Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem
Martin Moravec , Marek Dvořák
Při jeho práci jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, vytěsnit emoce a často si i sáhnout na dno. Lékař letecké záchranky Marek Dvořák takové situace zažívá denně a teď i vás vezme do světa, o kterém snil už jako malý kluk. Jak vypadá práce doktora ve vrtulníku? Na které vzlety nikdy nezapomene? Kdy měl při zásahu strach a co už by ve službě nechtěl zažít? Je to vyprávění, při kterém se občas tají dech. Chvílemi je dojemné a jindy vás naopak rozesměje. Taky vás naučí, že při první pomoci se není čeho bát, a možná i přiměje víc přemýšlet nad tím, co v životě děláte. Dvořák je mezi českými doktory svéráz. A to nejen kvůli mnoha tetováním, která má po těle. Pro kontroverzní názor nejde daleko, má osobitý smysl pro humor, ale zároveň je na každé jeho větě znát, jak moc medicínou žije. Když vypráví o pacientce, která ho po několika měsících od těžkého úrazu překvapila návštěvou a u které si myslel, že nemohla přežít, dojde i na slzy.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Zdravotnictví
Vydáno: 2024 , AudiotekaInterpreti: Martin Stránský , Josef Pejchal
Skvělá kniha. Zpočátku jsem si zvykala na styl, který je v rozhovorech, ale pak jsem byla plně lapena. Je to zajímavé, poučné, vtipné, občas vám hlava nebere, jak se něco takového může vůbec stát. Půl hvězdy dolů jen za to, že občas se hůře orientovalo v určitých větách a musela jsem si přečíst víckrát, abych pochopila, co kdo říká. Jinak skvělý a těším se na další knihy s touto tématikou, které od Martina Moravce mám koupené.
Vynikající kniha se skvělým doktorem Markem Dvořákem. Doporučuji , měl by si jí opravdu každý přečíst.
Nikdy bych tuhle práci dělat nemohla a klobouk dolů před těma co s tím problém nemají a baví je. Kniha je moc hezky napsaná a přibližuje pohled na práci záchranářů, lékařů a vlastně všech zdravotníků a situace do kterých se dostávají a nás ani nenapadnou... Je hezké si uvědomit, že jsou všichni jen lidé, takže člověk u některých pochopí špatnou náladu nebo podráždění a i to že vůl zůstane volem i když je doktor (bohužel takového, naštěstí, jednoho znám a zrovna na něj díky této knize opravdu názor nezměním). A panu Dvořákovi a dalším kolegům přeji spoustu úspěchů a chutě dál pokračovat v tom co dělají a na druhou stranu doufám, že jejich pomoc nikdy nebudeme potřebovat.
Knihu jsem koupila minulý rok dceři, která začala studovat medicínu, pro inspiraci a taky pro poučení. A letos jsem si obojího užila, v rámci ČV, i já. Věřím, doufám , že většina lékařů je jako Marek Dvořák. Zapálených, lidských, nebojácných, empatických, bojujících za záchranu života do posledního dechu a kapky krve. Zejména v jeho specializaci, záchranáře a lékaře na urgentním příjmu, jsou tyto vlastnosti velmi důležité. A taková je i tato kniha, absolutně bez patosu, místy syrová, místy dojemná, hodně upřímná, ale hlavně lidsky a srozumitelně napsaná, každý si z ní odnese i něco do svého života. Moc jsem se bavila při otázkách o studiu. Vloni jsem si, jako milující a přející máma, užila nervy s dcerou, která se učila na anatomii a histologii a učebnice anatomie od pana Čiháka byla její jedinou věrnou kamarádkou na několik měsíců:-). Moc bych si přála , ať už si vybere jakoukoliv specializaci, aby jednou přistupovala k pacientům jako Marek Dvořák. Fundovaně, s respektem, ale velkou dávkou člověčenství. Výborné čtení, moje poslední v letošní čtenářské výzvě, která mi přinesla opět několik nečekaných čtenářských zážitků, děkuji za ně.
Kniha me zaujala v dobe vydani, dostala jsem se k ni letos diky CV. A nezklamala :) Je videt, jak nejvetsi profici jsou ti, kteri praci ziji!
Zitra jdu na autorske cteni Martina Moravce a uz ted vim, ze se necham zlakat a koupim si nejakou dalsi z jeho knih :) Nemuzu se dockat, az autora potkam osobne!
Jedna z nejhezčích, pro mě naučných knih, co jsem četla. Dozvěděla jsem se opravdu hromadu zajímavých věcí, o kterých jsem neměla ani ponětí - co to je systém first respondentů a jak funguje, jak se jím člověk může případně stát; jak je to s krevními transfuzemi ve vrtulníku (proč někde jsou a někde nejsou); rozdíl mezi infarktem a mrtvicí; atd. Rozhodně velmi zajímavá a poučná kniha, kterou mohu jen doporučit.
"To, že pracuje jako doktor ještě neznamená, že není vůl."
Při jeho práci jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, vytěsnit emoce a často si sáhnout na dno. Lékař letecké záchranky takové situace zažívá denně a teď vás vezme do světa, o kterém snil už jako malý kluk.
Ne, ten citát se nevztahuje na Marka. Od první chvíle vás chytne za srdce svým vtipem, inteligentní, spontánností a citem. Od Martina jsem četla už Josefa Mareše, což bylo výborné, ale toto bylo ještě o level výše. Za tuto knihu získal autor ocenění od čtenářů v soutěži Magnesia litera. A právem!Symfonie, která mezi dvěma muži při tomto rozhovoru na vás dýchá, vám přijde, že jsou přátelé už dlouho. Řekla bych, že jsem víc jak polovinu rozhovoru měla husí kůži a několikrát jsem brečela, ale také se od srdce smála. Marek vzpomíná na začátky svého snu, na studium, na učitele, na své začátky jako lékaře. Popisuje práci na urgentu, na letecké záchrance a také vzpomíná na konkrétní pacienty a někdy i na naprosto šílené případy. Mě vždy nemocniční prostředí fascinovalo, proto jsem celou dobu pány opravdu poctivě poslouchala. Tato audiokniha mi zpříjemnila několik dní v práci.
Pánové, byli jste skvělí.
Zaplaťpánbuh za tyhle profesní odborníky a lidské nadšence. Klobouk dolů za Markovo neuvěřitelné nasazení a oddanost profesi. A nepochybně také nutno smeknout před manželkou, tohle by nejspíš dlouhodobě nevydržela každá. Tak kéž jim to klape i nadále a Marek nikdy neztratí svůj entuziasmus. A více takových lékařů, prosím!
Na DK aktuálně 97% od 1250 hodnotících.
Vřele doporučuji!
Je vždy příjemné a obohacující číst o člověku zapáleném do svého oboru. Navíc pro M.Dvořáka je medicína viditelně posláním a rozhovor přináší i nemálo praktických rad.
23. AUDIOKNIHA
Protože se mi moc líbila audiokniha Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení, musela jsem zkusit i Marka Dvořáka - Mezi nebem a pacientem. A musím napsat, že tohle byla asi ještě větší pecka. Kapitolu o první pomoci jsem si poslechla třikrát - dvakrát sama, a potřetí jsem ji pustila manželovi v autě. Tenhle komentář píšu po týdnu po poslechu a můžu napsat, že o první kapitole i o celé knize vypravím, kudy chodím, všude a všem.
Rozhodně tedy knihu naprosto všem doporučuji!
Dozvíte se hodně moc užitečných až doslova životně důležitých rad a poslechnete si hodně příběhů. Ty jsou dojemné, takže vám ukápne i slza, radostné, třeba díky tomu, jak dopadly, smutné, ale stále se z nich jde poučit, a zároveň jsou i příběhy , kde zakroutíte hlavami nad pár ignoranty. Zkrátka je to celé o životě, jaký je, očima člověka - doktora, který se se smrtí a životem setkává pravidelně.
Jeho humor i myšlení mi moc sedlo. Velký klobouk dolů nad lidmi jako je Marek Dvořák, neskutečné, co jeden člověk může dokázat... Neskutečný obdiv!
Takže přečtěte si, já hltala každou "stránku" a těšila se na každou chvíli s knihou!
Po příběhu pilota a vyšetřovatele mě kniha tolik nenadchla, ale asi to bude tím, že lékařské prostředí mi vážně nahání husí kůži. No ať je to jak chce knihu jsem louskala nejdéle, některé pasáže o záchranných akcích s vrtulníkem mi velmi bavili. Informace o první pomoci už tolik ne. Možná je to i tím, že kurzy první pomoci mám stále dokola. Každopádně mnoha čtenářům kniha přináší spoustu nových informací, mě zas tolik ne. Těším se ovšem na další díl rozhovorů. Pan Moravec umí umí vybrat zajímavé lidi z praxe a pokládat jim zvídavé otázky.
Vynikající kniha se skvělým lékařem a člověkem MUDr. Markem Dvořákem! JInak asi není co dodat.
Doporučuji i lidem, kteří se vůbec nezajímají o medicínu. Audioverze je skvěle namluvená. Poslechnuto jen kvůli čtenářské výzvě, ale pokud by se autor rozhodl napsat další knížku, určitě po ní sáhnu.
Super !!!!
Druhá knížka kterou jsem přečetla od M. Moravce. Perfektně, srozumitelně napsaný, dobře kladené otázky.
Pan Dvořák to je kapacita ve svém oboru.
Více takových lékařů.
Opět skvěle vedený rozhovor, jen bych se ještě u pár otázek něco doptala (moje nevědomost). Pan doktor Dvořák si šel neúnavně za svým snem a je ve svém oboru opravdu velmi dobrý. Má talent zprostředkovat svoji náročnou práci i nám laikům, srozumitelnou a zapamatovatelnou formou. Má velikou zásluhu na osvětě první pomoci. Vše co dělá, dělá na jedničku. Jen víc takových lékařů.
Knihu Mezi nebem a zemí, rozhovor Martina Moravce s Markem Dvořákem jsem poslouchala audioknihu. Perfektní. Namluvené Josef Pejchal a Martin Stránský.
Ta kniha je nadupaná emocemi, ale i úsměvnými historkami, šťastnými i tragickými konci.
Z knihy si můžete z různých situací vzít ponaučení pro sebe. Přesto mnoho doktorů není jako Marek. Většinou mají lidé zkušenosti s pohotovostí ty, že z nich udělají simulanty. Proto pak i když to jsou vážnější případy, raději čekají do rána, že půjdou ke svému praktickému lékaři…No a tam už mnohdy nejdou.
Mám s tím osobní zkušenost, je to už 11 let, tatínek byl u doktora, ten mu řekl, že nějaká virozka, ať si dá panáka a bohužel za dva dny taťka umřel. V noci mu začalo být ještě hůř, ale na pohotovost jet nechtěl, prý půjde ráno k jiné lékařce…nakonec sanitka přijela, kterou jsme zavolali i přes jeho protest, že je nebudeme obtěžovat, bohužel už bylo pozdě.
Bude to ve mě už napořád! Takže prosím lidi, ne všichni doktoři jsou protivný a někdy může být už pak pozdě. Tato kniha mi dala naději, že ne všichni doktoři jsou cynický, ale milují svou práci nade vše a pomáhají.
Píšu recenzi, brečím a doporučuj. A moc děkuji autorovi i Markovi.
Kniha sa číta veľmi rýchlo. Celá je vo forme rozhovoru, teda Otázka/Odpoveď ako pri rozhovore v časopise, akurát ten rozsah je väčší. Super aj na čítanie, keď nemáte cez deň veľa času, prečítate pár odstavcov a kľudne odložíte lebo vám dej nijak neutečie.
Práca doktora na záchranke a urgentne je zaujímavá a verím, že kniha má pozitívny dosah aj na čitateľa. Okrem iného si tam osviežite princípy prvej pomoci či prevencie proti nehodám.
Nevýhodou je, že pri čítaní som mala pocit, že môžem každú chvíľu zomrieť ani neviem ako...
Zároveň je kniha občas aj dojemná a pár krát ma rozplakala. Osudy pacientov o ktorých sa dozvieme sú zo života, takže nie vždy končia šťastne.
Určite by som knihu odporúčila úplne každému. Dokonca aj ľuďom, ktorí veľa nečítajú ale zaujímajú sa práve o danú oblasť, prípadne majú so záchrankou nejakú skúsenosť ako pacienti či niekomu už záchranku sami volali.
Knihy Martina Moravce jsou skvělé a ani tako nebyla výjimkou. A jako Audiokniha je boží, nejen proto, že ji namluvil sám Dr. House Martin Stránský, jehož hlas je úžasný. Rozhovor je opět velmi poutavý, chvílemi opravdu hodně dojemný, ale také poučný. Již se mi stalo, že jsme si na knihu vzpomněla při některých životních situacích. Doporučuji přečíst či poslechnout každému.