejvýznamnějších knih 20. století Malý princ byl napsán a vydán za války, jeho autor Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944) byl letec a spisovatel známý i svou tvorbou pro dospělé (romány Noční let, Válečný pilot, Citadela aj.). Kniha vyšla už v prvním vydání s jednoduchými a křehkými ilustracemi autora textu, v této podobě je známá dodnes. Je výjimečná, dodnes se těší úspěchu na celé zeměkouli: patří k 50 nejprodávanějším knihám na světě. Vyšla v mnoha vydáních, překladech, adaptacích, převyprávěních, byla zfilmována i uváděna jako divadelní hra." Tolik citace z nové knihy 2x 101 knih pro děti a mládež, která uvádí nejvýznamnější dětské knihy světové a české literatury. Tentokrát Malý princ vychází v luxusní úpravě s 3D pohyblivými ilustracemi a příběh se stává krásným a luxusním dárkem pro všechny příznivce Antoine de Saint-Exupéryho a malého chlapce se zlatavými vlasy jménem Malý princ.... celý text
Literatura světová Sci-fi Filozofie
Vydáno: 2016 , Albatros (ČR)Originální název:
Le Petit Prince, 1943
Na knize se mi líbily dialogy mezi postavami, které jsou velice dobře propracované a mají nějaký význam, ale nelíbil se mi pohádkový děj příběhu Malého prince.
Nechápu, proč jsem se do knihy nepustila už dříve. Naprosto nádherný příběh se spoustou nádherných myšlenek. Určitě si ji znovu ještě jednou přečtu. 5/5
Tahle kniha pro mě byla láska na první přečtení, lépe řečeno na přečtení prvních pár stránek. Trochu mi připomíná Alenku v říši divů, což nesmírně oceňuji. Mám ráda tyhle knížky, které se mohou číst dětem a zároveň v sobě skrývají mnoho myšlenek. Malý princ má v sobě spoustu poselství, která jsou stále aktuální, ačkoli by člověk řekl, že se to za ta léta mohlo změnit. Nemůžu si pomoct, ale celý příběh mi přišel hrozně roztomilý a líbí se mi dialogy mezi postavami, které jsou lehké, ale zároveň neskutečně hluboké. Každá postava na své planetce představující lidskou marnivost mě nutila k zamyšlení, stejně jako jak to dopadlo s princem a autorem na konci, což mě opravdu dojalo k slzám. Tahle knížka bude moje srdcová záležitost a určitě se k ní budu vracet a to jsem od ní popravdě nic nečekala a dostala jsem se k ní kvůli povinné četbě.
Jeden by řekl, že je to pohádka pro děti. A taky že je. Kouzelný příběh vesmírného cestovatele se jim bude líbiit. Ale také si ji mohou přečíst dospělí a mohou zde nalézt mnoho hlubokých myšlenek a filozofických úvah. Zkrátka záleží, jak si ten příběh vyložíte. Tak si ji přečtěte a sami uvidíte... :-)
Malého prince všichni známe alespoň z vyprávění. Je to opravdu kouzelný příběh, který stojí za to.
Filozoficky bych ji přirovnala k Alchymistovi. Ovšem ten Malému princi nesahá ani po kotníky. Je to prostě knížka, kterou můžete číst v jakémkoliv věku, nebo citovém rozpoložení a vždy ji budete vnímat jinak a vždy si z ní odnesete něco nového. :)
Hodně let jsem odolávala celému tomu humbuku kolem této knihy, která je stavěna na piedestal a říká se o ní, že vám změní život a každý by si ji měl přečíst. Vždy jsem měla za to, že mě tak úžasná připadat nebude a záměrně jsem se jejímu přečtení vyhýbala. Dnes se potvrdilo, že to bylo přesně tak, jak jsem si myslela. Byl to milý příběh, poselství jsem pochopila, ale neshledávám na knize nic výjimečného, ani úžasného.
Tuhle knihu mám ráda od dětství, četla jsem ji snad stokrát, ale musím přiznat, že až v pozdějším věku (tedy po překonání puberty) mi začala dávat hlubší smysl... prostě mi to trvalo trošku dýl...
Knížečku si netroufám hodnotit, protože si dokážu přiznat, že nejsem nezaujatá. Nemám ráda knihy (ani filmy), ze kterých lidé dělají svatý grál. V případě Malého prince mi přijde, že se prostě musí líbit, protože komu se nelíbí, ten je nedozrálý nevzdělaný ignorant, který nepochopil ty super myšlenky a musí dozrát. Přijde mi, že lidé uctívají tuhle knížečku aby dokázali, jací velikáni a intelektuálové jsou. Nejlépe koupit si plátěnou tašku s potiskem slona uvnitř hroznýše a pak si nechat na hrneček natisknout "Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné." a stane se z nás člověk, který spolykal všechnu moudrost světa. Možná jsem ale jenom velký cynik.
Pokud jste alespoň průměrně inteligentní, pak v knize to moudro najdete a pochopíte. Podle mě je ale také moudré přebrat si to v sobě a ne cpát všem, jak kniha musí prostě každému změnit život. Samozřejmě to se týká dospělých, pro malé děti je to zkrátka hezká pohádka. A pro mě vlastně také. Příběh mi přišel milý, ale to je asi tak všechno. S klidem můžu napsat přečteno jedním dechem, protože 94 stránek velkým písmem a s obrázky to ani jinak nejde. Život mi to ale nezměnilo. Troufám si říct, že za přečtení stojí, ale ten humbuk kolem prostě nechápu.
Malý princ - Je opravdu, tak malý, jak napovídá název knihy? Kniha určena především pro děti, ale myšlenku knihy pochytí spíš starší. Na to jak je kniha krátká, je dosti geniální. Za mě docela povinností si přečíst :-)
Přečtená s odstupem let již několikrát, pokaždé jedním dechem. Vždy ve mě zanechá emoce a nutí mě přemýšlet nad myšlenkami v knize.
Myslím, že podstatu této knihy, její smysl, hloubku, úvahy a celkově celé její kouzlo dokáže pochopit až člověk, který je trochu straší (tím myslím 18 let a více). Možná, že se pletu, možná, že jsem sám trochu pomalejší, ale přijde mi, že průměrný žák základní školy půlku věcí z této knihy nemůže docenit.
Když jsem byla na střední škole a to je už 13 let, byla to pro nás kultovní kniha, ze které jsme si do života hodně brali. Je mi hrozně líto, že dnes z něj udělali takové komerční "něco", že všechny ty původní myšlenky a smysl celého vyprávění je definitivně pryč. Je to kouzelný příběh, jen měl zůstat tak nějak marketignu skryt.
Dal jsem si do přečtených ale už si ji vůbec nepamatuju je to snad 20let co jsem ji četl
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
Asi to bude spíš mnou než knihou, ale já Malého prince vůbec nemám ráda. Přečetla jsem ho jen jednou a nemám potřebu se k němu vracet. Je na mě příliš ukňouraný a nemá žádný děj, ale věřím, že ne každý hledá v knihách akci a napětí :).