Margita
Olga Scheinpflugová
Novela líčí s psychologickou pronikavostí přerod staré cikánky v podmínkách nového života na vesnici v občanku smiřující se se společností i jejími zákony.
Hezky napsaný román, který promlouvá o stáří, vině a chudobě. Trochu jsem se při četbě zastavila v čase a neměla jsem dojem, že bych jím mrhala.
Cikánka Margita stárne po boku Josefa, který si ji kdysi vzal za manželku navzdory všem.
Vesničané nejen že nepřijali Margitu mezi sebe, ale i Josef přišel o svou práci a další už nenašel.
Román je o neporozumění, vzájemném odcizování se, o nemožnosti něco změnit.
Až zásah z venčí Margitu vytrhne ze setrvačnosti. Ale je to dobře?
Moje druhá knížka od Olgy Scheinpflugové a půjčím si i další, ta paní měla život prokouknutej.
Jsem o Scheinpflugové Olze měla povrchní povědomí jako o manželce Čapka a přiznám se, že jsem se od ní bála cokoli přečíst, abych nebyla zklamaná nějakou jeho napodobeninou. Nic z toho se nestalo. Autorčin styl se liší výrazně, nicméně nepokulhává. Zaujalo mne i téma, které si (soudím podle předmluvy) autorka vybrala sama - problémové vztahy s romy v sledu let po druhé světové válce, přičemž nebyly hlavní postavy odstrčeny do pozadí - psychologie jedince zachycena na velmi slušné úrovni. A navíc se jedná o tenoučkou knížečku, takže jsem se nemusela do čtení nutit, to kdyby někdo pochyboval jako já.
1969 | Český román |
1994 | Byla jsem na světě |
1970 | Přežitá smrt |
1972 | Karanténa |
1962 | Bílé dveře |
Dobrá herečka ,dobrá spisovatelka co víc si přát