MemoRandom
Anders de la Motte
MemoRandom série
1. díl >
Všetci klamú. Never nikomu! David Sarac je agent štokholmskej polície a na starosti má informátorov. Jeho prácou je získavať vysoko utajené zdroje a dohliadať na ne. Manipulácia, úplatky a vyhrážky sú uňho bežnou praxou, ale kým prináša výsledky, nikto sa ho nič nepýta. Po ťažkej autonehode David stratí pamäť. Príde tak aj o kontrolu nad rozvinutou sieťou vlastných podvodov a klamstiev. Zrazu sa sám stáva žiadanou korisťou pre tých, ktorí sa chcú dostať k jeho tajomstvám. Ako sa môže ubrániť nepriateľom, keď si nepamätá, kto medzi nich patrí a kto nie? Napínavý švédsky thriler, pri ktorom budete zatajovať dych!... celý text

Z mého pohledu dobrá kniha, ale ne top. Na začátku má kniha svižný rozjezd, ale s pokračujícími stránkami tempo upadá. V závěru sice kniha vygraduje, ale gradace je taková jakoby "filmová". Ani mne nepřekvapuje, že si práva koupilo filmové studio. Čekal jsem trochu víc, ale za přečtení to stojí.

Čerstvý vítr ze severu opět zavál.Absolutně nekompromisní záležitost.Pro toho, kdo má rád pohled do prostředí podsvětí, policie a v neposlední řadě do vysoké politiky, tak rozhodně nebude zklamán.A kdo jiný by nám to mohl zprostředkovat lépe než autor, který sám v tomto prostředí pracoval, jako policista.

Vynikající popis šedé zóny zákona, kdy policisté spolupracují s informátory z podsvětí. Hlavní hrdina trpí ztrátou paměti, takže nezná své přátele, nepřátele a vlastně ani sám sebe. Anders de la Motte v knihách Game, Buzz a Bubble dokázal, že severská krimi může být vtipná a originální. MemoRandom oproti tomu spíše připomíná Nesba, Larssona nebo Keplera - čili čtivé, napínavé a akční, ale dnes už trochu okoukané. Anders má podle mě silné stránky v tom humoru a nadhledu, který mi zde trochu chyběl, na druhou stranu - koho v jeho předchozích knihách iritovaly anglické věty nebo až nepřirozené náhody, toho MemoRandom potěší jako mnohem vyspělejší a propracovanější.
2018 | ![]() |
2022 | ![]() |
2013 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
VAROVÁNÍ!!!Nedoporučuji číst komentář pode mnou!!!!!!Obsahuje prozrazení konce knihy a myslím, že o to tu před přečtením knihy opravdu nikdo nestojí!!!Někteří uživatelé by si na tohle opravdu měli dávat pozor a nebo tam dát aspoň slovo spoiler.
Děkuji Darekovi za úpravu a už číst můžete.