Mauglí
Rudyard Kipling
Jsme jedné krve, vy i já " tak zní mistrovské slovo džungle, které se naučil chlapec Mauglí od svých čtyřnohých přátel, aby dokázal žít v divočině, kde platí kruté, ale spravedlivé zákony
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1991 , AlternativaOriginální název:
All the Mowgli Stories, 1933
Kniha je sice určena spíše pro děti, ale jestli máte rádi zvířata a zajímáte-li se o exotické kraje, tak si ji klidně můžete přečíst v jakémkoliv věku.
Tak tento dobrodružný, pro dítě (které ještě objevuje svět) napínavý a úžasný příběh, vyvolává zvláštní asociace. V mládí přečteno nejmíň pět krát...
Knížku dostal desetiletý syn, ale sebrala mu ji osmiletá dcerka a čte ji s chutí, občas předčítám já... Se jmény Baghíra, Akéla, Šér Chán na nás dýchají dálky a exotické kraje. A Mauglí-Žabička má skvělé přátele, kdo by si nepřál takovou pestrou a odvážnou partu.
Úžasný příběh. Vrátila jsem se k němu jen díky čtenářské výzvě. Vzpomněla jsem si, jak jsem ten příběh měla hrozně ráda. V jednoduchosti je síla :) moc krásné.
Na jednu stranu jsou to pohádky pro děti, na druhou stranu je to kniha plná filozofických úvah z oblasti východních náboženství a mýtů, které člověka nutí k trošku hlubším úvahám podobně jako třeba ,,Malý princ"....... Čekal jsem spíše takovou dobrodružnou oddechovku, ale zklamaný rozhodně nejsem.
Úžasná knížka, která má v sobě hodně poučení. Poslední stránky jsou podle mého názoru nejlepší z celé knihy a trochu dojemné (pro někoho možná až smutné). Opravdu ne jen pro děti a skvělá kniha do života. Pro toho, kdo knihu nečetl, tak Okamžitě sehnat a přečíst, protože dokud nepřečtete Mauglího, nečtěte nic jiného, tohle je základ kvalitní literatury :-).
Kipling napsal úžasnou knihu, která nás může provázet celé dětství a když ji najdeme jako dospělí, znovu podvědomě ucítíme tu vůni snové džungle.
Po mnoha a mnoha letech jsem ji zase vytáhla z knihovny a byla jsem nadšena.. Nechápu, proč jsem si pamatovala Ká jako toho špatného, když je to jeden z těch nejlepších..=) Poslední stránky jsou nejkrásnější....."A ráno, až se probudíš,tu v prsou poznáš divnou tíž,jak srdce tíhne k džungli blíž."...
Tuto knihu jsem četla jako dítě a byla po povinné četbě ve škole má první co jsem přečetla a do dnes ji mám v živé paměti.Je prostě moc dobrá.
Indie zfilmováno zvířata, fauna vlci dobrodružství džungle člověk a zvíře vlčí děti dobrodružné romány tygři
1958 | Mauglí |
1968 | Knihy džunglí |
2008 | Just So Stories / Bajky i nebajky (dvojjazyčná kniha) |
1971 | Stopka & spol. |
2006 | Kim |
Překrásný příběh,který nejednou chytne za srdce.Džungle je tu vylíčena tak nádherně,až se mi zdálo že se proháním s Mauglím po stromech,ležím s Baghírou a odpočívám a zažívám nejedno dobrodružství s nimi.