Iluze
Henrik Fexeus , Camilla Läckberg
Mentalista série
1. díl >
Jediný způsob, jak ho dopadnout, je být o krok před ním Před zábavním parkem ve Stockholmu objeví policie tělo ženy v bedně probodané meči. I když to na první pohled připomíná nepovedený kouzelnický trik, záhy je jasné, že se jedná o mimořádně brutální vraždu. Totožnost oběti však zůstává záhadou a případ se nehýbe z místa. Policistka Mina Dabiriová nakonec nevidí jinou možnost než požádat o pomoc Vincenta Waldera, mentalistu a odborníka na lidskou psychiku i magii. Ačkoli Vincent zpočátku není spoluprací nijak nadšený, probudí se v něm hluboko zasunuté vzpomínky. Spolu s Minou, která rovněž bojuje se svými démony, si během vyšetřování uvědomí, že pronásledují nelítostného sériového vraha. A ten jako by se snažil Vincentovi něco říct. Podaří se jim ho zastavit, než bude obětí víc?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2022 , MetaforaOriginální název:
Box, 2021

První díl ze série Mentalista nás zavede do světa kouzel a magie, ale nic příjemného to nebude. Když je nalezena bedna probodaná meči a v ní mrtvá žena, nejprve to vypadá jako nepovedený kouzelnický trik, záhy se však zjistí, že šlo o vraždu. Jelikož policie potřebuje pomoci, přizve policistka Mina k vyšetřování Vincenta Waldera, mentalistu a odborníka na lidskou psychiku. Vypadá to, že mají co dočinění s brutálním sériovým vrahem.
Tato kniha Vás okamžitě hodí do děje, od začátku je to napínavé a nebudete se moci odtrhnout. Poznáváme blíže Minu a Vincenta a jejich zvláštnosti. Nechovají se vždy standardně a díky tomu jsou mi oba moc sympatičtí. Postupně se seznámíme i s dalšími postavami, se kterými se určitě budeme potkávat i v dalším díle a odhalovat jejich další tajemství.
V knize se pořád něco dělo, bylo to čtivé, zajímavé a napínavé. Moc mě bavilo to, že jsem se hodně dozvěděla o fungování lidské mysli a lidského chování. Hlavně, když se umíte správně dívat a pozorovat, tak toho můžete spousty odhalit.
U thrillerů mám raději, když jsou kratší a mají spád. Tady mi délka vůbec nevadila, moc ráda jsem se dozvěděla i věci kolem hlavního děje, chtěla jsem se o Mině a Vincentovi dozvědět více. Navíc příběh se neustále vyvíjel a gradoval. Postupně jsem si myslela, že vrahem je snad každý, kdo se v knize objevil a téměř až dokonce jsem neodhadla, kdo za vraždami stojí.
Kniha byla propracovaná, moc mě bavila. Těch 600 stran rozhodně stálo za to! Moc se těším na další díly.

Naprosto skvělá, originální detektivka. Čtení mě uchvátilo a ohromně jsem si jej užívala.
Radši bych upozornila, že se jedná o detektivní román, není to jen tak bezhlavá rychlá detektivka. Příběh je hodně propracovaný. Nápad s iluzemi a kouzelníky je opravdu ojedinělý a mě to moc bavilo.
Vražda jako nepovedené kouzlo. Proč? Pachatel má , ale opravdu věrohodný motiv.
Pokud i přijdete na to kdo, nebudete až do konce vědět proč a co má následovat.
Hlavní hrdina mentalista Vincent je, tak trochu autista, ale dokáže toho správně využít a zvládat život dost dobře, ale situace, které s toho plynou , jeho pozorovací schopnosti vysokou inteligenci jsem celou dobu obdivovala. Vyšetřovatelka trpící strachem z nečistot virů a bakterií je taky zajímavá postava. Naprosto bravurně a přesvědčivě vykresleny postavy. K tomu návraty do Vincentovi minulosti čtenáři postupně odkrývají co se stalo tenkrát a jaký to má vliv na současnost. Určitě jsem knihu četla jedním dechem, chvílemi jsem lapala po dechu. Při tom všem , co se zde odehrává je kniha velice mile, citlivě a velmi lidsky napsaná.
Konec není přepálený , ale naopak opět velmi věrohodný a uzavřený.
Moc jsem si čtení užila a těším se na další díly.

Byl to výborný nápad, začít psát příběhy Mentalisty ve dvojici. Je vidět, že dvouletá spolupráce Camilly Läckbergové s Henrikem Fexeusem přinesla výtečné ovoce.
Vlastně jsem v celém ději nenašla žádné slabé místo. Bylo to promyšlené, neotřelé a napínavé. Ke konci se už sice dá vytušit, kdo byl prapůvodcem celé tragédie a později i to, kdo se skrývá za současnými vraždami, ale vůbec to nevadí. Všechno to spolu funguje a graduje až do úplného konce a i když to dopadne tak, jak asi má, pár trumfů do dalšího dílu série si Camilla a Henrik stejně v rukávu nechávají.
Je zajímavé, kolik nestandardních (protože napsat nenormálních by bylo fakt unfair) postav se v příběhu vyskytuje a jak skvěle je autoři dokázali přiblížit čtenáři. Skoro by se dalo říct, že jen málokdo je skutečně úplně běžným prototypem tzv. normálního člověka. Ono to tak vlastně je i ve skutečnosti...
Bylo to skvělé čtení, které všemi deseti doporučuji a dávám všechny hvězdičky, co jich tu je...

I began reading with the mistaken belief that Mrs. Läckberg's sharply dropping style would serve to emphasize Mr. Fexeus...
I'm not sure what the latter interfered with, but the writer's style remains consistent, i.e. unsalted, non-greasy, with extensive descriptions, extended articles that veer uncomfortably from the plot, monand otonous conversations embellished with "professional" expertise in the area of psychology, and so on.

Tohle nešlo uspěchat, byť by k tomu samotný příběh sváděl. Některé dílo je třeba si vychutnávat pomalu. Uf!
Adrian Monk, Saga Noren, Patrick Jane...
Přesně tihle tři se mi vybavovali při čtení. Dokonalá partička dokonalých lidí. Nezávislých na sobě.
A samotná ILUZE?
Vzájemné propojení postav, stupňování napětí, občasný retrospektivní pohled, který odhaloval jen to, co měl...
Jedním slovem Famózní!! Autoři nasadili laťku hoooodně vysoko. Ať budu číst cokoli dalšího, vždycky se mikroskopicky alespoň na letmý moment vrátím k ILUZI. Hluboce psychologické dílo, všechny postavy vykresleny do sebemenších detailů. Tohle ve čtenáři zanechá pocit, že emoce jsou zatraceně důležité. Že emoce k životu patří. Ať už negativní, či pozitivní.
Kupodivu se kniha čte velmi lehce, je stravitelná, ale zanechá v nás extrémně hluboký zážitek. Jsem nadšená. Vřele doporučuji a na další díl se moc těším.
PS: Intuice nezklamala, pachatele jsem odhadla přesně už cca v polovině knihy.

Konecne som sa dockala od Camillky poriadneho pribehu. Asi spolupraca jej prospela. Pre mna konecne dobra kniha z jej pera. Dufam, ze s Vincentom sa este stretnem. :)

lehce mě vyděsil počet stran, ale jakmile se člověk začte, najednou je ten rozsah tak trochu nedostatečný. i když jsou tu hlavní postavy jak sbírka polámaných panenek, autorka se nebojí ukázat fobie a poruchy i z té veselejší stránky. (viz člověk s fobií z bakterií a chundelatý pes...)

Už som si dosť dlhú dobu nič neprečítala od Kamilky, preto som sa potešila, keď som objavila túto knihu . Poviem vám,pochutila som si na nej ,bola to maškrtka hodna mena tejto autorky a aby som nebola nespravodlivá urcite jej v tom pomohla spolupraca s Henrikom Fexeusom.Veľmi ma bavilo dostávať sa pod kožu všetkým postavám, mam rada krimi, kde je zakombinovana psychologia.Postavy su perfektne vykreslené, rôzne typy osobností, skutočne som sa vždy tešila na ďalšie a ďalšie čítanie.Vobec ma neodradzal počet strán, nakoľko to bolo veľmi pútavé čítanie.Kto bol v tomto pripade zahradnikom som odhalila už až keď to bolo úplne evidentne.Tesim sa na ďalšie počiny tychto dvoch majstrov svojho remesla.Nemozem inak ako plný počet*.

Od Camilly Läckbergové jsem dosud nic nečetla, první setkání s touto autorkou mě ale velmi příjemně překvapilo. Zaujala mě anotace, a to především svět iluzí a triků, a vyklubal se z toho skvělý thriller. Propracovaný děj, zvraty, které čtenář nečeká, brutální zločiny, které vám nedají spát, a tak akorát dlouhé (ale já mám bichle ráda :)). Těším se na další díly téhle série.

Líbilo moc! Velmi dobře vykreslené postavy, (a to nejen ty hlavní,) jejich pocity a strachy. Zároveň mě nesmírně bavily detaily týkající se myšlení vraha a myšlenkové pochody Vincenta, to knize dodává další rozměr. Střídání dějových linek z minulosti a současnosti vytváří zajímavou dynamiku a napětí. Autoři skvěle kombinují dialogy a popisy. Knížku jsem nemohla odložit, vtáhne vás do děje a nepustí. Už se těším na další díl!

Věřila jsem, že mě nový thriller autorky nezklame. K tomuto si navíc přizvala skutečného mentalistu Henrika Fexeuse a na výsledku je to znát. První díl nové série je svým dějem vážně originální a ocenila jsem, že mě autoři nechali nahlédnout do zákulisí iluzionistických triků. Nebudu prozrazovat nic konkrétního, abych nespoilerovala, ale představte si trik s bednou, do které kouzelník zapichuje meče, který se ošklivě zvrhne. Bavily mě i postavy Vincenta, mentalisty, a vyšetřovatelky Miny, jejich zapálení do vyšetřování je nakažlivé a člověku ani nepřijde, že čte téměř 600 stran. Pro mě je to skvělý začátek nové série a už teď se těším na další díly a na to, s čím nová autorská dvojice ještě přijde.

Příjemně překvapilo, spojení policejních postupů a práce mentalisty bylo zajímavé, linka z minulosti byla pecka, zajímá mě jak se bude dále vyvíjet jejich (hlavně Vincentův) příběh, určitě tam bude ještě něco schované :)

Mě se Iluze trefila do vkusu, super počtení, zajímavé postavy :-) Trochu neobvyklé krimi, ráda si přečtu další díl!

V naivní důvěře, že silně pokleslý styl paní Läckberg pomůže vyzdvihnout pan Fexeus, jsem se dala do čtení....
Nevím, čím druhý jmenovaný do díla zasáhl, ale spisovatelčin sloh zůstává stále stejný, tj. neslaný, nemastný, opatřený zdlouhavými popisy, vleklými statěmi, které z dějové linie trapně vybočují, s únavnými dialogy vyšperkovanými "odbornými" znalostmi z oboru psychologie atd atp.
Jedna hvězda za pointu, ke které se dalo dojít přímočařejší cestou šetřící papír i čtenářův zrak.
-_já jsem z dvojice Mina & Vincent nadšená!!! nejdřív mě knížka zaujala svou "tloušťkou", vůní nepřečtených stránek, aby mě poté vtáhla do svižného děje.... Trošku jsem nahlédla do tajů-plného světa kouzel a iluze.... určitě si poslechnu skladbu "Time After Time" od Cheta Bakera.. či "Who Can I Turn" od George Cablese (děkuji Christere).
Nemůžu opravdu jinak, než - li úpřimně doporučit.. A nezapomeňte :"co je nedostupné, je zajímavější a přitažlivější"....
Už se Vás opět nemůžu dočkat Camillo a Henriku ️