Manželky po letech
Táňa Keleová-Vasilková
Čtyři kamarádky – Diana, Martina, Michaela a Iva – se k autorce po dvaadvaceti letech vrátily a vracejí se i k vám, čtenářkám. Příběhy žen, jejichž život v průběhu let prošel nevyhnutelnou proměnou… nebo taky ne. V něčem se změnily ony, hodně se toho v jejich životě událo, ale jejich sny a touhy zůstaly podobné těm z doby před dvěma desítkami let. Pouze se staly o něco skromnějšími. Dotkl se jich čas a občas musely něco přehodnotit, vyřešit, změnit. Anebo to udělal sám život? Sama jsem byla zvědavá, co s nimi po padesátce bude, jak se změní, zda budou žít se stejnými partnery, co se stane s jejich dětmi, nyní už dospělými, některá z nich už možná bude babičkou… Knihu jsem psala s velkou radostí, těšila jsem se na setkání s Ivou, Dianou, Martinou a Michaelou, s ženami, které jsem si před dvaceti dvěma lety tak oblíbila. Už i mně chyběly!... celý text
![bookcase bookcase](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/8159/bookcase-Xas.jpg?v=1589756277)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čtení ze života o ženách středního věku, které už mají leccos za sebou. Každá něco řeší, ať už milostné problémy, nebo trable s dětmi či rodiči.
![salexice salexice](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
autorka má dar výstižné charakteristiky. Dobře vykreslí charaktery, prostředí. Manželky po letech jsou volným pokračováním Manželek. Na pokračování jsem se moc těšila, pro zvýšení prožitku jsem si je raději přečetla obě a možná jsem dobře udělala. Přece jen mi leccos z paměti již vypadlo a nemusela jsem tudíž pracně lovit souvislosti v paměti. Pokud je vaším cílem u četby si odpočinout, zasmát se, dojmout se a neřešit při tom globalizaci, inflaci, migraci a jiná zvěrstva, máte v ruce to pravé.
![Knižní střípky Knižní střípky](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/5025/agatha-hpd.jpg?v=1589135906)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihy teto slovenské autorky mě provázejí životem již více než 20 let a mám je moc ráda. Autorka má dar napsat příběhy ze života obyčejných lidí, kteří by klidně mohly býti našimi sousedy, kamarády nebo bychom to mohli být my sami. Velice hezky a reálně dovede zachytit mezilidské vztahy, byť jsou hlavními hrdinkami jejich příběhů ženy, neopomíná ani mužskou stránku věci, nestraní ženám, nestraní mužům, vždy se snaží pochopit a reálně vykreslit obě strany. Tento ženský čtyřlístek mi přirostl k srdci, měla jsem je ráda jako mladé ženy, ale nyní, když jsou mému věku bližší, jsem si je snad oblíbila ještě více.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
![gargamelka gargamelka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Táňa patří mezi mé oblíbené autory. Hned, jak jsem zaregistrovala, že vydala novou knížku, tak jsem vyrazila do kamenného knihkupectví a knížku si zakoupila. Příběh ze života. Radosti, ale i smutky se kterými se na životní pouti můžeme setkat/setkáváme.
![petraštěp petraštěp](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Nadšení setkat se po letech... některé “vývoje “ překvapily, ale pozitivně ????
Plný počet bodů ????
Na Manželky po letech jsem narazila mezi novinkami. Autorka se zabývá životní fází, kdy děti odcházejí a starosti se stárnoucími rodiči přicházejí.
Jedná se o fádní podrobné líčení běžných životních situací, plytké sedánky u dobrého jídla nebo u skleničky, povrchní přátelství, kdy si "kamarádky" to nejdůležitější stejně neřeknou, natož aby si navzájem pomohly. Myslím, že život ženy po padesátce je daleko bohatší a neomezuje se jen na vaření, zavařování, uklízení a uraženou hrdost, protože manžel před deseti lety zahnul (Iva).
Čteme stále dokola líčení běžného života, jaký žije každá z nás a záleží jen na ní, jak se k němu postaví. Kniha mě nezaujala, neobohatila žádnou myšlenkou. Konec předvídatelný už od poloviny. Zbytečná kniha vlastně o ničem.