Marťan

Marťan
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225946/bmid_martan-3Bs-225946.jpg 5 4341 4341

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení… Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub

The Martian, 2014

SamMarešová
08.03.2017 5 z 5

Po překonání počátečních matematických, chemických a jiných výpočtech jsem z knihy naprosto nadšená. Opravdu dlouho jsem nenarazila na knihu která by mě "zdržovala" od ostatních činností.
Suma sumárum přečteno za 3 dny a další den film.

barlow
06.03.2017 5 z 5

Zábavné, svižné čtení, které pobaví nejen svou technickou propracovaností, ale také optimistickým a humorným pohledem na svět hlavní postavy.

tygřík2
06.03.2017 5 z 5

Sci-fi mám ráda a sci-fi o muži, jenž paniku z totálního osamění a strach ze smrti překonává nezdolnou činorodostí a humorem, mne nabila energií. Watney, seš jednička!

sofmysl
04.03.2017 4 z 5

Knihu jsem právě dočetla a jsem plná dojmů. Musí se jí nechat, že se četla jedním dechem, ale jedna hvězda v hodnocení chybí, ale to jen proto, že místy se objevily technické pasáže, kterými se mi špatně prokousávalo. Hlavní hrdina má smysl pro humor mého vkusu a celou knihu jsem si říkala "Co bych asi dělala já?" odpověď mě napadala pořád stejná. Já bych si vždy jen sedla na zem a brečela jako malá holka :-D Takže doporučuji, protože mě opravdu bavila.

Ajrad1981
02.03.2017 4 z 5

Na začátku mi to malinko připomínalo verneovky Dva roky prázdnin nebo Tajuplný ostrov, jenže tam šlo o přežití ve stylu ten dělá to a ten zas tohle, navíc na Zemi, s přístupem k dýchatelnému vzduch, jídlu a vodě; Mark byl úplně jinde a navíc bylo zřejmé, že si se vším musí poradit sám - a k takové genialitě jsem se stavěla dost skepticky. Jak jsem se dostávala dál, pochopila jsem, že to není o přehnané genialitě. On nepotřebuje vědět všechno, ale to, co potřebuje, zná - díky jeho specializaci a výcviku před misí. A stejně důležitá je jeho vynalézavost a důvtip a ani tohle mi nepřišlo přehnané, prostě nemá jinou možnost než hledat řešení problémů. Navíc dokázal neztrácet humor a optimismus a to se cení.
Kniha byla pro mě oddechovka. Na pohodu, některé Markovy hlášky fakt pobavily :-D. Ty technické popisy, no, spíš je nechápu, než chápu (ještě že tam byly zmínky i botanické a chemické, kde jsem většinou věděla, o čem je řeč, jinak bych si připadala jako úplné pako), ale bez nich bych se asi ztrácela víc - já prostě potřebuji vysvětlení, i když mu rozumím jen vzdáleně :-) Navíc ve zmiňovaných verneovkách mi těch popisů přijde i víc. Některé kritické situace mi přišly vyhrocené až příliš, třeba ta úplně poslední - hladký průběh by neměl takovou šťávu, ale co je moc, to je moc. I tak ale dávám krásné čtyři hvězdičky.

mončičáček
27.02.2017 3 z 5

Sama bych po téhle knize asi nikdy nesáhla, jen díky čtenářské výzvě a vysokému hodnocení ostatních čtenářů nakonec našla místo na mém nočním stolku a jsem za to ráda :-) Ne vždy to bylo lehké čtení, ale bavilo mě :-)

martina.culik
24.02.2017 5 z 5

Nejsem fanda sci-fi, ale tahle kniha mě od začátku až do konce bavila.

Bohdana11
23.02.2017 5 z 5

Super kniha,že začátku moc technická,ale pak se to zlepší

KláraHunčarová
20.02.2017 5 z 5

Jak už mnozí zmiňovali, tak technické části pro mne také nebyli, ale vyvažoval je úžasný humor a velice napínavý děj.

LukasKudlacek
20.02.2017 5 z 5

Musím říci, že film mě velmi bavil. Koupil jsem si knihu a upřímně jsem nečekal o moc více než bylo ve filmu. Měl jsem za to, že tentokráte se film natolik povedl, že v knize o moc více nebude. Musím říci, že jsem se hodně mýlil :) Kniha je mnohem zábavnější a mnohem lépe jsou tu popsány všechny technické detaily. Dlouho jsme se u knihy tak nepobavil. Doporučuji si přečíst, není dlouhá, čte se svižně a jednoduše. Nicotný čaj byl vážně super :)

Riccia
12.02.2017 5 z 5

Tuhle knížku jsem koupila synům k předminulým vánocům. Četli ji oba několikrát a tak jsem jí teď zabrala také pro sebe. Chytila i mne, přestože tam na mne bylo občas až trochu moc matematiky a na pořadí kořenění a klíčení brambor mám maličko jiný názor než autor :-) (nebo snad překladatel?). V knížce se střídalo ve správném tempu napětí, odlehčení, humor i poučení, hrdinovi nešlo nefandit. Jeho optimismus a životní energii musel člověk obdivovat. Když to shrnu - bylo to velmi napínavé čtení, od kterého se těžko odcházelo a které díky bohu dobře dopadlo. Nejspíš na tom budu jako kluci - také se ke knížce za čas vrátím.

RSR
07.02.2017 5 z 5

Sice nejsem fanoušek sci-fi, ale tahle kniha mě fakt bavila. Ač jsem místy nerozuměla technickým řešením problémů, na lehkost, s jakou jsem knihu přečetla, to nemělo vliv. Jako pozitivní hodnotím deníkovou formu větší části knihy.

DragonLover
06.02.2017 5 z 5

Když se něco může pokazit, pak věřte tomu, že se to pokazí. Jen se zeptejte Marka Watneyho.

medvídě
05.02.2017 5 z 5

Wow !!!
Parádní knížka, u které jsem se tolikrát zasmála. (nešlo jinak)
I když jsou tu vědecké pojmy a občasné vysvětlování, jak co funguje - které mi i tak nic neříkalo, k této knize to neodmyslitelně patří a dodává jí to na autentičnosti.
Mohu ji jen doporučit. Jen mi chybí konec - doufám, že se na tu Zemi vážně dostane, s tím, kolik "havárií" se mu za ten dlouhý pobyt událo.
V brzké době hurá na filmové zpracování, u něhož doufám, že ho nezkazili.

Boby17
05.02.2017 5 z 5

Tato scifárna se četla jedním dechem. Moc pěkně napsaný příběh nezdolného ducha a životního optimismu.

kusma
05.02.2017 3 z 5

První jsem viděla film, což samozřejmě dost ovlivnilo moje hodnoceni. Kniha se čte vcelku příjemne, ale přiznávám, že různá technická řešení problémů jsem moc nechapala a jejich čtení mě moc nebavilo. A sem tam jsem i vynechala odstavec. Z pohledu příběhu mi tam prostě chyběl z mé strany oceňující pohled řešení problémů. A to se pak ani nejde radovat a vubec to celé prožívat s jinak sympatickým hrdinou.

marara
31.01.2017 5 z 5

Výborně napsané, nikdy bych neřekla, že mě budou tak bavit matematické, fyzikální a chemické výklady. A Mark Whatney má skvělý smysl pro humor. Možná jen ten ho skutečně zachraňuje. Humor a nadhled.

OldaB
31.01.2017 5 z 5

Strašně zajímavá kniha, o které jsem praktiky nic nevěděl, ale po mediální masáži jsem si řekl, že je na čase si ji přečíst. Přistupoval jsem k ní spíše skepticky, ale po přečtení musím říct, že jsem se výborně bavil. Deníkové záznamy k tomu sednou, i ten patos je snesitelný. Při četbě jsem hlavní postavě fandil jako málokdy.

kuba4089
28.01.2017 5 z 5

Marťana jsem musel přečíst, protože z něj bylo zadání do úlohy jedné nejmenované soutěže, ale knížka byla úžasná, chytila mě a už nepustila. Homor, spojený s poměrně dost možným scénářem, výborným vypravováním atd. ho řadí mezi bestsellery a také mezi mé nejoblíbenější knihy.

Bulba
28.01.2017 5 z 5

Velice pěkná technická sci-fi s pohádkovým koncem, který mi ale vůbec nevadil. Po 50 stranách jsem si říkal, co se tam bude dít až do konce, ale bylo toho tam dost. S výjimkou některých věcí (prachová bouře při tlaku 6 milibarů, která téměř převrhla raketu) se autor držel možné reality. Jsem technicky založený a oceňuji odlehčený (humorný) pohled hlavního hrdiny, kniha se mi velice líbila.