Marťan

Marťan
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225946/bmid_martan-3Bs-225946.jpg 5 4341 4341

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení… Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub

The Martian, 2014

Neo1tex
21.06.2017 5 z 5

Skvělá a vtipná kniha. Konec je trochu přitažený za vlasy, ale jinak je to výborné čtení.

Thomas.on
21.06.2017 5 z 5

Matt Damon zahrál ve filmu skvěle, ale kniha je zase o něco lepší. Film jsem viděl dříve, takže jsem si hlavního hrdinu ztotožňoval s Damonem a nijak se to nebilo.

Tyet
16.06.2017 4 z 5

Bestseller od Andy Weira se stal předlohou pro film, který jsem neviděla. Knížka se čte skvěle, je napínavá, zvlášť na začátku a hlavně na konci, kdy jsem byla fakt nervózní, ačkoliv bylo od začátku jasné, že špatně to dopadnout nemůže. Množství výpočtů mě nerušilo, naopak dodávalo knize na přesvědčivosti a člověk si uvědomí, že astronaut nemůže být žádný blbec. Líbila se mi naprostá nezdolnost hraničící s nezodpovědností, která se ale v tomto případě vyplatila. Mark Watney disponuje typickým yankeeským důvtipem a nezávislou myslí. Potvrdilo se mi, že Američané jsou jako děti. Zvědaví, vynalézaví, optimističtí, sebevědomí, zaměření na cíl a sebestřední. Je znát, že je to mladý národ, kterému chybí zádumčivost, smíření a zenový klid :) Jo, knížku doporučuju, je to nenáročná oddechovka, žádná moudra v ní nehledejte.

Belanna
15.06.2017 5 z 5

Knížka mě nadchla. Mark Watney a jeho sarkastický humor mě dokonale pobavil. Navíc to není knížka jen o humoru, ale skrývá v sobě i další o mnoho hlubší významy. Technické věci jsou popsány tak, že je pochopí i laik. Bezva čtení.

Lucissia
12.06.2017 5 z 5

Protože mě zaujal film, sáhla jsem i po knize. Sice tam na mě bylo moc technických detailů, ale zase na druhou stranu to vyvážil Markův humor. :-)

DracoMalfoy
09.06.2017 3 z 5

Pokud jste techničtí typy, kniha je přesně pro vás, já to ovšem nejsem takže uděluju tři hvězdy za hlášky, protože ty neměly chybu !

jiri77
07.06.2017 4 z 5

Kniha se celkem dobře čte ,až na ty technologické popisy ,kterým jsem někdy nerozuměl. Příběh mě bavil a moc se mi líbilo že tento,,Robinson na Marsu'' měl neustále smysl pro humor. Autor si musel dát s touhle knihou hodně práce. Sci-fi v knižní podobě moc nečtu ale tohle mě bavilo a doporučil bych ji všem ,at' si jí přečtou.

15Kate
07.06.2017 5 z 5

Tahle knížka mě vážně bavila. Watney je sympaťák, jeho sarkastický humor mě bavil po celou dobu čtení. I když jde o příběh osamělého člověka na Marsu, nikdy jsem se při čtení nenudila, akce tomu nechyběla. Navíc je to vážně věrohodně psané. Doporučuji přečíst!

Arya26
06.06.2017 5 z 5

Viděla jsem nejdřív film a teď jsem se dostala ke knížce. Někdo má názor, že vtipy v knize jsou trapné. Mě tato kniha velmi bavila, rozesmívala mě a vtáhla do děje. Bavily mě i technické popisy, kvůli kterým mnozí čtení odložili na neurčito. Mark se svým humorem bránil ,,proti Marsu´´ a myslím si, že jen díky jeho smyslu pro humor a optimistické povaze vydržel tak dlouho. Od knih s nálepkou world bestseller a milio´nem recenzí paradoxně nic moc nečekám, protože mě zpravidla zklamávají. Tentokrát mě Marťan přímo nadchl. Jenom si myslím, že kdyby tato situace nastlala v reálu, asi by to tak dobře nedopadlo a NASA by nevrazila tolik peněz do záchranné mise pro jednoho člověka.

toni-az
03.06.2017 4 z 5

Film jsem zatím neviděl, i když mi byl doporučován. Kniha zaujala, líbila, a to se mi v poslední době moc často nestává.

Kupodivu mi ani nepřišla moc rozvláčná, technické detaily mi sice místy připadaly nelogické a nefunkční, ale po troše googlení nakonec nevím co by se tomu vědecky dalo vytknout (jako nejvíc mi vadily dvě věci - spálím něco a vznikne voda - ajaj, ono to fakt chemicky tak je, no a zadruhé tak nějak všechno mi připadalo za vlasy přitažený, i když neumím konkretizovat co a proč).

Rozhodně dobře napsáno co se týče napětí - opravdu jsem byl zvědav jak to bude pokračovat. Na druhou stranu bylo celkem jasné jak to celkově dopadne. S hlavní postavou jsem se také dovedl sžít, takže to je taky plus. Jen mi nějak chyběla komplexnost románu, tohle byla prostě taková natažená novela, i když zatraceně dobře napsaná.

Čteno ve slovenštině, a vůbec nevadilo. Dostala mě hláška z konce knihy:
"Smrdím ako keď skunk poserie pať dní nosené ponožky."

Disease
31.05.2017 3 z 5

Knihu jsem četl až po filmu, že je prý o hodně lepší. Není! Dost mi vadil křečovitý humor a hlavně takový ten "bestsellerovitý" způsob psaní (hodně se opakují různé technické detaily, asi aby to pochopit i úplný pitoma). Budovatelské finále mě stejně jako ve filmu neurazilo.

Mr.JaroCZ
18.05.2017 2 z 5

Marťan se četl celkem dobře, ale místy byl poněkud řekněme "rozvláčný".
Na rovinu - autor je řemeslně zručný, ale vracet se ke knize nemám v úmyslu.

callahanh
05.05.2017 4 z 5

Velmi dobrá kniha, které asi z mého pohledu ublížil všeobecný hype, protože jsem čekal něco výjimečného, ale ono se to nedostavilo. Předně tu na můj vkus bylo až moc odborných pasáží, popisů a takřka výkladů, takže jako člověk, kterému jsou fyzika a chemie naprosto cizí, jsem se v těchto místech trochu nudil a vůbec jsem je nechápal. Naštěstí je ale hlavní hrdina natolik sympatický, i když vlastně dokonalý, protože umí úplně vše, že tyhle části trochu kompenzuje a především je tu taky notně cynický humor, který vše příjemně vyvažuje. Kniha je zkrátka taková pohodovka, která je plná optimismu, vlastně ignoruje jakékoli smutky hlavní postavy, nikdy nepracuje s nějakým strachem o ni a de facto jí ani nedává možnost dělat nějaké chyby a ono to překvapivě funguje a je vlastně úplně jedno, jestli v ní jsou nějaké faktické omyly. Ačkoli se k ní už asi nikdy nevrátím, chápu, proč se stala tak populární a uchvátila tolik lidí. 70%
PS: FIlm je na velmi podobné úrovni, jen v rámci široké přístupnosti tvůrci obrousili hrany a udělali z příběhu možná ještě bezstarostnější záležitost než kniha.

yorba
05.05.2017

Knížka mě oproti filmu bavila víc i když Mark be takovej brouk Pytlík práce všeho druhu,trochu se nechce věřit,že jeden člověk ovládá tolik oborů,ale bylo to napínavé četlo se to dobře

Hanjimka
25.04.2017 5 z 5

Líbilo se mi to. Technických pasáží tam bylo dost, ale nebylo to zase tak hrozné.A ta jeho vynalézavost a ironie, to se mi líbilo. Knížka super, a to napětí z konce...

Melic
24.04.2017 3 z 5

Nápad výborný, když se člověk vžije do představy takového osamocení, není mu úplně lehko. Po napínavém konci musím vzpomenout i na zbytek knihy, který až tak skvělý nebyl. Což o to, promyšlené je to dobře, autor je jistě odborník a dal si dost práce, čtivost ale místy pokulhává (řešení podobných potíží, technické popisy).
Kdybych měl popsat knihu dvěma slovy - Robinson MacGyver.

rm
24.04.2017 5 z 5

Perfektní. Film jsem viděl první, a líbil se mi. Knížka je ještě lepší. Sebeironizující pohled Marka mě dost bavil ;-)

Haňáček
21.04.2017 4 z 5

Moc se mi líbil příběh i hlášky,ale na mě až moc technické. Líbí se mi přechody mezi Marsem a Zemí.

StihOMam
19.04.2017 5 z 5

Andy Weir si zaslouzi respekt. Uz jenom cas, ktery venoval propracovanym technickym detailum z ruznych oboru je obdivuhodny. Trochu me drazdilo pripominani a opakovani jiz drive zminenych faktu, ale mozna je to pro ctenare, kteri knihu nezhltnou behem 50h jenom plus. Nutno dodat, ze jsem nevedecky zalozeny jedinec a behem cetby se ze me navic stal lehkomyslny ignorant duverujici autorovi vsecha jeho slova. Presto mi nektere veci v hlave chte nechte uvizly a po precteni knihy vyznamne ovlivnily me mysleni. Sice se mi hrdinove ala MacGyver prici, ale neskutecne ocenuji snahu i um chytrejsich a vzdelanejsich lidi nez jsem ja. Proto nebylo tezke hlavnimu hrdinovi skutecne fandit a jeste se pritom nechat bavit a unaset fantaziemi na plne obratky.

Jíťa512
19.04.2017 1 z 5

Kniha, ke které se vracet nebudu - příliš technických pasáží (nuda) a pár úsměvných hlášek - to je málo, aby se mi kniha líbila.