Marťan

Marťan
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532599/bmid_martan-65d54a0c02980.png 5 4439 4439

Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o život. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Martian, 2014

Interpreti: Jan Vondráček , Jan Zadražil

PetrSevcik
30.05.2023 4 z 5

Nejprve jsem viděl stejnojmenný film, který mi přišel jako velmi povedený a nepodobal se žádnému z Hollywoodských paskvilů poslední doby. Mělo to úroveň.

Stejně tak na mě působila i tato kniha.

Velmi jednoduchá zápletka. Člověk, astronaut, který omylem uváznul na mrtvé planetě, opuštený svými druhy, bojuje ze dne na den o přežití. Využívá své veškeré dovednosti a znalosti k tomu, aby našel způsob, jak se spojit se Zemí a dostat se domů. Naděje umírá poslední.

Děj je plný akce, napětí a zvratů, které čtenáře nenechají ani na chvíli odpočinout. A tady bych se možná zastavil. Některé části by zasloužili malou zastávku a trošku zvolnit. Ano, je to psáno jako osobní deník a jeho autor (astronaut) není žádný spisovatel, je to vědec. Píše tam jen podstatné věci. Nevypisuje své pocity do deníčku. Má to svoji logiku.

Splnilo to svůj účel. Je to výpověď člověka, který sice věděl, že to téměř určitě nepřežije, přesto si nesedl a nepropadal se do depresí, ale ani na okamžik nepřestal bojovat. Nevím, jestli to je rádoby americký hrdina, kterých jsou americké filmy plné, nebo jestli takto vypadá prototyp opravdového astronauta. Klidného, vyrovnaného, který ví, co má dělat a nehledá důvody, proč něco nejde, ale alespoň jednu cestu, jak by to jít mohlo.

Moje pocity nad tímto dílem jsou smíšené. Kdybych to měl hodnotit jako román, asi bych řekl, že jsem četl mnohem lepší. Pokud bych to hodnotil jako zajímavý deník astronauta = literární experiment, tak musím říct, že určitě vyšel. Technicky si na tom dal autor velmi záležet, aby to co nejvíce odpovídalo realitě. Nejsou tam žádné bludy, ani nesmysly. Oceňuji, že spisovatel si o problematice opravdu hodně zjistil. Takto by mělo vypadat každé seriozní sci-fi.

Moc se mi to líbilo, jen by to mohlo být místy trošku více rozepsané.

niki-chan
25.05.2023 3 z 5

Mně osobně přišlo, že než o příběh přežití na Marsu se jednalo o přehled odborných termínů a výpočtů říznutých vtipnými hláškami. Konec byl naproti tomu nejlepší částí. Ve čtení mi hodně vadily překlepy. Více hvězd dávám filmu.

Gibis
24.05.2023 5 z 5

Největší "výzvou" letošní Výzvy byl pro mě vesmír. Já tak nerada sci-fi! Snažila jsem se mu přijít na chuť, ale ne, nešlo mi to. Tak jsem chvíli zvažovala, že přečtu jakoukoliv knihu a zařadím ji do výzvy pod tohle téma, protože i naše planeta je přece součástí vesmíru :) Ale pak jsem si řekla, že výzva je k tomu, abych přečetla i to, co bych jinak nečetla. Takže proto Marťan :) A DOBRÉ TO BYLO! Přiznávám, že technicky jsem se nechytala a při poslechu audioknihy jsem v těchto pasážích občas ztratila pozornost, ale ke konci jsem byla napnutá jak kšandy a opravdu mě to bavilo poslouchat.

Atanone
22.05.2023 5 z 5

Jumbo!
Lidi, právě jsem dočetla svou první knihu ve svahilštině, navštívila jsem španělskou vesnici a jako koza čuchla k petrželi s očekávaným výsledkem.
Konstatuji, že jsem technicky nerozuměla skoro ničemu, ale byla to pořádná adrenalinová jízda! A to jsem viděla film a myslela jsem si, že už to napínavé nebude. Bylo. Omlouvám se všem menšinám (včetně koz), které jsem druhou větou vážně nechtěla urazit a knihu - jak jinak - doporučuji.

Marika Vanova
21.05.2023 5 z 5

Konečně jsem splnila bod ČV o knize z vesmíru, i když jsem četla ušima jako audio. Zprvu jsem tomu nemohla přijít na chuť, ale po delší době, pod vlivem hlasů Jana Zadražila a Jana Vondráčka mi nedalo, než si to oblíbit . Watneymu jsem fandila a bavilo mě to pěstování brambor na Marsu.

Kajami
15.05.2023 5 z 5

Tento žánr jsem četla poprvé a musím uznat, že jsem tu knihu nebyla schopná odložit :D autor mne svým popisem dokázal vtáhnout do děje a navíc vynalézavost hlavního hrdiny mne hodně překvapila. byla jsem zvědavá, jak to dopadne. filmové ztvárnění mně totiž minulo.

Anavi8912
14.05.2023 5 z 5

Super kniha, zajímavě a vtipně napsaná. Knihu jsem si vybrala jen díky Čtenářské výzvě 2023 a určitě doporučuji přečíst. Přestože scifi literaturu nevyhledávám, moc se mi líbila kniha i film.

ivoiro
14.05.2023 5 z 5

Tato kniha je naprostá bomba, kterou lze jen doporučit. Celým textem se line krásný humor.

Kuffenbach
11.05.2023 5 z 5

Dávám 5 planet :-). Hlavní týpek je vtipný jako Jim Gaffigan, zručný jako Přemek Podlaha, a má kliku jako Lucky Luke. Taky se to nečetlo špatně. Pokud máte rádi červenou, není co řešit.

Schary
06.05.2023 4 z 5

Vlastně takový Robinson Crusoe na Marsu. Přes množství technických informací čtivá kniha.

VA_Krtek
29.04.2023 5 z 5

Po skvělém filmu jsem si říkal, že snad kniha ani nemůže být lepší. A...omyl. Postava Marka je sympatická až za hrob. Příběh, ač jednoznačně fikce, je protkán vědou a navíc je neskutečně vtipnej. A na mě to prostě funguje. Jednou bych chtěl být takhle nezdolný :-)

michaela3483
28.04.2023

Takový novodobý Robinson Crusoe...
Po knize jsem sáhla díky Výzvě 2023 a jsem za to ráda. Kniha se mi moc líbila

Janina2609
12.04.2023 5 z 5

"Jestli to přežiju, budu lidem vykládat, že jsem chcal raketové palivo"

Skvělý vesmírný příběh, který mě, stejně jako Spasitel, moc bavil. Technické věci stravitelné, líbil se mi i jemný humor a nadsázka.

LaCoccinelle
11.04.2023 5 z 5

Paráda! Skvělé napsáno. Dva dny čtení prožité s Markem na Marsu a už teď mi ten vtipálek a věčný optimista začíná chybět. Teď už jen kouknout na film.

Radkas87
11.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha o nekončící naději a optimismu, vtipná a čtivá. Hlavní hrdina je prostě borec :-)

EvcaMat
04.04.2023 5 z 5

Skvěle napsané, dramatické, vtipné. Zhltla jsem jedním dechem, byť mě knihy s vesmírnou tématikou vůbec neberou.

Mruskulka
01.04.2023 5 z 5

Perfektní. Film je skvělý a knížka také. Prožívala jsem pobyt na Marsu s Markem a na konci i slza ukápla.

milan2310
29.03.2023 5 z 5

Toto se mi četlo hodně dobře.

Janizoun
16.03.2023 5 z 5

Naprosto mě tato kniha pohltila. Hrdě se hlásím k nadšencům. Právě se "Marťan" zařadil mezi mé nejoblíbenější scifi knihy. A tentokrát díky komentáři zdejšího uživatele n.ezn.amy jsem si tuto knihu koupila v antikvariátu a udělala jsem moc dobře. Kdo má rád scifi, napětí i humor, čtěte :-)

SadUnicorn
16.03.2023 5 z 5

Ano! Tak tohle mě opět tak moc bavilo. Sice zde nemáme oproti Spasitelovi Rockyho, ale zase je zde Markův humor, který celou knihu nese v nadlehčeném duchu. Celou dobu to bylo napínavé, čtivé, vtipné, plné zvratů a logiky. Vůbec mi nevadily technické pasáže, naopak tomu přidaly na opravdovosti. Navíc byly mírné dávkovány, takže se v tom člověk neztratí. Rozhodně sci-fi, které bych doporučila každému. Jsem nadšená.