Mechanický pomeranč (2005) | Databáze knih

Mechanický pomeranč přehled

Mechanický pomeranč
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30767/bmid_mechanicky-pomeranc-a5f-30767.jpg 4 2380 2380

Hlavní hrdina knihy, vůdce mladých násilníků Alex, tráví většinu svého času konzumací drog, přepadání a znásilňováním bezbranných obětí a – paradoxně – poslechem Beethovenovy hudby... Pak je však zatčen a donucen podstoupit „terapeutický“ experiment, který si v mnohém nezadá s krutostí jeho chuligánské minulosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny

A Clockwork Orange, 1962

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mechanický pomeranč. Přihlašte se a napište ho.

Liška007
28.02.2025 2.5 z 5

Když jsem odinočky před ouldaným časem lukovala a hírovala film od Kubrika (na doporučení od frendíků), tak mi u toho gražny bolel gulliver, bratři moji. Jako normální hjumaník jsem u filmu bolšácky trpěla, bratři moji. Tak byla jasná buč, že si musím přečíst i knihu. Takový chorošný físíz, bratři moji. A teď vážně. Je pravda, že film jsem viděla před mnoha lety a nevím, jaké emoce bych měla dnes, určitě stále ne moc pozitivní. Kniha mě od začátku vyvolávala podobné emoce a zároveň šokovala, nejen svým obsahem, ale hlavně slangem hlavního hrdiny. Ze začátku jsem musela koukat do slovníku, o čem to sakra mluví, pak mě to začalo bavit, jak je to kniha originální, ale v půlce se originalita změnila v otravnost. Úplně se vytratila snaha nějakého příběhu a jen dokola čteš lukovat, hírovat, skrímovat, hjumaník, frendík, ouldaný apod. Nemůžu popřít, že kniha je svým způsobem geniální,.. a i přes otravně opakující se slova, mě druhá část "léčení" docela bavila. Ale jsem ráda, že už mám knihu přečtenou a už ji nebudu muset nikdy číst :D

jos_sep
25.02.2025 5 z 5

Jedna z knih, co jsem četl několikrát. Alex jako vypravěč, jeho obdiv Beethovena, ten slang... geniální. Pro mě osobně obrovský kult, který skvěle zfilmoval Kubrick.

Mishi
22.02.2025

Tak to nedám, po první kapitole končím. Slang v knihách obecně ráda nemám a tohle byla extra hrůza...
Radši si znovu pustím film.

Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)

25.02.2024

Co chce vlastně Bůh? Chce Bůh snad dobrotu, nebo volbu dobra? Je snad člověk, který si vybírá zlo, jistým způsobem lepší než člověk, jemuž je dobro uloženo jako trest?

Kniha Mechanický pomeranč v seznamech

v Přečtených3 489x