Maminka
Jaroslav Seifert
Nositel Nobelovy ceny za literaturu napsal svou sbírku zpěvné intimní lyriky už jako zralý, zkušený a známý básník v roce 1954. Půvabné vzpomínky na dětský svět a na maminku, která dokázala udělat domov krásným, oslovily nejednu generaci. Prosté a jednoduché verše (např. Maminčina kytice, Mlýnek na kávu, Všední den, Dědečkův pohřeb, Vějíř, Krabice na čaj, Domov... ) opěvují nejen dětství, ale především dobrotu, krásu, práci i únavu maminky a mluví ústy básníka za mnohé z nás. S ilustracemi Jiřího Trnky patří knížka do zlatého fondu české literatury a do pokladnice Albatrosu.... celý text
Krásná slova.
Slovy zachycené to, co někdy ani zachytit nelze.
Emoce.
Nikdy nezapomenu na to, když báseň z této sbírky recitovala nejmladší dcera.
Něco úžasného. Téměř všechny básně z této sbírky jsem uměla jako žákyně základní školy nazpaměť. A ještě dnes si jich spoustu pamatuju a pořád stejně mě dojímají. Škoda, že pět hvězdiček je maximum, tohle je na víc.
Povinná četba k maturitě, četlo se to pěkně, rychle, ale vlastně nevim o co tam jde, tak doufám, že si to nevytáhnu
Nádherná sbírka básní, které se jenom navenek tváří, že jsou pro děti. Ale je to jako s Malým princem. Člověk ty básničky pořádně pochopí, až když je trochu starší. A nestyďte se, pokud vám sem tam ukápne slzička dojetí...
Moje nejoblíbenější vždycky bývala Tatínkova dýmka.
Obláček namodralý
tiše se rozplýval,
to, co jsme milovali,
milovat budem dál.
Velmi pěkné básně, které musí potěšit snad každou maminku. Ideální na svátek matek. Když se dobře odrecitují kdekoho rozpláčou. Nejraději mám Kytičku fialek a Maminčinu kytici.
Nádherné lyrické básně plné lásky k jedné osobě - k mamince. Ale není to jen maminka, kterou opěvuje - jsou to i dálky a touha po dobrodužství, vzpomínky na dětství, kdy rodina nebyla příliš bohatá, ale bohatství právě spočívalo v rodinné soudržnosti.
Jsem moc rada, ze nam pani profesorka zadala tuto knihu, jako povinnou cetbu. Zaujaly me predevsim krasne procitene verse. :)
maminka poezie česká poezie klasická literatura
1925 | Na vlnách TSF |
1971 | Maminka |