Máte stále hlad?
David Ludwig
Zapomeňte na vše, co jste se učili o držení diet. Známý endokrinolog dr. David Ludwig vysvětluje v knize Máte stále hlad?, proč tradiční diety nefungují, a ukazuje nový radikální plán, který vám pomůže zhubnout bez hladovění, zlepšit zdraví a cítit se báječně. Více než dvě desetiletí stál dr. Ludwig v čele výzkumu kontroly hmotnosti. Jeho průkopnické studie ukazují, že naše tukové buňky nerostou v důsledku přejídání. Je to přesně naopak – tukové buňky byly naprogramovány k růstu, což nás vede k tomu, abychom se přejídali. O tom, kolik kil přiberete, nebo ztratíte, tedy rozhodují tukové buňky. Nízkotučné diety pracují proti vám, protože tukové buňky hromadí více kalorií pro sebe a jen málo jich ponechávají pro zbytek těla. Tento „hladový tuk“ rozjíždí nebezpečný řetězec reakcí, které způsobují, že se cítíte nevyrovnaně a vyhladověle a váš metabolismus se zpomaluje. Když ale kalorie omezíte, situaci ještě zhoršíte, protože vyvstane boj mezi vaší myslí a metabolismem. Takže nakonec přiberete, i když jste chtěli zhubnout.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2018 , JotaOriginální název:
Always Hungry?, 2016
více info...
Přidat komentář
Skrze srozumitelně popsaný vývoj epidemie obezity autor vysvětluje, proč se řadě z nás nedaří udržet svou ideální váhu. Zjevně se nejedná o selhání jednotlivce, ale celé společnosti. A právě proto je tak těžké zůstat mimo řadu a stravovat se udržitelně. Tím se dostávám k hlavnímu téma knihy. Pokud jste kladně odpověděli na otázku stálého hladu, David Ludvig nabízí řešení.
Omezení sacharidů a v podstatě libovolná konzumace tuků a bílkovin. Prostě dieta s jasným cílem - předejít hladovění. Naopak tělo dostatečně vyživit a zajistit si tak dobrou náladu a snad i dlouhověkost.
Vše srozumitelně, podepřeno vlastním výzkumem i řadou dalších studií. Pokud si přejete změnit svůj životní styl, je Máte stále hlad? vhodnou oporou. Zaujme i ty, kteří touží po vzdělání pouze v teoretické rovině.
Z knihy jsem nadšena a vřele ji doporučuji těm, kteří chtějí zhubnout. Nejhorší je, udělat první krok. Pak už to chce jen čas, sepisovat nákupní lístek, nakupovat a vařit.
V knize je vše pečlivě vysvětleno a názorně ukázáno. Autorovy studie ukazují, že naše tukové buňky nerostou v důsledku přejídání, ale byly naprogramovány k růstu, což vede k tomu, abychom se přejídali. Z nového jídelníčku jsem nadšená a mám v plánu vydržet.
Přečetl jsem řadu knih na toto téma, ale tato kniha se mi zdá velmi slabá. Ty dobré zůstávají v mé knihovně, tuto posílám dál.
Z hlediska teorie je autor se vším docela dost rychle hotov. Teorie sama je řešena na nějakých sto stránkách. Ale aby si neznalý čtenář vzal předložený přístup skutečně k srdci, chtělo by to o dost více a místo zbytečného blábolení kolem a kolem zajít více do hloubky. Co je snad nejotravnější, jsou ty mikropříběhy všech možných pacientů dr. Ludwiga prakticky na každé stránce. Kniha je prostě v americkém stylu. Hurá, namotivovat, do toho, makáme, vyhráli jsme!
Ač s pohledem autora vesměs souhlasím, ostatně je podložen daty, je řada jiných knih, které bych doporučil namísto této.
K výše uvedenému snad jen mohu ještě uvést, že překlad, respektive korektura, jsou odfláknuté. Nechť se však čtenář přesvědčí sám.