Marvel Loki - Román podle televizního seriálu

Marvel Loki - Román podle televizního seriálu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539322/bmid_marvel-loki.jpg 4 7 7

Loki je odedávna předurčen k tomu, aby si podroboval lidi kolem sebe. Když je zajat svými úhlavními nepřáteli z řad Avengers, neváhá využít příležitost a s pomocí předmětu umožňujícího teleportaci se přesune na zdánlivě bezpečné místo… kde je však okamžitě zajat Temporálně variační agenturou, která se považuje za strážce toku času. Agentura následně Lokiho donutí pátrat v multivesmíru po různých variantech sebe sama. Bude však Loki své varianty opravdu zneškodňovat, nebo se naopak přidá na jejich stranu?... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Alicanto (Egmont ČR)
Originální název:

Marvel - Loki. TV Series Novelization, 2023


více info...

Přidat komentář

AaandYs3k
13.09.2024 3 z 5

Tato recenze je taková dvojsečná. Musím říct, že se knížka četla téměř sama. Jazyk je opravdu velmi jednoduchý, občas se objeví i kostrbatá věta či překlep, ale jinak to bylo velmi svižné, čtivé, akční a plné Lokiovského humoru a super postav. Je těžké hodnotit knihu, která je přepisem seriálu. Vše skvělé, co v knize najdeme má totiž původ právě v tom seriálu a ta literární přidaná hodnota v tomto případě není velká. Universe znám z filmů a seriál jsem zatím neviděla, takže nemohu posoudit, co nám k vývoji postav autorka přidala do knihy, ale z mého pohledu je to nej právě seriál a postavy a na této úrovni to mohlo přepsat mnoho lidí... Pokud ale chcete vyzkoušet, určitě litovat nebudete, protože to jde přečíst velmi rychle. Jsem moc zvědavá na více názorů. :)

PosPol
12.09.2024 3 z 5

"Nenarodil jste se jako král, Loki. Narodil jste se, abyste působil bolest, utrpení a smrt. Tak to je, tak to bylo, tak to bude. Všechno proto, aby ostatní mohli dosáhnout tech nejlepších verzí sebe sama."

Zatímco byl New York v plamenech, Loki stál spoutaný s roubíkem v puse a čekal, až ho Avengers předají spravedlnosti. Jenže vinou vzteklého Hulka se mu podaří ukradnout Teserakt a vypařit se. Jaké je jeho překvapení, když ho zatkne TVA - Temporálně Variační Agentura a chovají se k němu jako k póvlů! Bůh-nebůh, velice rychle zjistí, že když nebude držet hubu a kro, bude s ním ámen.

Tohle není román k první řadě seriálu. Je to skoro doslovný přepis. Celá kniha je pro mě záhadou. Očividně vznikla za účelem zisku, ale neprodává se. Na GR má pouze 6 recenzí za více než rok, což je pro mě docela šok. na DK hodnocení 2 a to ještě spolupráce. Autorka není uvedena na obálce (proč?) a protože znám seriál, při čtení jsem se nudila, není v ní absolutně nic nového.

Hodně mi ale kniha otevřela oči. To, jak si romantizujeme bohy a obzvláště Lokiho, od té doby co ho hraje Tom Hiddleston najednou všechny zajímá. Nejsem výjimka, pro pořádek. Jenže zatímco v seriálu to zachraňuje, v knize působí jako patolízal a sebestředné hovado. Neustále opakuje, jaký je zloduch, zlosyn, neřád a pak už to přestane bavit. Zároveň je zvláštní incestní vztah s jinou verzí Lokiho - Sylvií a to mi u seriálu vlastně ani nedošlo...

"Diktátora můžete nenávidět, ale když se ho zbavíte, vyplní tu prázdnotu něco mnohem horšího.

Bohužel ničemu nepomáhá otřesná forma vyprávění a tady to ani nebude překladem. Autorka nemá fantazii, slovní zásobu, vyprávění je plytké, skoro jako sloh prvňáčka. Celkově ta stylistika, opakující se slova, slovosled a celková úprava na mě neudělaly dojem. Bavily mě dialogy. Konverzace Lokiho s Mobiusem byly vtipné a v hlavě mi jel seriál. Hodnotím 2,5/5, jako průměrnou knihu. Děkuji Humbook za poskytnutí knihy k recenzi.


rozaaalie_
09.09.2024 4 z 5

Ústřední postavou tohoto příběhu je právě Bůh lsti a falše, kterého před třemi lety Marvel obdařil vlastním seriálem. A tahle kniha je v podstatě takovým psaným převyprávěním první řady.

V knize se střídá několik pohledů, což byla oproti seriálu příjemná změna, kterou jsem fakt ocenila. Celkově vzato byly kapitoly krátké a hezky odsýpaly, ale... Tady přichází docela velké ALE, a s ním i věc, která mě na knize štvala asi nejvíc: styl vyprávění. Způsob, jakým je tahle kniha napsaná mě občas fakt vytáčel doběla. Věty byly krátké, příliš přímočaré a takové... Holé? Což by nevadilo v momentech, kdy se třeba odehrává něco akčního, ale takhle to občas působilo trochu hloupě.

Kromě krátkých vět jsem zaznamenala i časté opakování slov a různé další podivné rozhodnutí co se skladby vět týče, kvůli kterým to občas trochu drhlo. No a překlad taky nebyl žádná sláva.

Když se ale vrátím k samotnému příběhu, ten byl jednoduše řečeno B-O-Ž-Í! A bodejť by ne, když měl k dispozici seriálovou předlohu, která je v mých očích naprosto dokonalá! Nejvíc mě bavily dialogy, kterých tu bylo požehnaně. Slovní přestřelky mezi Lokim a Mobiusem byly stejně vtipné, jako v hrané verzi a taky jsem tu našla spoustu pasáží, které s mými emocemi vážně zamávaly.

Podtrženo sečteno: kromě stylistiky a překladu se jedná o fajn příběh, který mile ráda doporučím všem zarytým i novým fanouškům Marvel univerza!
- - -
Knihu jsem obdržela ve spolupráci s Humbook blogery, kterým tímto děkuji :)

Áňa 998
02.09.2024 4 z 5

Kniha Loki je pro mě totální nutnost. Lokiho zbožňuju, jak v různých příbězích ze severské mytologie, tak ve filmech a seriálech. A tahle knížka? To bylo něco přesně pro mě! Už jen ta obálka!
.
Tahle knížka o Lokim je vlastně úplný přepis stejnojmenného seriálu. Přesněji jeho první řady. Ta vyšla v roce 2021 a měla šest epizod. Materiálu na knihu tedy rozhodně dost!
.
Pokud jste tedy viděli seriál, nepřijdete o nic nového. Loki se dostává do TVA, organizace, která řeší tok času. Brzy se přichází na to, že Loki existuje v mnoha variantách, a to by mohl být problém.
.
Kromě úžasného Lokiho je tu dobrosrdečný Mobius, kterého si zamilujete. Je to správný charakter a dohromady s Lokim tvoří skvělou dvojici parťáků.
.
Kniha je svižná, čte se hezky a děj ubíhá. Sice jsem první řadu seriálu viděla, ale i tak jsem objevila několik detailů, které mi unikly, ale zpětné mi dávají smysl. Nechybí vtip, sem tam prosáknutí nějakého poukázání na další filmy od Marvelu.
.
Za mě slušné čtyři hvězdičky. Kniha mě bavila, ale opravdu je to přepis seriálu, takže se tu nic nového nestalo. Pokud jste ale fanoušci Lokiho, už jen kvůli obálce knihu potřebujete doma.

Autorovy knížky

Hayley Chewins
jihoafrická
2024  74%Marvel Loki - Román podle televizního seriálu
Skrýt reklamy