Manželky, milenky, zoufalky
Lenka Lanczová
V osmnácti měla Alexandra o svém budoucím životě jasné představy, věděla, co chce (žít si jako v pohádce po boku bohatého sexy manžela, vychovávat s ním dvě roztomilé, krásné a hodné děti a mít se skvěle), stejně jako věděla, co nechce (hlavně ne vzít si obyčejného chlapa a prožít banální život). Její kamarádky na tom byly dost podobně, všechny věřily, že ony budou těmi výjimkami, kterým se to podaří. Jsou přece mladé a krásné a mají všechno před sebou! Jenže… Za dvacet let od maturity ušla každá z šestice někdejších spolužaček a kamarádek dlouhý kus cesty a z růžových plánů zbyla víceméně hořkoslaná torza. Ze svých naivních představ musely hodně slevit – a beztak to není takové, jak by si přály. Báječní sexy chlapi s tučným kontem se buď nevyskytují, anebo dávno odspěchali za mladšími, některé z kamarádek jsou rozvedené, další se k tomu chystají… Alex (a nejen ona) znovu stojí na křižovatce a stejně neví, kam a jak dál, natož s kým, aby to za to stálo! Polovina života pryč, správní chlapi zadaní a ty děti taky jaksi nejsou až tak dokonalé… Přesto všechny doufají, že to vyjde. Když ne jednou, podruhé, potřetí… posté, a tak hledají dál a tam uvnitř si připadají pořád stejné – mladé jako tenkrát (jenom se nesmí koukat do zrcadla a stoupat na váhu…), s většími či menšími boulemi a šrámy uštědřenými životem možná banálním, ale tím jediným, co žijí tady.... celý text
Od Lanczové jsem četla zatím její romány spíš pro pubertačky, když jsem sama pubertačkou byla, takže tohle je první dílo pro "dospělý" co jsem měla možnost od ní přečíst a jsem spokojená. Ona píše hezky at je to pro kteroukoliv generaci a pro jakejkoliv typ lidí. Její knížky jsou prostě fajn.
Tohle byla vynikající knížka. Prostě si to musíte přečíst. Fakt super! Báječné a poučné a havně reálné. Takový je opravdu život. V této knize je to výborně popsáno. A také mne fascinuje to, že když je rozvedené manželství, tak se bývalý manžel i přesto vrací ke své bývalé manželce a mají spolu sex...
Lanczovou zbožňuju, to bezpochyby. Autorka si může psát co chce a pro koho chce a věřím, že bude i tak hodně dobrá. Jenže já jsem u ní zvyklá na románky pro dívky ne ženy. Neříkám, že to bylo špatné, nebylo, ale byl to nezvyk. Má právo si vyzkoušet psát i pro jinou věkovou uskupinu, ale dle mého ji stejnak nejvíce jde to, čemu se věnuje x let už od "píky". Je lepší číst o někom kdo se kolem vás motá věkem. Asi to víc procítíte. :) Možná až budu starší ocením tento kousek dalece víc. Přesto tato autorka je můj největší český favorit. Lepší není! :)
Za mě opět plný počet! Nemůžu si pomoc, ale Lanczovou mám ráda, po letech jsem si přečetla další její knížku z jiného prostředí než jsou " puberťačky" a jsem spokojená. Příjemná, pohodová oddechovka. Líbí se mi její styl psaní a zápletky, které prožíváme i my v běžném životě. Baví mě její pohled na život žen, které založily rodiny a řeší své drahé nedrahé polovičky.
V knížce mě iritovala Alexina vydařená dceruška Kačenka, tak prudérní a líná holka . . .
Skvělé, plné vtipu a nejvíce ocení knihovnice či ti, kteří nějakou dobře znají (jako já). ;-)
Opět typická "lanczovka". Kniha je čtivá, spíše oddechová literatura. Vypovídá o prostých situacích obyčejných mamin, tak jak to v životě chodí. Na nic si nehraje, neláká...pouze humorně popisuje běžný život. Za mě, povedené!
Nevím nevím...zkoušela jsem ji číst už dvakrát a nikdy jsem nedočetla. Nebaví mě a ničím nepřitahuje. Třeba se to povede potřetí, ale určitě to nebude v brzké době.
Je to jedna z prvních "dospělých" knížek od Lanczové a musím říct že se dá opravdu číst až když člověk ty děti má. Její knížky o náctiletých jsou tak žravé proto, že jsme všechny bylo náctileté a prožívali podobné osudy a nebo je aspon občas prožít chtěly.
U téhle knížky to chce opravdu trochu mít už za sebou, protože ten kdo ty děti nemá, nepochopí co tu ženskou k tomu vede.
Na první "dospělou" knížku od Lanczové, kterou jsem v pubertě četla moc ráda, jsem byla vážně zvědavá, ale zklamala mě. Autorka neztrácí nic ze své čtivosti, ale k čemu to je, když je hlavní hrdinka na na pěst a je prakticky nemožné se s takovou ... ztotožnit. Vlastní děti ji mají za rohožku, exmanžel taky...a ona si libuje v roli oběti, čím víc ji její dcera drtí, tím je k ní úslužnější. V celé knize je jeden jediný okamžik, kdy jedno z dětí projeví vůči matce nějakou kladnou emoci, když se jí vlažně zeptá, zda jí nic není, když brečí na balkóně, a ona to okamžitě zazdí. Ona se přeci obětuje vždy a všem... knížka se hodí pro ženské, které jsou rády za rohožky a vlastní děti s nimi tak zacházejí, aby se utěšovali představou, že je to přeci normální, že NĚKDE UVNITŘ je ty děti miluji.
Tuto knížku jsem si přečetla na doporučení, jinak Lanczová není můj styl, ale musím říct, že jsem se při čtení velmi pobavila. Jedná se o příjemnou oddychovku popisující různé situace ze života žen a mně nezbývá než potvrdit, že tak to zkrátka v životě chodí. :-) :-)
První lanczovka pro dospělé a musím říct, že skvělá. A to i proto, že hrdinka je opět z oboru. Jak já mám pro kolegyně knihovnice v hlavních rolích slabost :).
Ryze ženský románek (není to můj "šálek kávy"). Ale nelitovala jsem... Lehká, příjemná, úsměvná oddechovka.
2019 | Těžká noc |
2014 | Život na ostro |
2013 | Dvakrát dospělá |
1997 | Znamení Blíženců |
2009 | Pošeptej po větru |
Tak nevím, jestli jsem jediná, komu v knize vadila zmatená souvětí, ale já jsem jejich smysl naprosto nedocenila.
Samotný příběh ani snad příběhem nelze nazvat, ale jako sonda do nepovedených vztahů - budiž.
V poslední řadě ubírám třetí hvězdičku za korektury.
A to se mi doposud všechny knihy Lenky Lanzové docela líbily.