Mentální retardace
Iva Švarcová
Utváření osobnosti dětí s mentální retardací, současný systém vzdělávání, profesní příprava, péče o lidi s těžkým mentálním postižením a humanizace života v ústavech sociální péče. Děti, mládež i dospělí s mentálním postižením představují mezi postiženými jednu z nejpočetnějších skupin, a přesto se toho o nich ví poměrně málo. Představy "normálních" lidí o mentálně postižených bývají opředeny mnoha nejasnostmi, záhadami, předsudky a nezřídka i neopodstatněnými obavami. Poměrně často se dosud můžeme setkat dokonce i s radou, aby rodiče postižené dítě raději "dali do ústavu". Autorka shrnuje základní informace o mentálním postižení a představuje nové trendy v oblasti péče a vzdělávání s přihlédnutím ke specifikům České republiky. Důraz klade na integraci postižených a humanizaci přístupu k nim. Kniha je určena speciálním pedagogům, lékařům, psychologům a rodičům dětí s mentálním postižením.... celý text
Tuto knížku jsem si půjčila, protože jsem potřebovala zjistit nějaké informace do zaměstnání. Svůj účel kniha splnila, nicméně je vidět že je knížka staršího vydání a některé věci už ve skutečnosti fungují jinak.
speciální pedagogika Downův syndrom mentální postižení mentální retardace
Pro studijní účely perfektní, i když některé části o vzdělávání jsou už překonány, podstata problému je popisovaná velmi dobře. Z této knihy čerpal (někdy až nápadně doslova) doc. Franiok ve své publikaci o vzdělávání mentálně postižených.