Mé šťastné hvězdy - Paměti z Hollywoodu
Shirley MacLaine
Hollywood byl místem, na kterém jsem měla pocit, že mohu uskutečnit cokoliv, po čem zatoužím, protože poskytoval, více než jakékoliv jiné místo na zemi, příležitost stvořit si svoji vlastní realitu. V průběhu čtyř desetiletí a prostřednictvím více než čtyřiceti filmů se Shirley MacLaine stala jednou z nejzářivějších hvězd Hollywoodu. (paměti z Hollywoodu)... celý text
Byli tam nějaké kapitoly, které mě opravdu zajímali, například kapitola o natáčení filmu Cena za něžnost, ten film zbožňuji a překvapilo mě všechno, co tam Shirley o natáčení popsala. Jenže taková kapitola o mafiánech nebo o mužích, které milovala a o kterých jsem v životě neslyšela mě vůbec nezaujali, pro mě tohle téma nebylo zajímavé.
Shirley MacLaine je má oblíbená herečka a na její vzpomínky jsem byla moc zvědavá, ale ač se považuji za velkého filmového fandu, nudila mne množstvím neznámých jmén (i přes množství známých - Sinatra, Mitchum, Lemmon, Taylorová, Streisandová, Hopkins, Nicholson, Montand ... ) a tak si říkám, že člověk, který zná jen Cenu za něžnost nebo Byt, bude velice brzo se čtením hotov. Shirley totiž o svých lidech od filmu píše s přesvědčením, že je musí znát každý. Na druhé straně vidím plus v zajímavém úseku o politické angažovanosti, to jsem o ní netušila (je velkou fanynkou ezoteriky, ale to je asi zase v jiné knize), setkání s Fidelem Castrem a nadšení pro bratry Kennedyovy. Závěr věnuje úsměvnému zamyšlení nad celou tou hollywoodskou přecitlivělou čeládkou. K slabšímu hodnocení přispívá nepříliš fundovaný překlad.
1997 | Na tenkém ledě |
1993 | Tančit ve světle |
2002 | Mé šťastné hvězdy - Paměti z Hollywoodu |
Jedna z hvězd Hollywoodu napsala své zážitky z místa, kde měla pocit, že může uskutečnit cokoliv, po čem zatouží a popisuje, co tam během několika desítek let prožila. Pro normálního českého čtenáře a milovníka filmů je to velice zajímavá kniha, i když nemusí být vždy "v obraze".