Matčina panenka

Matčina panenka
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477182/bmid_matcina-panenka-7I6-477182.jpg 4 254 254

Mirabelle žije v domě se zabedněnými okny a zamčenými dveřmi. Nikdy se nepodívala ven, protože jí to Matka nedovolí. A ta přece všechno dělá pro její dobro. Miluje Mirabelle jako svoji panenku. A tak ji obléká do hezkých šatiček, maluje jí tvář a češe vlasy. Ke třináctým narozeninám jí dokonce přinese speciální dárek – mladší sestřičku Clarabelle, kterou zachránila z vnějšího světa. Mirabelle ale dojde, že Clarabelle ji má nahradit. Ona už je totiž velká, šaty jí nepadnou tak dobře jako kdysi a Matka není spokojená. Jenomže Clarabelle tvrdí, že se ve skutečnosti jmenuje Emma. Navíc se nezdá, že by měla radost, že ji Matka do domu přivedla. Chce svou skutečnou maminku. Mirabelle postupně zjišťuje, že její soužití s Matkou není tak normální, jak si vždy myslela... a že život panenky nebývá nikdy dlouhý.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Domino

Mother Loves Me, 2020

ZuzanaZ83
03.11.2022 4 z 5

Zajímavý thriller o jedné matce, která rozhodně není standardní.
Třináctiletá dcera ze dne na den zjistí, že její svět není tak úplně její...
Děj je tak trochu pohádka, ale proč ne? Příběh má myšlenku, tempo a celek se čte moc dobře.

kástečkou
03.11.2022 2 z 5

Kniha pro mne byla mírným zklamáním, a to hlavně z důvodů, které tu již byly opakovaně zmíněny - chování postav v mnoha případech neodpovídalo prostředí a charakteru celého příběhu. Chybělo mi propojování současné dějové linky s "průhledy" do uplynulých 13-ti lety u Matky. Bez nich totiž příběh působí tak, že Mirabelle fungovala celou dobu u Matky bez potíží a vždy považovala Matku za absolutního "boha", zatímco s úderem jejích 13-ti let se jí zčistajasna aktivovala superschopnost přenést do té doby pouze teoretické znalosti do praxe. To znamení "lusknutím prstu" Mirabelle najednou dokáže přemýšlet v souvislostech, kriticky myslet, vnímat svou identitu a především skutečně prožívat empatii vůči další živé bytosti, se kterou neměla nikdy reálnou zkušenost)...
Stejně tak ultrarychlá proměna Clarabelle byla těžko uvěřitelná v kontextu opakovaně podávaných dávek nějakých sedativ/psycholátek a dívčiných reakcí na Mirabelle...
Chování Matky bylo z mého pohledu mnohem lépe uchopitelné a odpovídající hlubokému rozvratu mysli. Zároveň mne několikrát napadlo, zda už to není spíše zhmotnění nějaké "persony" (soubor vícero charakteristik), než jednoho konkrétního člověka. Již dříve zmiňovaná "nesmrtelnost" mi to spíše potvrzuje...
Kniha by si zasloužila větší péči při zpracování, vůbec by mi nevadilo postavu Olivie proměnit pouze v nějaký odkaz v deníku či vyškrábaném nápise na zdi, pokud by se to promítlo v kvalitnějším a více návazném/realistickém popisu postupných změn v myšlení a porozumění světu ze strany Mirabelle a Clarabelle.
Také okrajová postava zpustlého chlápka se psy a "tajemstvím" v baráku a kůlně mi přišlo už spíše jako pokus o fascinaci...
Celkově bych to tedy shrnula na 50%. Nápad a motivy jednotlivých postav super, ale zpracování nic moc. Věřím, že by kniha zaujmula spíše laiky a mladé dospělé, které baví "čím víc psycho, tím lepší".

Tereziee
02.11.2022 3 z 5

(SPOILER) No, kde začít. Nápad příběhu má opravdu potenciál. Čte se to rychle, chcete vědět co bude dál. Druhou polovinu knihu ale nepobírám ještě teď. Vím, že spousta thrillerů je místy hodně přitažená za vlasy, ale co je moc to je moc.

Nesmrtelná matka, naprosto psycho vraždící a násilné scény, které postrádaly smysl. Hodně zvážím, jestli si od autorky ještě něco přečtu.

jeny-v
24.10.2022 4 z 5

"Jsi tak nádherná malá panenka, Mirabelle," řekla a vzala kartáč na vlasy. Tak fajn, zpočátku jsem byla z příběhu nadšená. Dobře napsané a pozvolna se rozvíjející soužití egoistické Matky s dcerou Mirabelle v zabedněném domě na samotě. Jejich desetileté soužití je tajemné a nenormální. Ještě po příchodu Clarabelle jsem chápala, že spisovatelka potřebuje čtenáře zaujmout a nechat ho tápat v záhadné koexistenci. Taky se jí to do dvou třetin románu povedlo. Ovšem poslední třetinou jsem se už stěží prokousávala, závěrečné vyústění bylo překombinované, až urputně protahované útěky a prapodivně akční - nesmrtelná Matka, Olivie zavřená ve sklepě, sebevražda.....? Myslím, že konec chtěl více propracovat, potenciál na to měl.

oolinkaa
24.10.2022 4 z 5

Povedená a napínavá knížka , ale některé pasáže byly dost uspěchané .. Mira byla zavřená , neměla přístup k tv , k lidem apod.. a najednou otočením jedné stránky dospěla a vše věděla a téměř nic ji nepřekvapilo. Takové zvláštní , každopádně dle mě dost nereálné a ukvapený závěr

Emma27
05.10.2022 4 z 5

Napínavá a čtivá kniha.

Monni
22.09.2022 4 z 5

Tahle kniha je neskutečně čtivá. Stránky utíkají jedna za druhou. Příběh super, trochu neuvěřitelný, ale dokázala jsem se s tím smířit. Nejvíce mi ovšem vadila Matka, která byla snad nesmrtelná nebo co :D. U té už jsem ke konci opravdu kroutila hlavou. Ale čtivé to bylo pořád stejně. Určitě se těším na další knihy od autorky a doufám, že budou pořád stejně čtivé.

klarence
09.08.2022 4 z 5

Tak tohle mne bavilo. Sice trochu neuvěřitelné , ale mělo to spád. Dobře se to četlo.

Evkae36
05.08.2022 3 z 5

Příběh celkem šílený a jednoduchý, čtenář nemusí vůbec nad ničím přemýšlet a prostě jenom čte. Pravdou je, že kniha se velmi dobře četla. Děj chytnul hned od začátku, ale po chvíli jsem si říkala o čem bude dalších 300 stránek. A když už se ta šílená nesmrtelná matka vrátila nejméně potřetí, napadlo mě přesně to co už tady někdo pode mnou zmiňoval, je to prostě Terminátor :-D Ale jo, jako oddechovka to bylo celkem fajn.

orangerose
25.07.2022 5 z 5

Pěkně napínavý thriller , bylo to psycho pro polly, jake to musi čtenáři přečíst sami, :)

Kami33
10.07.2022 5 z 5

Když si odmyslíme naprostou nepravděpodobnost příběhu a jak už bylo poznamenáno, velkou vyspělost hlavní hrdinky, jednalo o napínavou knížku, která se četla skoro sama. Takže za mě ano.

Vladísek
05.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Ta Matka snad musela být Terminátor?! Jinak nechápu, jak dokázala znovu a znovu, ač dobitá, znepříjemňovat život té malé holce. Knížka nebyla nejhorší, avšak dosti předvídatelná. 4 hvězdičky za napětí a syrovou atmosféru.

čef
02.07.2022 3 z 5

Pokud by byl tento román zfilmován, mohl by možná působit i lépe. Takto je zde plno vět, které atmosféru ani vlastní příběh příliš neposouvají. Kromě hrůzného magora zde také není nic, co by se dalo považovat za hlavní důvod, proč byl tento příběh spáchán. Na horory nejsem a ani tento mne neosvítil.

Makůvka
30.06.2022 3 z 5

Ale jo, na prvotinu to nebylo špatné. Dobře, tak do půlky knihy se seznamujeme, jak to v té jejich malé " rodince" chodí, to bylo zajímavé a uvěřitelné. Od druhé půlky najednou zvrat, akce stíhala akci, téměř z malé dívky, která nebyla 10 let venku se stala hrdinka, která věděla co má v krizivé situaci dělat a to měla vyčteno jen z knížek. Přišlo mi to nereálné a uspěchané. A na pár věcí mi chybí ještě dovysvetlení.
Jinak se knížka četla moc pěkně a určitě si přečtu nějakou další knížku od této autorky.

Ktecka
29.06.2022

Uf, nějak nemám slov. Přečetla jsem cca do půlky a pak už jsem jen přeskakovala ob tři kapitoly, jen abych se přesvědčila o tom, že jsem věděla, jak to dopadne. Celé mi to od té poloviny přišlo moc hr. Navíc dost naivní, jednoduchý styl psaní. Prostě ne.

Viviana-Mori
26.06.2022 4 z 5

Psychopatická jízda. Na prvotinu to rozhodně není špatné, ze začátku se děj trochu vleče, ale vůbec to nevadí, alespoň pořádně nahlédneme do mysli a pocitů Mirabelle a zjistíme, jak to u ní doma zvráceně chodí. Matka je teda pořádná psychopatka a z mnohých situací v knize mi nebylo dobře. Oproti první, pozvolné půlce naopak druhá půlka knihy nabere takové obrátky, že se čtenář nestačí divit. A i když bylo leccos už trochu překombinované a leckdy ne úplně pravděpodobné, tak mě kniha nepustila a musela jsem v napětí číst dál a dál. Užila jsem si to

Veju007
15.06.2022 2 z 5

Asi nebude úplně spoiler, že hned od začátku skoro jistě víte, že matka není tak doslova matkou, na to pomalu ani není třeba číst anotaci.
Čte se to samo, ale to bohužel úplně nestačí. Zvratů tentokrát až moc, i na můj vkus, ohromná překombinovanost děj zas až tak moc neposouvá, přitom stačilo příběh trochu reálnější uchopit.
Námět knihy a první polovina je sice zajímavá, ale jsem z toho v rozpacích, protože v druhé části se to prostě strašlivě zvrhlo a ve finále je z toho průměrný thriller, který je předvídatelný na každém kroku a zaujme spíše čtenáře, kteří nejsou v tomto žánru příliš sečtělí.

Petra00
03.06.2022 5 z 5

Skvělá knížka! Zpočátku chvíli trvalo, než jsem se začetla ale potom se to rozjelo a nemohla jsem přestat číst. Tolik zvratů a napínavé do samého konce.

simcat13
29.05.2022 5 z 5

Knížka se opravdu nedá odložit, jak tu ostatní píší. První půlku knížky jsem hltala a snažila se vcítit do malé Mirabelle. Její smýšlení je tam opravdu dobře a uvěřitelně vykresleno. Ovšem nějak si nedokážu představit ten zvrat jejích myšlenek v druhé půlce, jestli by se to mohlo skutečně stát. Najednou kdesi vzala psychickou i fyzickou sílu a kopu znalostí ze světa venku. Třeba je jen geniální a knihy, které jí poskytovala Matka, ji k tomu dopomohly. Každopádně i přes to, že to občas bylo až moc a autorka v jednom bodě zřejmě opominula věk Mirabelle, tak je to opravdu čtivý psychothriller.

Ryšava
24.05.2022 5 z 5

Knihu jsem nedokázala odložit... skvělé napínavý příběh plný zvratů. Někdy je děj trochu předvídatelný, ale nestává se to moc často. Nejvíc mě na tom děsí fakt, že takhle blázniví a šílení lidí opravdu existují...

Abby Davies
britská, 1984