Matoucí encyklopedie
Saša Gr.
O něco dříve narození si možná ještě vzpomenou na krásnou barevnou knížku Bohumila Říhy – Dětskou encyklopedii. Ta byla předobrazem zvláštní knížečky Matoucí encyklopedie. Saša Gr., básník a humorista z Vysočiny, zpracoval ovšem toto téma po svém. Ve 148 heslech určených zdánlivě dětskému čtenáři si dělá legraci prakticky ze všeho kolem nás, z kapitalismu i z komunismu, z xenofobů i z různých etnik, z milionářů i bezdomovců, ale i z běžných životních situací. Knihu, která pobaví řadou nečekaných point i slovních hříček, inteligentním i suchým nonsensovým humorem, doplnil vtipnými barevnými kresbami slovenský multidiletant Juraj Bocian. Doslovem opatřil Gaco Novomesský.... celý text
Gejzír jazykových hříček, vtipné a vynalézavé využití floskulí a ustálených rčení použitých v novém, nečekaném kontextu. Bavila jsem se. Za jistou slabinu knihy však považuji poněkud úzký a nesystémový výběr hesel (jako by si autor řekl: na které slovo se mi povede něco vhodného vymyslet, to zařadím) a také ten ideologický, antikomunistický nános a narážky na realitu reálného socialismu, které - při vší své oprávněnosti - budou asi pro mladší čtenáře nesrozumitelné (a s knihou to pak dopadne jak s geniálními hrami Divadla JdC, v nichž také čím dál méně publika rozumí narážkám a "odkazům"). Za vynikající považuji ilustrace - jejich autor má nezměnitelný styl, což se už dnes moc nevidí.
Doporučuji.
Výborné počtení se spoustou jazykových hříček. Autor připravil ke každému písmenu několik hesel, které osobitým způsobem vysvětluje. Využívá přitom mnohoznačnosti slov a přidává sem i své hodnocení. Texty doprovázejí skvělé ilustrace Juraje Bociana. Hodně jsem se při čtení pobavil.
Famózní. Jedinečné. Vynikající. Vřele doporučuji. U některých hesel hrozí natržení bránice či zalknutí smíchem, takže čtěte opatrně :-)
2008 | Rádce pro (začínající) spisovatele, novináře a překladatele |
2016 | Matoucí encyklopedie |
2023 | Když si prdne myš... |
2013 | Jede medička na sáňkách |
2019 | Talent Pro ART 2018 Výběr nejlepších autorských děl |
Tyhlety ptákoviny miluju. Tyhle zdánlivý blbosti ale vyžadují sakra chytrost, rozhled, životní zkušenosti, a vrozenou dávku šílenosti. Prostě asi jako bych to psala já! :-P
Taky je znát autorův opravdu, ale opravdu velký obdiv k panu profesorovi, paní hraběnce a trapičovi rybek Vágnerovi, vegetariánům, ženám a podobným položkám.
Celé je to krásně nekorektní, dokonale ilustrované a nadmíru zábavné! Doporučuju!