Mapy
Daniel Mizieliński , Aleksandra Machowiak Mizielińska
V knihe obrazových máp pre malých aj veľkých nájdete 46 krajín, 6 kontinentov a množstvo zaujímavých faktov zo všetkých kútov sveta. Dozviete sa, čo jedia ľudia v Ekvádore, aké zvieratá žijú v Číne, v Japonsku či v Afrike. Zoznámite sa s gejzírmi na Islande, objavíte obydlia starých Mayov v Mexiku, vo Fínsku vás čaká polárna noc, na Madagaskare si oddýchnete v tieni obrovského baobabu. Na každej dvojstránke nájdete obrázky historických pamiatok, významných osobností a zaujímavosti o histórii a kultúre danej krajiny či kontinentu. Komu sa kniha môže páčiť: Malých aj veľkých, ktorí radi cestujú aj prstom po mape a radi sa dozvedia najzaujímavejšie infošky o našich blízkych aj vzdialených susedoch. Mapy od poľskej dvojice ilustrátorov sa stali absolútnym fenoménom a radia sa medzi najkrajšie knihy sveta.... celý text
Mapy a atlasy Pro děti a mládež Encyklopedie
Vydáno: 2016 , Slovart (SK)Originální název:
Maps, 2012
Tuhle knihu jsem se chystala koupit několik let, ale říkala jsem si, že ji jednou objednám pro naše miminko. Minulý měsíc konečně nastala ta chvíle a ze smutné holky se stala nejvděčnější maminka na světě. Mapy jsou jedna z prvních knížek, které jsem pro naši vymodlenou holčičku koupila a i když ještě pár let uběhne, než si ji spolu budeme prohlížet, teď na ni ve volných chvílích budu koukat já.
Jak tady někdo psal v komentářích Mapy jsou ve stylu map mořeplavců a objevitelů a měl pravdu, pří prohlížení jako bych se přenesla mezi Piráty z Karibiku :-D Sice tam nejsou všechny státy, zato zpracování je nádherné.
Já osobně jsem hned hledala Dánsko, které mám na Travel listu a marně, přesto nebo právě proto mě zrovna tato knížka navede jaké informace si mám o této zemi zjistit. Věřím, že tahle velice poučná knížka pomůže jednou naší holčičce ve škole a i já si doplním své mezery ze zeměpisu. Všem moc doporučuji a budu se k ní často vracet.
Přidávám se do tábora "čtenářů", kteří zde našli nejen pozitiva, ale sem tam i nejakou tu mouchu. Celkovému nápadu, pojetí ani výtvarnému zpracování nemám co vytknout. Na druhou stranu mi dost vadí vynechané země i velmi individuální selektivní výběr toho, co je pro danou zemi to podstatné a charakteristické. Např. na té naší mapě postrádám Lipno i Pražský hrad, v Polsku solné jeskyně, v Japonsku Císařský palác...
Atlas, který se oplatí mít doma. Představí vám nejen všechny světadíly ale i jednotlivé státy s typickou faunou, flórou, jídlem, lidmi a zvyky, průmyslem a vším co potřebujete o dané zemi vědět. Plný nádherných ilustrací a zajímavostí. Tenhle atlas určitě není jen pro děti a když už nemůžeme cestovat, tak alespoň prstem po Mapě ????️
Nadšené komentáře níže potvrzují, že se polským přátelům cosi opravdu dobře podařilo. Protože zeměpis a dějepis byly od základní školy mými předměty z nejoblíbenějších (na rozdíl od matematiky) dělá mi radost tato povedená kniha.
Obrázkové putování po zajímavých zemích na všech kontinentech na jednapadesáti dvoustranách s nádherně zdobenými okraji, které připomínají mapy dávných objevitelů a mořeplavců.Plno fascinujících detailů je oslavou rozmanitosti světa, od obrovských hor až po malinké broučky — a všeho mezi tím.
Atlas světa, jaký hned tak nevidíme !
Koupíte-li svým dětem, vnučkám, pravnučkám, vnukům či pravnukům - neprohloupíte !
I cestování prstem po mapě je zábava zvlášť s touhle boží, krásně ilustrovanou nádherou!
Moc povedená knížka, která svým obsahem a zpracováním zaujme děti i dospělé. Krásně ilustrovaná, úžasná grafická úprava, vůbec se nedivím, že se kniha stala světovým bestsellerem, byla přeložena do dvaceti tří jazyků a prodalo se přes dva a půl milionu výtisků.
Krásný atlas. Jako milovníka map mě zaujalo velkoformátové zpracování s bohatým kresleným obsahem, který je předurčen pro postupné objevování dle věku. Atlasem listuji s 3letým synem, kterého např. zatím zaujaly vlajky, jména místních a oblíbená jídla. V jediné mapě časem pronikne do přírodopisných znalostí, produkce průmyslu nebo místní kultury a skončí v hledání podivuhodností, nepřesností, či objevování polského pohledu, které nacházím já.
Překrásná knížka!!! Škoda, že už mi není devět. V žánru naučné literatury by to byla jedna z mých TOPek.
Nejsou to vyloženě mapy, podle kterých byste chtěli někam jet, letět nebo snad plout. Věřte mi ale, že hezčí mapy jste ještě neviděli! A těch doprovodných informací!
Nejhezčí mapy, jaké jsem kdy viděla. Pro děti, školáky i dospělé. A vyčtete z nich všechno důležité. Na knihu navazují velkoformátové mapy z nakladatelství Pikola, které vydalo speciální atlas jídla, zvířat i velkých světových měst ve velmi podobném stylu. Krása.
Souhlasím s názorem, že mohly být v Atlasu všechny země, a to je jeho největší mínus. Škoda, velká škoda. Jinak je kniha naprosto úchvatná, člověk neodolá a každý den se musí kochat.
"Četla" jsem ji pomaličku, maximálně jednu zemi denně, někdy kniha ležela ladem hodně dlouho, takže teprve po roce ji mám přečtenou. Ach, je krásná. Občas si ráda něco nakreslím a ty jednoduché obrázky jsou pro mě skvělou inspirací. I přes její neskladnost (musím ji mít položenou nahoře na knihovně) ji zbožňuji a jsem opravdu moc ráda, že jsem si Mapy pořídila.
Mezinárodně úspěšná velkoformátová knížka plná rozkošných a osvěžujících detailů a stručných, ale ucelených informací o každé zemi. Nádherné ilustrace!
Hned jak ji Host vydal, zakoupila jsem pro vnoučka. Sice ještě neumí číst, ale narodil se do geograficko-kartografické rodiny, tak už brzy začne studovat :-)
Mě se atlas moc líbí. Neodolala jsem a taky jsem si ho pořídila a rozhodně nelituji. Je to spíše pro potěchu oka než ke vzdělávání podle mého názoru ale na kráse to nijak neubírá.
+ Krásné ilustrace
+ Spousta zajímavostí
+ Osvěžení zapomenutých znalostí ze školních škamen (v případě dospělého čtenáře)
+ Zábava na dlouhé hodiny (večery)
- Neskladné
- Z přemíry informací se vám rychle zavaří mozek.
- Nejsou tam všechny země.
- Chybí jakákoli předmluva nebo doslov, kde by autoři vysvětlili, proč právě tuhle a právě takhle knihu vytvořili.
Verdikt: Nečíst, jen prohlížet.
Knížka je krásně zpracovaná, kreslené mapy úžasné. Ale spousta zemí chybí, speciálně ty, které mne nejvíc zajímaly.