Mechanický pomeranč
Anthony Burgess
Hlavní hrdina knihy, vůdce mladých násilníků Alex, tráví většinu svého času konzumací drog, přepadání a znásilňováním bezbranných obětí a – paradoxně – poslechem Beethovenovy hudby... Pak je však zatčen a donucen podstoupit „terapeutický“ experiment, který si v mnohém nezadá s krutostí jeho chuligánské minulosti.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2005 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
A Clockwork Orange, 1962
Clockwork orange je můj oblíbený film, po shlédnutí filmu jsem teprve četla knihu. Nevadily mi převzatá slova, dokonce mi po přečtení knihy ještě dlouho ležela v hlavě. Čajiny a bajati. Snad pro někoho, kdo neumí anglicky, byla kniha problém, musel se pořád vracet k vysvětlivkám. Jinak kniha stejně dobrá jako film!
No... už zde bylo mnohé řečeno. I když začátek pro mě představoval takřka nestravitelnou bariéru, po několika kapitolách jsem si na svéráznou formu zvykl. Děj celkem svižně odsýpá, atmosféra hutná jak chleba s česnekovou pomazánkou zapadlý čtvrt roku za gaučem - a asi i stejně příjemná. Myslím, že stojí za přečtení; našel jsem tam víc myšlenek než v Kubrickově filmovém zpracování, které spíš sází na šokující audiovizuální stránku a herecké výkony.
Četla jsem to hoooně dávno...tehdy mě to šokovalo....totálně odrovnalo a dlouho po přečtení jsem to v sobě nosila a v myšlenkách se k tomu vracela!!! Úžasně napsané!!!
Co do námětu fajn kniha, ale ty rusismy, anglicismy, germanismy a vulgarismy... not my cup of tee.
Kult. Nič viac, nič menej. Silne preceňovaný fanúšikmi, ale nie zlý kus literatúry. A každopádne dodnes vplyvný.
Kubrik natočil na svoju dobu brilantný film, ale kto ho može porovnávať s knihou? Veď vo filme vypustil aj niektoré kľúčové state, napríklad aj tú, prečo sa príbeh volá Mechanický pomaranč...
Knížka, která absolutně předběhla dobu... a stále je před náma kus napřed. Vím, že existuje i film, ale když jsem viděl jeho screenshoty, netroufl jsem jej dosud shlédnout, protože mám v hlavě natolik konkrétní a vlastní představu jak která postava vypadá, jak která budova vypadá, a vyloženě s filmem a režisérovou představou nekorespondují, že se obávám, že by se mi film právě kvůli tomu moc nelíbil, a snad by mi pokazil dojem i z knihy?
Mimochodem, podle mě, výborná práce překladatelů(!) - řeč je o vlastním slangu hlavních postav... viz koment Xeelee
Jednoznačně nejpůsobivější kniha jakou jsem kdy četl. Tak silný dojem ve mě žádné jiné lit. dílo nedovedlo vyvolat.
O mechanickém pomeranči se nedá mluvit. Ten se musí přečíst na vlastní kůži.
Tohle je naprosto chorošná kniha, bratři a sestry. Mechanickej pomeranč vás sežvejká a vyplivne do gražnýho totalitního světa, kde je jedinou radostí mladejch bajatů tolčokování, kartáčování, skrímování ouldanejch drunkardů, jinejch po najtech se potulujících hjumaníků, a tak vůbec chorošný supernásilí. Nic se ale nevyrovná lukování jak z nepřátel cáká blažka a jak maj najfem odhalenou kišku. Snad kromě hírování Deváté Ludwiga vana v houmu na stereu. Milicjanti nic nezmůžou a vy se jim můžete chorošně láfat, stoulovat a dělat všechny ty buče, co máte tak rádi. Musíte mít ale alibi a nesmí vás při tom chytnout. Pak to všechno stojí za físíz, frendíci moji.
Rentigo naprosto neponímá.
Co dokáže Alexe změnit? Poctiví rodiče, vychovatel, vězení, Bible, či obludný vědecký pokus? Nic z toho. Ale nakonec se přeci jen změní. Dvě hvězdičky za konec, kdy Alex sám objeví nutnost změny.
Jinak v porci násilí a absurdity nenacházím příliš mnoho zajímavého.
Jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy četla. Donutí nás zamyslet se nad otázkou, za jakou cenu je pro nás reálné konat dobro, či zlo a co dělá skutečně člověka člověkem.Položme si otázku, Jsme ještě lidé, když naše dobré činění, je podmíněno, fyzickým pocitem?
Ocenila bych, že Burgess využil dúmyslných prosdřeků- rusismů a anglismů, dokonalé to spojení...
Prostě úžasná kniha!
antiutopie, dystopie, kakotopie Londýn zfilmováno anglická literatura vězení, věznice punk dospívání budoucnost výtržnictví sociální deviaceAutorovy další knížky
1992 | Mechanický pomeranč |
2007 | 1985 |
2003 | Všechno, jen slunce ne |
Četla jsem několikrát, a pokaždý ve mě zůstane docela silnej dojem... a taky docela zmatek. Znepokojivá knížka.