Kukučka
František Kozmon
Marek Wolf série
V Bratislave zavraždili ženu bohatého plastického chirurga. Jej muž je nezvestný a v honosnej vile pod Slavínom, kde objavili telo, zostali len dve adoptívne deti. Súrodenci svorne tvrdia, že nič nepočuli ani nevideli. Vyšetrovania sa ujíma kapitán Marek Wolf, ktorý postupne odkrýva rodinné tajomstvá vedúce k odhaleniu vraha. Keď sa však začne domnievať, že je na správnej stope, v prípade náhle začnú pribúdať obete…... celý text
“Probrala se a oběma rukama se snažila zbavit uzlu, který bránil promluvit. Aspoň by volala o pomoc, možná by ji někdo uslyšel. Nakonec se jí uzel podařilo uvolnit, ale z vyschlého hrdla vyšel jen nesrozumitelný chrapot, který vzápětí přerušil jiný zvuk. Její únosce nastartoval motor velkého křovinořezu a mířil s ním rovnou k ní. Začala vyděšeně křičet.
Jak jsem četla Kukačku:
1. V Bratislavě byla zavražděna žena. Přichází kapitán Wolf. Tak se ukaž, autore.
2. Hmm, dost dobrý! Perfektní návaznost, retrospektivní části do sebe zapadají jako kolečka orloje.
3. Jsem v polovině. Každý má tajemství a dvě skříně plné kostlivců. Pche, odhalila jsem vraha. Nic moc, jsem zklamaná.
4. Jsem v poslední třetině. Autor – Tereza 1:0. Usínám s hasičákem, mozkové buňky se přehřívají. Autor si mě povodil jako Hurvínka.
5. Konec. No do prdele! Nemám slov, ale zato mám nového oblíbeného autora.
“Když pochopil, zorničky se mu rozšířily strachem. Ale už bylo pozdě. Někoho by odradil ten bezmocný prosebný pohled, který na mě celou dobu upíral. Mě naopak naplňoval novou silou a dodával mi úžasný pocit nesmrtelnosti.
Kukačka je nářez. Dost násilí, ale autor se jím nesnaží šokovat, je to zkrátka jedna z komponent příběhu. Výčet toxických vztahu v rodině, frustrující pocit bezmoci v případě nemožnosti dokázat nevinu. Lidské osudy ve své obyčejnosti a přesto tak pestré a jedinečné. Upřímně nevím, co se v knize dá najít za chybu a nelze dát méně než 5/5*.
Děkuji autorovi za oslovení a zaslání knihy, hned jdu hledat další případy kapitána Wolfa!
Drastická vražda křovinořezem uvádí vše do chodu. Vnitřní útvarové bitky řeší nový ředitel se snahou donutit kolegy chovat se kolegiálně. Na paletě jsou mnohé toxické vztahy v rodinách i policejních, zejména osvojené děti řádí, také je zde hodně šikany. Rovněž gayové si přihřívají polívčičku. Celkově dobré nikoliv vynikající.
Má první kniha od toho slovenského autora a rozhodně ne poslední!
I když se jedná o třetí díl série, v ničem mi nebránila neznalost předchozích dílů a čtení jsem si užila.
Jedná se o svižnou a napínavou detektivku a překvapivým rozuzlením.
Těším se na další setkání s Wolfem.
Milé překvapení na mě čekalo v podobě této série od slovenského autora Františka Kozmona. Bylo to pro mě úplně první setkání s jeho tvorbou a musím říct, že doufám, že v překladu u nás vyjdou i další díly s kapitánem Markem Wolfem.
Na začátek bych asi mohla říct, že knížku nedoporučuji číst slabším povahám. Přišlo mi, že některé události byly až tak dobře barvitě popsány, že i já měla problém je číst. Asi Vás zarazí, že se jedná až o třetí díl této série. Nemyslím si, že by Vám to při čtení nějak uškodilo, akorát si nevytvoříte k hlavním postavám vztah. Mě se to tedy nepovedlo.
Musím říct, že celý případ byl pěkně komplikovaný a líbilo se mi, že se nám dostávalo, jak pohledu policie, tak obětí a podezřelých. Toto jsem v průběhu knihy opravdu ocenila, protože to prohlubuje samotný požitek z vyšetřování, ale ze začátku jsem s tím měla problém.
Prvních pár stránek pro mě bylo opravdu oříšek, protože jsem se nedokázala vůbec orientovat, jak v ději, tak postavách. V knize se totiž střídá minulost s přítomností a spolu s pohledy více osob mi dalo zabrat, než jsem se dostala na vlnu autorova vyprávěcího stylu. Pak už mi stránky utíkaly před očima. Podařilo se mi sice odhalit vraha, i tak jsem si ale čtení užila.
Určitě se těším na další díly ze série, která jak doufám bude co nejdříve přeložena.
Moc děkuji za poskytnutí knihy @frankiekozmon
Marek mi skvěle sedl, stejně jako celá kniha. Příběh je napínavý, čtivě napsaný, i když jsem si ze začátku zvykala na skoky v čase. Postupně vyplouvají na povrch tajemství rodiny, samozřejmé nechybí i pár zvratů, také části mučení (au! ) či záhadné deníkové zápisky. Na odhalení pachatele se čeká opravdu až do závěru, což já ráda. Měla jsem tip. Jako vždycky. Zda jsem se trefila? No jasněže nee. Výborně promyšlené!
Také se mi líbilo, že Marek řešil i další problémy, ať už osobní či s kolegy na policii. Ti mi upřímně sympatičtí úplně nebyli. Chtěla bych jen zmínit, že Kukačka, která u nás vyšla v překladu, je v pořadí třetí díl, ale v pohodě se zorientujete i bez čtení předchozích dílů. Já si je určitě zpětně přečtu, protože tato kniha na ně rozhodně naláká. Jsou tu nějaké zmínky, co se odehrálo a mě to zajímá podrobněji. Doufám, že se u nás s překladem bude nadále pokračovat.
Pro mě obrovské překvapení. Detektivka je napínavá od samého začátku, pachatelovi činy jsou hodně brutální , což se v české a slovenské tvorbě často nevidí. Autor měl detektivní prvky velice dobře vymyšlené a vůbec jsem se nedivila, že vyšetřovatelé směřovali směrem, který se nabízel. Kniha si udržela moji plnou pozornost až do úplného konce. Velice zajímavé jsou deníkové zápisky, které taky čtenářem otřesou navíc se to všechno děje na Slovensku. Kniha je opravdu hodně drsná , ale přesto velmi věrohodná, až mi běhal mráz po zádech. Kapitoly ze života jednotlivých členů týmu jsou taky zajímavé, což nebývá vždy pravidlem, většinou mě to nebaví, ale tady je vše perfektně vyvážené.
Tato detektivka se může směle postavit ke světové krimi možná dokonce severské krimi,
Jediné co mě mrzí, že se tato série vydává u nás až od 3. dílu a moc doufám, že se dočkáme i prvních dvou. Naštěstí se děj dá i tak bez problémů pochopit, ale stejně narážíme na zmínky o věcech, které se staly v minulých dílech. Což ovšem není vina knihy jako takové. Proto rozhodně dávám plný počet hvězdiček, přečteno jedním dechem.
PS : Já jsem pachatele odhalila brzy asi až moc brzy, přesto jsem čekala jak to autor zaonačí.
Tak toti bol zatiaľ najlepší a najbrutálnejší diel.
Začiatok knihy mi vyrazil dych, brutálny spôsob mučenia a následná vražda.
Marek to tentoraz nemal vôbec jednoduché podozrivý sa mu len tak hrnuly a dôkazy usvedčovali kompletne všetkých.
Skoro som si vlasy vytrhala nad tym ako som uvažovala ktorý z nich to do hája je!
Brutalita vrážd sa vyostrovala a vražda navyse bola čerešničkou na torte.
Luptak ma v tomto diely vytláčal tak príšerné, že by som ho zmlatila panvicou, nielen pre chlast, pre jeho správanie ale hlavne pre jeho tvrdohlavosť a potrebu byť teb Top vyšetrovateľ!
Marek sa však opäť bliskol a prípad vyriešil.
Tešila som, že tajomné zápisky boli o ňom no pravda bola oveľa lepšia!
Teším sa na ďalší diel
No fakt paráda.Knihu jsem si objednala ve slovenštině a neprohloupila jsem.Hned jak jsem si ji přinesla z pošty domů,okamžitě jsem vařila kafe a pustila se do ní.Jsem naladěna na severskou literaturu krimi, ale tahle moje první kniha od spisovatele Kozmona je oproti nim top.Už dlouho se mi nestalo ,abych se dokázala od knihy odtrhnout = abych se aspoň krátce vyspala.Doporučuji.Tu knihu :-).
Tento díl si po právu zaslouží plný počet bodů. Autor se skvěle rozjel. Vedle Dána a Neuera další zajímavý autor.
Třetí kniha a po třetí zcela jiný příběh a systém vyšetřování. Autor je zatím strašně tvárný a není možné mu přiřadit nějakou pevnou nálepku. Navíc zvolené téma zápletky je vynikající. Přiznám se, že tentokrát jsem pachatele vůbec netrfil. Od začátku jsem měl zcela jiného favorita. A už se to dost blížilo noir krimi. Vedle Dána další bomba-spisovatel ze Slovenska.
Kniha sa čítala sama. Reálne pôsobiaci príbeh, vyšetrovanie, aj sprievodné životy postáv.
Opět skvělé a pěkně zamotané, měla jsem podezření kdo je pachatel, ale nepotvrdilo se. Autor přitvrdil a z popisů mučení se mi dělalo mírně nevolno. Už se těším na další díl.
Rovnako ako dve predchádzajuce Kozmoňove knihy, aj táto sa mi veľmi páčila. Prípad bol trošku krvavejší ako tie predošlé. A spôsob vykonania vrážd brutálnejší. Príbeh bol veľmi napínavý, rýchlo prečítaný. Bola som zvedavá, ako si s týmto prípadom poradí Marek Wolf aj s ostatnými kolegami z vyšetrovateľského tímu. Mala som niekoľko tipov na vraha, ako strany ubiehali, stále som sa prikláňala viac k niekomu inému, ale toho skutočného som začala tušit až pred záverom. Predsa len polovica postáv bola viac než psychicky mimo a vrahom mohol byť ktokoľvek. Na záver sa odhalí motív a všetko zapadne na svoje miesto. Tak isto ma baví to ako napredajú osobné životy vyšetrovacieho tímu. V tejto knihe dostala priestor aj Petra, resp. konečne sa mohla cítiť v práci užitočnejšie. Dúfam, že Karolovi sa už tiež začne trochu viac dariť, najmä v osobnom živote.
Kozmoňove prípady ma bavia, držia v napätí a páči sa mi, ako výstižne vyberá názvy kníh.
Už sa teším na ďalšiu časť.
Dosť zdlhavé vyšetrovanie zvláštného krvavého zločinu, na druhej strane ma bavilo sledovať vývoj vyšetrovacieho tímu.
To bola jazda. Výborná detektívka, tipovala som viacerých podozrivých, ale zle. Bola to prvá kniha od autora a hneď sa idem pustiť do ďalšej. :)
Super.....knihu som vyhrala v súťaži s podpisom autora :-) Dala som ju hneď cez víkend. Keďže poznám prvé dva príbehy Mareka Wolfa, tak som sa moc tešila. A autor nesklamal..... Toľko som mala podozrení na rôzne osoby a tentokrát mi to nejako nevychádzalo. Nechcem nejako prezradiť viac, čo sa mi občas stáva, takže super.....
detektivní a krimi romány krimi
Hmm sakra dost dobrá detektivka. Četla jsem do dvou do rána. I když jsem pachatele odhalila, tak i tak to bylo peckovní.