Malý zúrivý Robinson

Malý zúrivý Robinson
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552749/mid_maly-zurivy-robinson.jpg 4 11 11

Prvá zbierka poézie, ktorá po rokoch predstavila autora z novej generácie. Kniha vyšla už v roku 1984, ale v tiráži je uvedený rok 1985.

freejazz
předevčírem 5 z 5

prvotina a hneď diera do aj tak deravého sveta. to, čo si Jožo dovolil sa vlastne nikomu pred ním nepodarilo. zbierky v edícii Nová poézia boli povinne vybavené časťou nalinajkovanou sv. Vojtechom, neomedzeným vládcom vydavateľstva. *propagandisticko-ideologické okienko velebiace aktuálny režim.* Jožo odmietol podieľat sa na takej blbosti a ponúkol knihu, ktoré je svedectvom o stave generácie. na to, že mal okolo 18 - 20, keď ju dával dokopy je to veľmi zrelá výpoveď. a Jožo nastavil vysokú latku kvality, ako sa vtedy hovorilo v dobovej tlači. sám ju potom aj prekonával.
kniha určite vyšla v roku 1984, pretože som v tom čase robil v kníhkupectve, kam Jožo pravidelne dochádzal, požičal som mu 50 Kčs a on mi potom daroval knihu s krásnym venovaním. lenže ja somár som ju neskôr požičal muzikantom, ktorí hľadali inšpiráciu pre svoje skladby a tí mi ju nevrátili. takže mám len to ďalšie vydanie, ale už je riadne rozlistované.
odporúčam nielen čítať, ale aj študovať, lebo po Janíčkovi Smrekovi bol Jožo Urban ďalší rýdzi poeta natus.

a jedna z mnohých:

BALADA O ODSTÁVAJÚCICH UŠIACH
Akoby vtáci odlietali
Akoby mizli ideály
Keď som bol malý
všetci sa mi smiali
A ktosi vravel neplač maličký
raz možno budeš písať básničky
každý je krásny tým čo vie
ži tak ako sa sluší
a nevšimnú si tvoje uši
Akoby vtáci odlietali
Už nie si taký celkom malý
Učíš sa žiť
a učíš sa aj niečo iné
Tvoj život zo dňa na deň plynie
tak ako sa to sluší
No ešte stále hoci nie si malý
akoby vtáci odlietali
na krídlach tvojich uší

MatejHrbolta
20.02.2022 5 z 5

Kľúčová zbierka, ktorá stanovila smerovanie slovenskej poézie po roku 89, hoci bola vydaná ešte v roku 1985.

fristo
06.01.2021 5 z 5

Jeden z mojich najlepších básnikov. Z tejto útlej knižky sa dá čerpať toľko múdrosti, vtipu, lásky, pravdy aj klamstiev. Veľká škoda že odišiel tak skoro. Určite by napísal ešte mnoho krásnych textov.