Čarodejnice z bažin I: Baron d'Escarlat

Čarodejnice z bažin I: Baron d'Escarlat
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12169/bmid_carodejnice-z-bazin-i-rkE-12169.jpg 4 33 33

Jedna z řad knih, ve které se nevyskytuje Mark ani Ray, jedná se o příběh z primitivní planety. První díl s názvem Baron d'Escarlat: Frequorské království ohrožují barbarští Godomové. Je třeba se jim postavit a odrazit je. Avšak rytíři bez bázně a hany selhávají, nepomáhá ani kouzlo implantovaného křišťálu. Zachrání království nevzhledný mladík, na kterého by nikdo nevsadil ani zlámaný groš – tajemný rytíř z Hvězdy?... celý text

Romány Sci-fi

stejně divné bytosti.
Žijete jen krátce
a ještě si ten život
zkracujete všelijakými boji.“

Tohle je asi nejhorší příběh v této sérii. Je to hlavně dáno tím, že se jedná o první díl ze dvou. Proto se tu nic moc neděje a je to spíš příprava na druhý díl. Není to nudný, ale je to jen dobrodružný. Žádné napětí, žádný sex, jen souboje a chození. Zrodí se tu další muž v již tak širokém spektru Garenovo příběhů, jehož někdo našel v lese. Přistála hvězda, zrodilo se dítě a nalezence pak vychová kolemjdoucí. Ano, připomíná to zrod Tora, ale ne, tento nalezenec se jmenuje Yvain, později baron d´Escarlat.

Malá ochutnávka:
Yvain byl nadšený jako kluk, když najde novou hračku. Udělal několik kroků. Brnění ho tížilo, ale byl natolik statný, že se v něm pohyboval celkem snadno.
„Už chybí jen meč a štít“ prohodil.
„Tady je máš.“
Meč je dlouhý a široký a měl zdobený jílec.
„Je skvělý. Hezčí dárek si mi ani nemohl dát.“
„Vezmi si ještě štít.“
Štít byl tmavomodrý a uprostřed měl bílou hvězdu.
„Co znamená ten erb?“
„Tvoje matka chtěla, abys ho nosil. Nikdy mi nevysvětlila proč.

Tento Escarlat, když začne bojovat nosí tmavomodrý štít s bílou hvězdou uprostřed. Evokuje to Marka Stonea a jeho štít. Ale pravda je trochu někde jinde. Jen dodám, že na Wikipedii je tato dvojkniha zařazena v časové chronologii jako první příběh v této řadě. Není tomu tak. Zde se totiž zjevují postavy ze Služby pro dohled nad primitivními planetami a jak už víme, tato služba se zrodila až někdy v desáté knize psaných příběhů. Takže bych tento příběh klidně zařadil až jako poslední, podle roku napsání (2001) a nebo kamkoliv mezi příběhy z Markem Stoneem. Ten se objevuje tuším až ve třinácté knize této série. Čarodějnice z bažin I. je příběhem, kde Mark Stone nevystupuje, ale již existuje Služba pro dohled nad primitivními planetami.

Citát: S prázdným žaludkem se bojuje lépe, když člověk ví, že u nepřítele najde jídlo.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

Maff
11.01.2016 3 z 5

Autor opět odskočil od hlavní postavy série a opět musím konstatovat, že to byla cesta k lepšímu. I když jen o pověstný slepičí krok. Je to četba pro chvíle, když času není nazbyt a vy se potřebujete odreagovat.

RimmerCZ
16.02.2012 3 z 5

Velmi nenáročné čtení, nicméně poutavé a zábavné. Po této knize jsem sáhl několikrát, zejména když se chystám na delší cesty. Vejde se do kapsy a její přečtení nikdy neurazí.