Maryša naruby
Pavel Verner
Příběh Marie, mladé a inteligentní ženy, o tom, jak založit rodinu se svou dlouholetou, ale pro praktický život naprosto nepoužitelnou láskou.
Poslouchala jsem audioknihu,za obsah 2* ,ale za přednes dám tři*,celkem příjemný poslech.Hlavní hrdinku naprosto nechápu nechat se vykořisťovat nepracujícím manželem a jeho rodinou a ještě se nechat mlátit.
S ironickou nadsázkou napsaný krutý příběh o ženě, která vybírala, až přebrala. Nemám ráda hrdinky, co se sebou nechají "orat", nechají se mlátit a stále melou něco o lásce. Jako audiokniha se to dalo poslouchat a konec inspirovaný Maryšou se vydařil...
Pobavila jsem se. Parádní nadsázka vycházející z reálně vyhlížejícího příběhu. A nadšená jsem byla s básnických metafor a pokusů hlavní hrdinky. Jen ten konec... Já raději jasně řečený happy end :-)
Aha! Taky jsem trochu zatápala s tím autorstvím, ale vlastně mě to zas tak moc nepřekvapilo, protože jsem si kolikrát při čtení říkala, že tohle by snad spíš napsal chlap, a autorku jsem zařadila do skupiny "babochlapů". Takže si můžu oddychnout a tu "babu" škrtnout.
Kniha samotná se mi moc líbila, jako vtipná hříčka dobrá, jen v druhé části snad zdlouhavější než bych čekala, přestože konec byl jasný. Ale bavila jsem se, takže určitě zkusím další knihy autorky, pardon, autora!
Naprostá ztráta času. Nechala jsem se komentáři přesvědčit, že druhá půlka stojí za to a ... Nestála. Není to takzvaně můj šálek kávy.
Irenej je blbec vlající v oblacích, náhodou já bych do starýho, ale zajištěnýho šla prostě.
Co s blbcem, kterej mele pořád jedno a to samý, ale postarat se neumí, no ne? :)
Ale jsou tam místy vtipné pasáže, to zase jako jo, Dobrý hlody.
Novodobá Maryša :-) velice se mi kniha líbila, dočetla jsem ji do konce bez problémů. Konec vtipný. Celkový dojem za plný počet bodů - zábavná oddechovka třeba k moři. Klidně bych si ji přečetla znovu.
Pěkná mystifikace s tou autorkou:) Co mi dalo práce, než jsem zjistila, že Helena Farská je Pavel Verner! Tak se mi to líbilo, že jsem si knížku sehnala jako dárek pro dceru k narozeninám. Od začátku do konce jsem se náramně bavila. Teď se mi navíc ulevilo, že si můžu přečíst další knihy výborného vypravěče a nemusím pátrat po záhadné Farské, autorce jediné knihy. Doporučuji každému, kdo má rád např. Spolčení hlupců. Komu tento styl a nadsázka nevyhovuje, ten ať se do četby radši nepouští.
Do půlky knížky se nic velkého nedělo, ale vůbec to nevadilo, bylo to příjemné čtení a příběh se vyvíjel klidně. Pak nastal obrat, který chválím. No a konec? Ten mě fakt pobavil ! :D
Kdo si chce odpočinout od pracovních, školních a dalších povinností, především těch manželských teda, ať si přečtu tuhle knížku. Super :D
Knihu autor vydal pod pseudonymem Helena Farská a teprve později ( v roce 2007) pod vlastním jménem a novým názvem Jak nezabít manžela.
1994 | Pražské hyeny |
1999 | David a Goliáška |
2004 | Maryša naruby |
1990 | Žádné slzy pro mrtvého |
1989 | Dranciáš |
Audio. Docela jsem se pobavila. Začátek mi přišel zvláštní. Ale zhruba od poloviny skvělá parodie na Maryšu. Postava obchodníka s kávou s radami k nezaplacení je úžasná. Text je celkově dost sarkastický a vtipný.