Matěj Kopecký a jeho rod
Jan Toman
Podrobný životopis legendárního loutkáře Matěje Kopeckého sestavený na základě dokumentů dochovaných v archivu města Mirotic. Jimi autor mj. vyvrací některé po desetiletí tradované údaje, věnuje se také osudům Kopeckého potomků. (Zejména čtyř synů, stručně však zaznamenává i vnuky a pravnuky.)... celý text

Tak jsem si ji opět přečetla. Je to takový střípek k životopisu o našem nejznámějším loutkaři Matěji Kopeckém. Je to dost složitý život i když jsem byla překvapená jeho rodištěm narození tak jsem se nestačila divit. V této oblasti jsem bádala v matrikách taky a bohužel a nevím proč to mají v matrikách dost složité, dokonce jsem získala ten dojem, že v této oblasti byli na tehdejší dobu dost neuspořádané poměry, neboť v rodokmenu mých příbuzných je tam toho taky dost. Takže, se ničemu nedivím, že pozdější život jeho potomků byl dost neuspořádány.
rodopis, genealogie loutkové divadlo Mirotice Matěj Kopecký, loutkář, 1775-1847 kulturní historieAutorovy další knížky
1960 | ![]() |
1974 | ![]() |
1948 | ![]() |
2000 | ![]() |
1987 | ![]() |
Život Matěje Kopeckého byl až nečekaně pestrý. Zajímavý je dobový pohled úřadů na obživu prostřednictvím panáků a důraz na to, aby se děti loutkářů vyučily užitečným řemeslům. Barvitě vylíčeny jsou i osudy potomků a jejich propojení se známými rody jiných kočovných umělců.