Martin v ráji
Jan Ryska
![Martin v ráji Martin v ráji](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92889/martin-v-raji-92889.jpg?v=1319457398)
Příběhy malého Martina, který se s celou rodinou přestěhuje z města do pohraničí, kde "lišky dávají dobrou noc."
![Blanc2301 Blanc2301](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/349251/m_matbla-661e104d244be.jpg?v=1713246285)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dostala jsem ji od soudružek učitelek při odchodu z Mateřské školky. I s věnováním.
Mám ji stále doma, ale k úplným srdcovkám bych ji asi neřadila. I když byla docela milá.
![Zemlja Zemlja](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/426956/m_zemlja-6608f451e7343.jpg?v=1711862866)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Taková prostá, milá knížka o rodině, která se přestěhovala na venkov. Reálie pro dnešní děti už vpravdě historické.
![Pebra Pebra](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218077/m_pebra-cJl.jpg?v=1550510486)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jednoduché čtení o době, která už zanikla... děti chodily ráno samo pro mléko přímo do kravína, toulaly se nočním lesem, jezdily na valníku a těšily se na koláče. Ryska uměl psát pro malé děti, ovšem ty se za ta léta proměnily, takže nelze očekávat, že by je svět minulý bavil tak, jako nás.
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Můj syn Martin se učil číst, když knížku dostal. Už nevím, jak moc se s ní tehdy ztotožnil...Jeho podobně starým synkům už ale nic moc neříká...
![surfrider_ surfrider_](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Děj není přiliš nápaditý. Prostý příběh o klukovi z města, který se přestěhuje s rodiči do Chlumu u Děčína a objevuje venkov. Na knize bylo věnování sestře od učitelek z MŠ.
![Kryštofka Kryštofka](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127333/m_krystofka-krI.jpg?v=1593012838)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako dítě jsem na knihu nenarazila.
Při čekání zapůjčeno z knihobudky, přečteno a hned vráceno.
Jednoduchý příběh o kouzlu života na venkově očima městského kluka.
![Worbitka89 Worbitka89](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313126/m_worbitka89-Ivg.jpg?v=1633695501)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Ucila jsem se na ni cist, asi jako většina... A je o tom jak všude se da najit kousek krásy... Hlavne v dětských očích.
![SSTknihy SSTknihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125411/m_sstknihy-1hh.jpg?v=1540838357)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Takové lehké čtení o městském klukovi, který objevuje kouzlo venkova, kam se s rodiči a sestrou přestěhoval.
![topi80 topi80](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vlastně úplně obyčejné vyprávění o tom, jak se jedna rodina přestěhovala na vesnici (nebo spíše samotu s několika domky). A my sdílíme radost z tatínkova nástupu do práce, kde jezdí s traktorem, z pořízení domácích zvířat, poznávání hodných sousedů, škvarkových placek paní Princové a v neposlední řadě i nádherné krajiny. A to očima malého kluka, který se sbližuje s novou kamarádkou od sousedů. Hezké čtení (líbilo se mi to jako malému i dnes), ale nečekejte nějaké dramatické oblouky a zvraty.
![MOu598 MOu598](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170155/m_170155-WJc.png?v=1484083912)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Syn dostal knížku od učitelek, když odcházel z MŠ.
Milé vyprávění a nevadí, že se svět trochu (hodně) změnil.
![Damato Damato](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Děkuji našim, že mi schovali dětské knížky. Jak moji kluci , tak vnučky z nich čerpají první vědomosti o světě a milou formou se se světem seznamovali a seznamují. Jan Ryska psal pro děti a o dětech a to , že si jeho knihy přečtou i dospělí, kteří u toho vzpomínají na dětství jen potvrzuje to, že psal krásně a mile.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Právě jsem to dočetla dceři. Krásný a jednoduchý příběh, právě akorát pro děti. Psáno tak, aby to mohli číst i malé děti, co teprve začínají číst.
1975 | ![]() |
1968 | ![]() |
1973 | ![]() |
1979 | ![]() |
1981 | ![]() |
(SPOILER) Příběh je velmi milý. Má to svá ale. Kniha je v kategorii "první čtení".
spoiler
Je o rodině, která se odstěhuje od stařečků v Pardubicích na venkov do Chlumu. Tam se rodina zapojí do venkovského dění, chovají zvířata, děti zažívají prázdniny.
Potud je příběh vlastně skvělý a děti by bavil. Děti bavily také ilustrace Zdeňka Mlčocha. V knize jsou traktory, příroda venkova a postavy lidí a zvířat.
ALE, bohužel je příběh poplatný své době. Růženka vstává brzy a jde do kravína pro mléko, zatímco Martin ještě vyspává. Táta Princ setře svoji dceru Růženu větou: "Jestli nebude líná." Přitom nic nenasvědčuje tomu, že by dívka líná byla. Naopak, je aktivní a zapojuje se. Děti provedou jakože hroznou lumpárnu, když se vydají podívat na samotu na psa, ale ztratí se. Obávají se, že dostanou doma výprask. Růžena je rodiči přijata dobře, zatímco s Martinem se rodiče nebaví a situaci s ním proberou až druhý den.
Vlastně by se mi líbilo, kdyby příběh někdo uchopil a ty věci předělal ve smyslu respektující výchovy. Pak si myslím, že by kniha byla přijímána mnohem lépe.