Merde po evropsku
Stephen Clarke
Jeden Brit v Bruselu. Dvě Francouzky. A opravdu velká kupa merde. Merde je zpátky a tentokrát si Stephen Clarke vzal na mušku svého britského ostrovtipu opravdu velké zvíře – byrokratický aparát Evropské unie. Vážně ti cvoci z Bruselu chtějí postavit mimo zákon bingo, dudy a slaninové chipsy?! A skutečně inkoust na bankovkách eura způsobuje u mužů impotenci?! Ale kdeže. Ovšem nelze popřít, že instituce Evropské unie mají četné mouchy. A hrozí, že jich ještě přibude, protože se do Bruselu právě vydal také Angličan Paul West, aby byl k ruce francouzskému poslanci Evropského parlamentu. Na vlastní oči se tak může přesvědčit, jaký je to neskutečný blázinec. A spolu s tím, jak se kvapem blíží referendum, v němž bude celá Británie hlasovat o setrvání v EU, má Paul West dokonce příležitost sám zasáhnout do jeho výsledků. Jenže napřed se musí rozhodnout: je lepší nepřítel, kterého už známe, nebo riskovat brexit? A dobře ví, že ho rozhodnutí může stát mnohem víc než jen příjemný europlat.... celý text
Oddechové čtení, místy se zajímavými jazykovými postřehy. Což je velkým plusem zejména pro milovníky jazyků a menšin různých národů. Věčné soupeření Britů s Francouzi. Vylíčení nákladného byrokratického aparátu EU a schvalování někdy absurdních zákonů mě jenom utvrzuje v tom, že tento aparát se jednou zcela jistě zhroutí.
Docela sranda, ale vůbec nechápu, o čem to je. Zakoupil jsem ve výprodeji za 29 korun a investice nelituji. O čem to ale sakra je?!
Zábavné lehké čtení, hlavní zápletku jsem sice úplně nepochopila, ale to nevadí, hlavně že se člověk zasměje
Po x letech se mi dostala do rukou kniha ze série MERDE! a jsem za to moc ráda. Stephen & Paul opět nezklamali-opět to bylo trefné, ironické a hlavně vtipné. Ačkoliv vím, že příběh je fikce, tak je zcela upřímně až znepokojivě reálný :-)
Pěkný tip na dárek (jak pro muže tak i ženu) popř. čtivo na dovolenou. Knihu lze číst i bez znalosti předchozích dílů.
Vtipně a, dle mého, i trefně popisuje dění v orgánech Evropské unie se zajímavou zápletkou.
Moje třetí setkání s knihou ze série Merde mě zase pobavilo. Jednoduchý příběh je vyprávěný vtipným, ironickým stylem, nechybí samozřejmě věčné pošťuchování zejména mezi Francouzi a Brity. Občas má ale humor poněkud trpkou příchuť, protože způsob fungování a nákladnost byrokratického aparátu EU až tak k smíchu není. Celkově ale zábavné oddychové čtení.
Takhle :) V Bruselu jsem pracovala a někdy mi přišlo poměrně dost zarážející jak přesná ta knížka může být. :-D moc dobré čtení na odlehčení, tak jako vlastně všechny knížky od Clarka.
Odpočinkové vtipné čtení psané s velkým nadhledem. Mám ráda styl Stephena Clarka, jeho britský humor, text prokládáný francouzskými slovíčky, které krásně dokreslují situaci.
Skoro se mi chce věřit, že Clarke nevaří z vody, když popisuje unijní realitu. Raději však nedomýšlet.
Do této knihy se mi nechtělo, jelikož jsem očekávala, že první Merde nepřekoná. Ale překvapila příjemně. Autor možná někomu bere iluze o Francouzích. Ale ve skutečnosti zas tak nepřehání a to mě baví.
Souhlasím se Sisi11. Je to zábavné a humor Stephena Clarkeho je přesně podle mého gusta, takže kdo se chce pobavit a lehce nahlédnout do zákulisí Bruselu může být spokojený.
Odpočinková a velmi jednoduchá četba s jediným cílem - pobavení čtenáře. Pro čtení na pláži ideální. Nevím, proč někteří pociťují zklamání - příběhy Paula Westa nikdy nevedly do hloubky a byly spíš o vtipu než o nějaké dechberoucí zápletce a hloubce myšlenek.
Vcelku vtipné čtení, takové ironické nahlédnutí pod pokličku EU. Chvílemi se jeden směje, až do té doby, než si uvědomí, že to celé platí..
Mám však výhradu k hlavní zápletce - tu jsem nepobral, nebavila mne, přišla mi úplně vykonstruovaná, tak nějak spíš jako na škole v přírodě než v EU parlamentu.
Je dost těžké, udržet laťku a čtenářovu pozornost v 6. díle serie.
Lehký britský humor tentokrát přímo z Bruselu. Velmi se mi líbilo a hezky jsem se odreagoval
Kniha mierne pobavila, celkovo však nenadchla ani neurazila a zobrala aj posledné zvyšky ilúzií o europoslancoch.
Clarke pokračuje tam, kde skončil minule. V jednom velkém vtipném merde. A já si to užívala. Změna místa, stále stejný Paul. Takže já dostala přesně to, co jsem očekávala.
Na rozdíl od předchozích dílů mě kniha bohužel velmi nudila. Nebyla jsem ani schopna udržet pozornost u děje. Škoda.
satira humor Evropská unie byrokracie humoristické romány
2007 | Merde! Rok v Paříži |
2008 | Už zase skáču přes Merde! |
2009 | Celkem jde o Merde |
2011 | Tak pravil hlemýžď |
2012 | Obnažená Paříž |
Spíše úsměvné. Momentálně žiji v Belgii v hodně mezinárodním prostředí, Francouzi jsou vykresleni dokonale, ale Britům v knize trošku chybí sebereflexe. Že by to bylo tím, že autor je Brit?