Kruh
Bernard Minier
Martin Servaz série
Marsac je malebné mestečko v Pyrenejach známe vďaka elitnej univerzite. Jeho pokojnú atmosféru rozbúri informácia o vražde mladej profesorky a nález tela miestneho chovateľa psov, ktoré roztrhali na kusy jeho vlastné zvieratá... Kto a prečo rozpútal v tomto univerzitnom meste šialenstvo smrti? Mohlo by byť dielom sériového vraha Hirtmana? Stačí jeden tajomný telefonát a detektív Martin Servaz začína nové vyšetrovanie. Hlavným podozrivým je totiž syn jeho bývalej lásky z univerzity. Marianne ho zúfalo prosí, aby jej syna zachránil, a Servaz nemôže odmietnuť. Riešenie prípadu donúti detektíva ponoriť sa do vlastnej minulosti a znovu otvoriť staré boľavé rany. Bude to najnebezpečnejšie a najosobnejšie vyšetrovanie jeho doterajšej kariéry...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , XYZ (ČR)Originální název:
Le Cercle, 2012
Druhý díl byl za mě trošku slabší než první. Námět pro mě nebyl až tak moc zajímavý, i přesto že to bylo napínavé a už od poloviny knihy jsem tušila konec, který se mi potvrdil a já mám raději překvapení:) I tak hodnotím velice pozitivně a určitě stojí za přečtení.
1. díl mne natolik dostal, že jsem hned po přečtení sáhla po Kruhu. Sice s malými obavami, protože "dvojky" jsou většinou již slabší, ale tady tomu bylo naopak. Kruh je ještě lepší.
Jak popsat knihu, ktera me vlastne nudila. Nudila me tak, ze jsem ji na par tydnu odlozil a byl presvedceny, ze uz ji nikdy nedoctu. Ale cas zapracoval, zrovna jako touha dokoncit nedokoncene a ja se vratil. A kniha se zmenila. Predlouha expozice, hluchota a zaobirani se prevazne emocemi a vnitrni mluvou hlavniho hrdiny byly nahrazeny novymi postavami, zrychlenym dejem, budovanim napeti a zabavnosti. Zapletka je takova severska, ale u knizky se vyplati vydrzet lehce za pulku a pak uz se tezce odklada. Minier je dobry vypravec a ma i par cennych rad pro lidi, co by se chteli stat spisovateli.
Výborné napínavé počtení. Líbí se mi prostředí Pyrenejí, je příjemná změna po severských detektivkách. Sice se jedná o druhý díl série, ale dá se číst samostatně. Vlastně jsem byla příjemně překvapená, že zápletka je úplně jiná než v prvním díle Mráz. Sice je tady pokračující dějová linka (např. uprchlý psychopat), ale jinak si tento díl žíje svým životem. Jsem moc spokojená, knížka mi zpříjemnila dovolenou a těším se na Tmu.
Výborné, dobře napsané, zaujme příběhem, napínavou atmosférou, popisy prostředí, charakterem hlavní postavy. Knížka je obsáhlá, ale nudit se nebudete!
Bernard Minier v jednom rozhovoru říká, že je čtenářem filozofických knih a klasické literatury, proto vytvořil postavu, která mu umožňuje o těchto věcech mluvit. ...
Možná i proto se mi jeho knihy tak líbí, Martin Servez je tak trochu postava ze staré školy, jako by se minul s dobou.
Opět nechápu vysoká hodnocení. Jsem teprve na straně 300, ale už teď mohu zodpovědně tvrdit, že je to snad horší než Mráz.
Opět celá řada nesmyslů, která by v reálu byla nemyslitelná, za vše stačí komplet celá scéna v bance. To je neskutečná hovadina.
A celá anabáze kolem Zieglerové a jejího "zjistila, že se dokáže nabourat do počítačů jiných lidí", to už mám vyloženě pocit, že Minierovi je patnáct a k psaní nepřizval jediného odborného poradce ať už kriminalistu nebo IT. To to nikomu z "pětihvězdikářů" nevadi???? To toho o skutečné kriminalistice, IT, bankovnictví, psychiatrii atd. víte tak málo, že vám tyhle knihy přijdou jako "jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla"???
Mám v úzké rodině oceňovaného autora detektivek a také kriminalistu (30 let na oddělení vražd a u cizinecké policie) a pracuji v oblasti IT security. Ne, jistě to ze mě nedělá fundovaného literárního kritika, ale i tak trvám na tom, že tyhle knihy si víc hvězd nezaslouží, protože hlavní pilíře vyšetřování a celého příběhu jsou neslučitelné s realitou. Samozřejmě, kniha nebo film nemohou odpovídat realitě na 100%, ani na 80% ne, ale kdyby nebylo celkem zajímavých zápletek a exteriérů, neváhala bych Minierovi paskvily označit za odpad.
Kdyby se to prezentovalo jako fantasy RPG, dala bych to za 60%
Za mě je určitě Kruh lepší než Mráz, neboť do tohoto příběhu vnesl J. Hirtman ten správný šmrnc.
Dobré - i pokračování se mi líbilo, navzdory mnohým dehonestujícím komentářům.
Tak ne, zas tolik kritiky nebylo, dokonce kniha už je na 90% :-)
Třetí díl bude !!!
Pořád je to na plný počet hvězd, a kdyby měla kniha o sto stránek míň, myslím, že by jí to prospělo. Jinak je příběh dobře propracovaný. Půjdu i do třetího dílu. Snad bude kratší ;-)
Hodně nadprůměrná detektivka, která vrcholí asi v posledních 70 stranách. Někdy trochu rozvláčné, potom najednou psycho atmosféra. Na této knize je sympatické, že dobrá krimi nemusí být nutně jen ze "severu".
Minier....to jméno jsem ještě před pár měsíci ani neznala nebo si jej nedokázala zapamatovat...teď, když se mě někdo zeptá co čtu a kdo to napsal, hlásím no přeci Minier, ty jej neznáš. Jeho dvě knihy mě úplně dostaly. Za mě má Kruh palec nahoru a 5*. Velmi čtivé, napínavé, popis všeho tak akorát. Nic přehnané a jako u první knihy se těším na další. Jsem napnutá kam až to povede a jestli, třeba, konečně....... .
Za mě vzestupná tendence. Nicméně o takových 100 stran méně by byla kniha ještě lepší. Každopádně se těším na další díl.
už se nemůžu dočkat třetího dílu!!! Prostě skvěle napsané, a to i včetně popisu počasí. Už u Mrazu byla ta atmosféra tak tísnivá, jakoby mrzlo všude okolo a teď déšť!!! A co se obsahu týče - tentokrát jsem ani náhodou netušila motiv... A až úplně nakonec mi došel obsah Intermezza... Prostě super
Po mém absolutním nadšení z knihy Mráz, mě tento díl série lehce zklamal... Nějak jsem se nemohla do knihy stále začíst a motiv vražd mi nepřišel až tak zajímavý jako u prvního dílu. Příběh mi přišel překombinovaný. Můj dojem z knihy zachránil samotný konec, který byl opravdu geniální. Nicméně i přes mé lehké zklamání jsem i nadále velkou fanynkou Martine Servaze a jeho týmu a velmi se těším, až se začtu do dalšího dílu :)
Ještě lepší než první kniha, nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Opět úžasná atmosféra a mnohem lépe vypracovaný konec.
francouzská literatura thrillery sérioví vrazi
Už první díl se mi četl překvapivě rychle a bavil mě, takže na Kruh jsem se moc těšila. A nezklamal.
Skvěle napsaný lehce děsivý thriller s milým komisařem Servazem, který je zřejmě nesmrtelný (takový druhý Robert Langdon :D). Místy to bylo hodně přitažené za vlasy, ale na příběhu to neubralo a já se moc těším na další díl.