Mělo to být jinak

Mělo to být jinak
https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73984/melo-to-byt-jinak-73984.jpg 4 7 7

Svědectví z moskevských cel. Román zaznamenává autorovy autentické zážitky z ruských kriminálů druhé poloviny devadesátých let. Drsné podmínky, absolutní právní nejistota a svévole státní moci jakoby oproti minulým desetiletím nedoznaly žádné změny. Ruský spisovatel a disident Vladimir Bukovskij přirovnal svědectví Staševského k románům Alexandra Solženicyna. Detailní popis vězeňských reálií, od vzhledu a uspořádání cel až po muklovskou hierarchii a nezbytnou solidaritu, nabízí děsivý vhled do prostředí, kde v malém, omezeném prostoru tráví společně nekonečné dny zloději, vrazi, nevinní i donašeči. Staševskij podrobně líčí důmyslné systémy, kterými si vězni snaží ulehčit nelidské podmínky a přežít. Kniha je důkazem, že tradice ruské lágrové prózy bohužel stále ještě není u konce, protože ani její dějiště nepřestalo existovat. Pod pseudonymem Alexej Pavlov vydal autor knihu vlastním nákladem v Praze, při pokusech distribuovat ji v rodné zemi však narazil na neochotu a dokonce i strach román s vězeňskou tématikou prodávat, takže kniha se k ruským čtenářům nedostala. Prostřednictvím internetových stránek si ji však v Rusku přečetly stovky čtenářů a autorovi se dostalo množství nadšených ohlasů.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota

Dolžno bylo byť ně tak, 2003

Modi666
04.01.2025 5 z 5

Mně se ta knížka četla velice dobře. Popis ruského vězení 90. let je dosti šokující. "Vorové v zakoně" skutečně existují. Do takového prostředí bych se opravdu dostat nechtěl. Při tom, když má člověk smůlu, stát se to asi může docela snadno.
Myslím si, že by si ji měl přečíst každý koho zajímá jak to v ruském vězeňství funguje. Neboli, jaká je ruská realita. Nic moc, přátelé.

Benny215
22.09.2024 2 z 5

Bohužel styl jakým je kniha napsaná mně vůbec nevyhovuje

Radůz
24.11.2013 4 z 5

Tady jsou zachyceny opravdu drsné podmínky a praktiky v ruských věznicích. Doufám, že mě tam jednou osud nějakou nešťastnou náhodou nezavede.

Autorovy knížky

2008  77%Mělo to být jinak