Marianela

Marianela
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235592/marianela-235592.jpg 4 33 33

Mladá sirota Marianela sa zamiluje do Paula, mladého slepca s uspokojivým spoločenským postavením. Príbeh o Marianele obsahuje bežné protiklady, akými sú dobro a zlo, krása a škaredosť, šťastie a nešťastie. Jedno z majstrovských diel Benita Pereza Galdosa, ktoré je verným obrazom doby a emócií, nenechá ľahostajným žiadneho čitateľa.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

Marianela , 1878


více info...

Přidat komentář

Nelasp
03.09.2023 5 z 5

Toto je taaaak smutná a zároveň taaaak krásná kniha. Opravdu mě chytil příběh ošklivé ale hodné Nely chytil za srdce...

eva3992
21.11.2020 5 z 5

Marianela, Benito Pérez Galdós

Tento krásný příběh nás zavede do Španělska kolem roku 1880. Sledujeme zde mladou chudou dívku Marianelu, která neměla lehký život. Zamiluje se do bohatého slepého chlapce Pabla. Autor nám zde ukazuje pohled světa na krásu - na tu vnitřní i vnější.

Tahle útlá knížečka se ke mně dostala náhodou a jsem za to ráda – je nádherná. Jednoduchý, avšak smutný příběh o lásce, o citech, o kráse, pochopení, ale také o zlu a povrchnosti. Nádherně popsané celé místo, krajina, kde se děj odehrává. Úžasné myšlenky (květiny jsou hvězdy země…). Prostě jako celek to funguje a je to skvělé. V knížce také najdete krásné ilustrace, které vše nádherně doplňují.

Někdy se to chce zastavit, zamyslet se a vychutnat si chvilku klidu v dnešní uspěchané době.

Občas je potřeba sáhnout po starší knížce, která není tak známá a všude vychvalovaná. Může Vás příjemně překvapit a strčí do kapsy kdejakou žhavou novinku :-)

5*/5*


Fillipa
14.08.2019 5 z 5

Není to román, ale novela, kterou si pamatuji asi 30 let.

Slůník
13.08.2019 5 z 5

Mužský a ženský princip lásky a jak to nejde dohromady...

kannibal28
17.09.2018 4 z 5

útla knižka o škaredom vtáčatku.

Znedla
01.09.2018 5 z 5

Marianela či prostě jen Nela žije v důlním městě Socartesu. Otce nepoznala a matka se nakonec dala na pití alkoholu a svůj život ukončila skokem do propasti. A tak Nella vyrůstala bez lásky a něhy jen s opovržením, s výtkami, že je hloupá, na nic nestačí a není k ničemu - v rodině kamenných srdcí, mezi dvěma proutěnými koši u pana Centena a jeho ženy Seňany.
A tak se Nela stala věrnou společnicí slepého mladíka Pabla, jehož doprovází po okolí městečka, kde zná každý kout. Pablo je jediný člověk na světě, který jí opravdu miluje. A když se objeví doktor Golfín, je to pro něj velká naděje, že konečně spatří svou krásnou a milovanou Nelu na vlastní oči.
Bohužel, kde je velká naděje pro jednoho, skrývá se beznaděj pro druhého...

Velmi hezká, čtivá kniha. Jen jsem stále věřila v lepší konec.....

Sarajana
18.07.2018 5 z 5

Pěkný, smutný a řekla bych, že i.poučný příběh.

000nugatovej
20.07.2017 2 z 5

Slepota. Kdo jí trpí více? Ten, kdo je nevidomý od dětství, nebo ten, kdo nevidí srdcem? A jsou slepí ti, kdo dovolí, aby se chudákům nedostalo ani základní vzdělání? A jsou slepí novináři, když pod vlivem okázalého náhrobního kamene vytvoří zcela odlišný příběh? A co je to láska? Nakolik je živena vizuální krásou a nakolik hlubokou a upřímnou (ale taky naivní) duší? Dost otázek, které čtenáře nad Marianelou napadají.

Kvalitu však snižuje spousta falešných tónů. Ač vím, že od knihy, která vznikla na konci XIX. století, nemohu čekat moderní jazyk, vadí mi jednostranně (a tedy neživotně) vykreslené postavy i jejich naprosto umělé rozhovory. Proto pouze dvě hvězdičky.

martinka_d
14.05.2014 4 z 5

Příběh o lásce chudé dívenky a slepého chlapce, který podstoupí operaci očí a jak celý příběh zkončí se dozvíte po přečtení :-)

svobodeda
29.04.2013 5 z 5

Příběh čisté lásky. Příběh ubohé dívky Nely, které říkali María, Marica, Mariquita, Marianela.

Etela
07.12.2010 4 z 5

Příběh o tom, co znamená někoho milovat. Můj velmi dobrý dojem z knihy byl umocněn tím, že jsem knihu přečetla ve slovenštině, takže líbeznost jazyka a obsahu knihy navozovala dojem značné poetičnosti knihy.