Manželské etudy
Helena Třeštíková , Michael Třeštík
Jedinečný dokumentární cyklus Heleny Třeštíkové, který dává možnost nahlédnout do osudů manželských dvojic v pohledu několika let vyšel také v knižní podobě. Příběhy jsou obohacené o sociologický a psychologický komentář. Od 1. ledna 2006 byly v jednom bloku za sebou v šesti večerech na ČT 2 uvedeny Manželské etudy z roku 1987 v původní podobě a Manželské etudy po dvaceti letech. Filmy sledovalo více než milion diváků, a jak se ukázalo, divácký ohlas dokonce i podstatně zasáhl do dalšího osudu hrdinky jednoho z příběhů.... celý text
V knize se dozvíme pár věcí, které film neřekne. Sonda do lidských vztahů, co vztah to nějaký kostlivec ve skříni, vše je o tom vzájemně si vyjít vstříc a i ve vztahu mít určitou formu "svobody" a seberealizace. Osudy párů kniha sleduje od roku 1980 do roku 2006 . Od každého páru se dá něco , naučit, přijmout. Osobně nejvíce mi učarovali Strnadovi a Kubrovi (tam je v obou případech vidět krásně vzestup a pád včetně rodičovských starostí). Půjčeno z knihovny.
Manželské etudy zná asi každý, minimálně z doslechu. Časosběrný dokument mám ráda hlavně proto, že narozdíl od týdenní reality show ala výměna manželek, zachycují onu realitu všedního dne.
Tahle kniha je usazena do roku 2006, je v ní tedy zaznamenaná první a druhá část dokumentu. Já si po každém přečteném příběhu ještě pustila díl poslední, Etudy po 35 letech.
Kniha jako taková se moc hodnotit nedá. Jedná se o přepsaný dokument. Nic moc jiného se v něm nedozvíte. Je to však fascinující náhled do života 6 párů a jejich rodin. Třeštíková si je na matrice vybrala náhodně v roce 1980 a je tak s podivem, že u každého z páru můžete najít nějakého strašáka a kostlivce ve skříni. Prostě všude je něco.
O tématu by se dalo prodiskutovat několik hodin. Co ale nejvíc bilo do očí, byla ta touha po svobodě. Že žena i muž potřebují kromě rodinného života mít nějakou seberealizaci. A pokud si tu svobodu ve vztahu navzájem nedokážete dát, vztah nemá téměř žádnou šanci dospět ke konci.
Doslovný přepis toho, co osoby řekli v dokumentu, je za mě dost nešťastné. Asi největší zklamání je z toho, že v dokumentu je “manželský život” párů zachycen v delším časovém horizontu, takže se může stát, že v knize jsou manželé šťastně spolu, ale z dokumentu je zřejmé, že o pár let později bohužel došlo k rozluce.
V rámci druhého příběhu Vám začne kniha připadat dost stereotypní, byť zachycuje zcela jiné osoby, ale to za mě není chyba Třeštíků, spíš koncept z dokumentu/filmu napsat knihu obecně zatím moc nevychází (nebo na to nemám “štěstí” u výběru knih).
Šest manželskývh párů je sledováno několik prvních let po svatbě a pak znovu pi 20ti letech.
Zajímavé příběhy.
(2006)
Po Manželských etudách jsem sáhla v rámci knižní výzvy, dokument jsem neviděla. Je to zajímavá sonda do života lidí, nicméně mám pocit, že tady zřejmě filmová podoba řekne více.
Ani nevím proč, ale televizní zpracování se mi líbilo o moc víc.