Maminka

Maminka
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76227/bmid_maminka-G6g-76227.jpg 4 1261 1261

DádazPrahy
01.05.2020 5 z 5

Krásné verše, vzpomínky na dětství a na maminku, laskavé odhlédnutí za chvílemi, které už odvál čas. Některé básničky známe ze školních čítanek, např. "Maminčino zrcadlo".
Všechny básničky jsou půvabné, mne se nejvíce líbily tyto: "U okna" "Pavučina"
"Cukrářský krám" "Růže pro slečnu učitelku"
"Dědečkův pohřeb".
Knížku stojí zato mít v knihovničce i díky krásným obrázkům Jiřího Trnky (mám 1. vydání z r. 1954). Určitě doporučuji.

kape97
28.04.2020 5 z 5

Nádherná sbírka básní, Nobelova cena byla opravdu zasloužená :)

tereza5413
14.04.2020 5 z 5

Nádherná kniha plná zajímavých básní, v nichž každá zpracovává téma maminky v jiném kontextu. Zamilovala jsem si verše, ale i to, co v nich člověk na první pohled nevidí. Rozhodně doporučuji!

Lka
12.04.2020 3 z 5

Tuto knihu jsem si přečetla jen díky čtenářské výzvě. Nebylo to špatné, ale můj šálek kávy to není.

Greenfingers
11.04.2020 5 z 5

Při čtení nádherných Seifertových veršů, ve kterých se vrací ke svému dětství a vzpomíná na svou maminku, jsem si neustále vybavoval vzpomínky své. Nostalgie časů dávno minulých, které se (bohužel) nikdy nevrátí. S přibývajícím věkem má člověk zřejmě tendenci více myslet na minulost než na budoucnost.

baty
07.04.2020 5 z 5

Básně nečtu, po této knize jsem sáhla jen díky výzvě a jsem za to nesmírně ráda. Básně jsou krásné, pohladí po duši. Myslím, že se k této básnické sbírce budu vracet, jak se mi líbila.

Kitty
29.03.2020 4 z 5

Básně pohladí po duši a vytáhnou vzpomínky na dětství

AnetN2487
24.03.2020 2 z 5

V díle je hodně poznat, jak autor v průběhu dospívání a stárnutí je více pesimistický. Básničky mi přišly smutné.

Knihomura
20.03.2020 5 z 5

Seiferta mám spojeného s maminkou. Tohle ještě umocňuje název.

Edera
07.03.2020 5 z 5

Pamatuji si to jako by to bylo dnes. Šla jsem do veřejné knihovny, dětského oddělení, vytáhla si z police tenkou knížku jako už tolikrát předtím. Postavila jsem se zaujatě k otevřenému oknu, za nímž rostly stromy a začala si číst. A hned jsem tušila, že tentokrát jsem narazila na něco výjimečného, aniž bych věděla, o jak významného básníka se jedná nebo jak se vůbec jmenuje. To všechno až potom. :) Prostě jsem jenom četla, ani nedutala a první přečtenou básničku se bezděky naučila zpaměti přímo v té knihovně.
Poezie, která zůstane čtená a oblíbená už napořád. Alespoň v to doufám.

U okna
Když přišlo jaro, na pešuňku
rozkvetly stromy v jarním slunku.
Maminka, tichá jako pěna,
k oknu je v pláči odvrácena.
− Proč pláčeš, co máš za bolest,
řekni mi, čeho je ti líto?
− Však ti to povím, povím ti to,
až nebudou jednou stromy kvést.

Sníh padal hustě a co chvíli
vločky se na sklo přilepily.
U okna, bylo málo světla,
maminka tiše něco pletla
a měla slzy na očích.
− Proč pláčeš, čeho je ti líto?
− Však ti to povím, povím ti to,
až nebude jednou padat sníh

Krchnaida
03.03.2020 2 z 5

Básničky nečtu, byť mohou být skvělé... Po této knížce jsem sáhla jen díky čtenářské výzvě.

janina66
02.03.2020 5 z 5

Trochu jsem se poezie bála. Asi předsusek ze školy, kdy jsme se museli učit báseň zpaměti. Ale tyto mě nadchly. Nejvíce se mi líbily: Maminčino zrcátko, Maminčina kytice, Všední den a Domov. Domov byla nejsmutnější, ale i pravdivá.

hana17.1.
28.02.2020 4 z 5

Nejsem fanouškem básní, ale jelikož jsem si k maturitě musela vybrat, zvolila jsem maminku a ani trochu nelituji. Krásné básně, které dojmou.

petula22
25.02.2020 5 z 5

Soubor krásných básní, které bych nepřečetla, nebýt Čtenářské výzvy...nejvíce mi utkvěli básně "Slečna ze čtvrtého" a "Maminčino zrcátko"... a

Co by byl bez vzpomínky
náš život? Co by byl?

klara5466
22.02.2020 4 z 5

Nádherné básničky o mamince i dalších pár členů rodiny... Nejhezčí je ukolébavka na dobrou noc a housle

Elench
13.02.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala k maturitě a musím říct, že byla má nejoblíbenější. Neuvěřitelně krásná a dojemná knížka, která zasáhne každého. Jako knížku (nejen) k maturitě jen a jen DOPORUČUJI.

Elsasbooks
10.02.2020 3 z 5

Dojemná sbírka poezie, která ukazuje autorův život v mládí a hlavně jeho lásku ke své mamince.

evelýny
24.01.2020 5 z 5

Touto sbírkou pan Seifert potvrdil, že v jednoduchosti je síla.
Jednoduché verše a tolik něhy, úcty, obdivu, nostalgie, tolik lásky... A přesto i tolik bolu, který je však přirozenou součástí života.
Sbírku jsem našla pod vánočním stromečkem. Byl to dárek od srdce, v pravou chvíli... Byl to dárek pro maminku. Kdykoli ji otvírám, tiše ke mně promlouvá:
,, Maminko má, jak je to hezké u nás doma."

P.S: Těmito verši pan Jaroslav Seifert otevře srdeční čakru všem, kteří mu to dovolí.
P.P.S: Těmito verši překročil Jaroslav Seifert v mém srdci Rubikon geniality.

BabaJaga11
23.01.2020 5 z 5

Myslím, že ve škole jsem Maminku buď nečetla, s výjimkou nějakých úryvků v čítance, anebo mi vůbec neutkvěla v paměti. A není se čemu divit – dětem často připadá zbytečné psát o obyčejných věcech, jako je mlýnek na kávu, tím méně pako věcech smutných, třeba o pohřbu... Tehdy jsme měli život před sebou, rodiče byli mladí, a že jednou možná budeme svírat v dlani jen prstýnek po mamince, nám na mysl nepřišlo... Myslím, že tuto sbírku plně ocení až dospělé děti, až uvidí, jak čas nezadržitelně plyne a všechny ty obyčejné, ale přitom krásné věci odnáší s sebou... laskající ruku, maminčin úsměv.

Zvláštní je, že mnoho básní se o mamince či jiných členech rodiny vůbec nezmiňuje, ale cítíte je tak nějak v pozadí... asi tak, jako když si navždy v srdci uchováte i ty, co už s vámi nejsou, a nosíte je tak všude s sebou.

Verše jsou doplněny nádhernými ilustracemi Jiřího Trnky. Dýchá z nich pohoda, vzpomínky. Nevím proč, v dětství se mi jeho obrázky vůbec nelíbily :-). Ale všechno má svůj čas...

Josh
11.01.2020 3 z 5

Poezie. Už to slovo zní jako něco zvláštního, něco na co potřebujete mít nejen čas, ale ztišení, otevřené srdce i mysl.... a tiše si přejete pohladit po duši. Umí to tenhle básník?

V této sbírce mne neoslovily všechny básně, což ani nejde a ani nikdo nečeká, ale ty které ano - ty byly jako bolest a radost v jednom, jako minulost a budoucnost v jednom, jako soužení a naděje v jednom....
- Maminčino zrcadlo, Kytička fialek, Domov

Nechyběli však ani pousmání, přítomnost, pohoda....
- Cukrářský krám, Motýli, Píseň.