Cinder

Cinder
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434531/bmid_cinder-WOS-434531.jpg 4 2205 2205

Šestnásťročnú Cinder považuje väčšina ľudskej spoločnosti za nepodarené skĺbenie techniky a človeka a jej macocha za neúnosné bremeno. Byť kyborg však má aj svoje výhody – mozgové rozhranie poskytuje Cinder nevšednú schopnosť opravovať veci (robotov, vznášadlá, vlastné nefunkčné časti tela), vďaka čomu sa stane najvychýrenejšou opravárkou v Novom Pekingu. Práve táto reputácia privedie k jej stánku princa Kaia, ktorý potrebuje pred výročným bálom opraviť pokazeného androida. Princ opravu žartovne nazve otázkou národnej bezpečnosti, ale Cinder ho podozrieva, že celá záležitosť je v skutočnosti oveľa vážnejšia, ako je princ ochotný priznať. Cinder túži urobiť na princa čo najlepší dojem, ale so všetkými plánmi je koniec, keď sa jej mladšia nevlastná sestra a jediná ľudská priateľka nakazí smrteľnou epidémiou, ktorá sužuje Zem už celé desaťročie. Macocha obviní z dcérinej choroby Cinder a ponúkne jej telo výskumnému tímu nákazy, čo je „pocta“, ktorú zatiaľ nikto neprežil. Nepotrvá dlho, kým lekári zistia, že ich nový pokusný králik je zvláštny. Má niečo, kvôli čomu sú podaktorí ľudia ochotní aj zabíjať...... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Aktuell

Cinder, 2012

trynitrix
17.07.2017 4 z 5

Poměrně se kniha povedla potřebovala jsem něco holčičího do výzvy a tohle účel splnilo a příběh se mi i docela líbil, takže teď mě to nějak chytlo a musím si přečíst i další díly abych věděla jak to dopadne :-D

degus
16.07.2017 5 z 5

Knihu jsem četla už podruhé, ale bavila mě stejně jako když jsem ji četla před rokem. Marissa Meyer je prostě úžasná.

ardeas
04.07.2017 4 z 5

Ej bisťu :)) U mňa bol trocha problém sa začítať, ale potom... som nevedela odtrhnúť od toho oči. Bude z toho celkom prešpekulovaná séria rozprávok, hehe :)

Jediný problém je, že sa nie celkom v danom podaní dá sžiť s hlavnou hrdinkou. Proste už do toho pomaly idete a nastane scéna, ktorá to tak odpáli a ste opäť na začiatku, ale inak veľmi pekná interpretácia Popolušky :)

Bona137
30.06.2017 5 z 5

V této knížce asi nejvíc se pocituji prvky sci-fi, avšak krásně to zapadá do celého konceptu urbanistické pohádky. Líbilo se mi zasazení postav do trošku jiného světa. Pro změnu se děj nekonal ve státech či v evropě, ale daleko na východě. Pravdou je, že Cinder jako postava mě občas velmi iritovala, ale dělalo to ji tak trochu víc lidštější. Přeci ne každý z nás je neohrožený dobrodruh, který se vrhá do akce, když se naskytne příležitost.

Každopadně knižka mě bavila a celá série byla úžasná!

patricie7
26.06.2017 5 z 5

Popelka KYBERBOT, velmi originální. Celá kniha je velmi čtivá. Je to skvělá kniha.

planet129
09.06.2017 5 z 5

Sice jsem už od začátku tak trochu tušila, jak se děj vyvine, ale to mě od čtení neodradilo. Je to pravdu skvělá kniha

kklepkaa
05.06.2017 2 z 5

Nápad celkem dobrý, ale sci-fi fakt není můj šálek kávy. Nicméně mě zajímá jak to skončí, tak se někdy vrhnu na pokračování.

Bulba
04.06.2017 5 z 5

I když nepatřím k cílové skupině (pro děti a mládež, dívčí román) kniha se mi líbila. Některé věci se mi zdály trochu nelogické (odkdy je člověk android), ale pokud čtenář přijme, že popisovaná realita je pohádka, je vše v pořádku.

Michellle
02.06.2017

Nechápu, že jsem koupi této knížky tak dlouho odkládala. Bylo to super. Příběh zasazený do daleké budoucnosti, ve které je dokonce zaveden nový letopočet, mi opravdu sedl. Smíšení Sci-fi a starých dobrých pohádek byl podle mého od autorky opravdu chytrý tah. Knihou jsem proplouvala rychlostí blesku a nemohla jsem se odtrhnout. I když jsem "hlavní zápletku" odhadla, nijak mi to nepokazilo celkový dojem na ní. Opravdu vřele doporučuji.

Šárík001
31.05.2017 5 z 5

Měsíční kroniky mi doporučovalo už tolik lidí, že jsem zkrátka neodolala a musela jsem si je přečíst. Zatím mám za sebou jen první díl, ale nemůžu se dočkat pokračování. Knížka se mi velice líbila. Ani nevím jak bych své pocity a dojmy měla nějak smysluplně sepsat. Co ale vím je, že bych tento příběh doporučila snad každému. Líbí se mi nápadité upravení staré klasiky. Styl psaní je pro mne naprosto vyhovující. Přečteno jsem měla během pár dní, až tak mne děj vtáhl do sebe. Nemohu jinak, než hodnotit velmi kladně.

AelinAshryver
24.05.2017 4 z 5

Knížka se mi líbila a doporučuji si ji přečíst. Je čtivě napsaná a do příběhu je hezky zakomponovaný námět popelky. Děj je sice v něčem lehce předvídatelný, ale to knížku nijak zvlášť nezhoršuje. Jen mi vadily určité prvky, stále se opakující ve všech sci-fi knížkách, jako: epidemie, nadvládní systém, výjimečnost hlavní hrdinky... Ale jinak pěkné.

MartinaF
14.05.2017 5 z 5

Málokdy dávám pět hvězdiček, ale tady je dám bez přemýšlení. Do této série se mi moc nechtělo, málokdy čtu Y/A, málokdy sci-fi, ale nakonec jsem si řekla, proč ne. A víte, co? Jsem zkrátka nadšená, že jsem si mohla Cinder přečíst. Bylo to napínavé, místy vtipné, prostě autorka umí čtenáře naprosto vtáhnout do děje.

marketa9252
03.05.2017 5 z 5

Knihu zpočátku jsem četla jen kvůli výzvě. Po půlce mi zaujala a ke konci byla napínavá tak,že si přečtu i druhý díl!

Esk
30.04.2017 4 z 5

Mě se to skoro až překvapivě líbilo. Je to oddechové, nenáročné. Dobře využitý zdroj inspirace z pohádky o Popelce. Proč ne.. vlastně se mi to líbilo tak, že jsem si koupila všechny navazující díly. Doufám, že mě to v půlce série nezklame :D Není to žádná vědárna, ale myslím, že to od toho nikdo ani nečeká.

Jane417
29.04.2017 3 z 5

Cinder je sci-fi dívčí román, který mě až tak neuchvátil. Je to čtivě napsané, děj naštěstí není jen o lásce, příběh má více, zajímavějších, dějových linek. Motiv Popelky je pěkně zpracovaný a hlavní hrdinka sympatická. Přesto... ráda se někdy pustím do dalšího dílu... třeba se mi bude líbit více.

Pjater
27.04.2017 3 z 5

Skvělá oddychovka. Doporučuji.

violet1313
21.04.2017 4 z 5

Každý miluje pohádky a převyprávěná pohádka jako scifi/ fantasy YA kniha? Ano, prosím!

Našla jsem pár drobností, které mne štvali, ale přesto knihu doporučuju , co mi síly stačí... a další díly jsou ještě lepší!

Roselunda 1928
19.04.2017 4 z 5

Musím pochválit výjimečnou čtivost, nápad i docela velké množství neotravných hrdinů, ale strašně mi vadilo, že mi jedna velmi podstatná věc došla asi tak na sté stránce... i přesto se velmi těším na další díl!

IvankaM
19.04.2017 5 z 5

Sci-fi a klasické pohádky v jednom?! Genialita! Přečetla jsem to za jeden den. Prostě nádhera.

Pucik13
16.04.2017 4 z 5

Velice příjemná knížka o trochu jiné Popelce. Nalákaly mne pozitivní komentáře a musím se k nim přidat. A další díly si nenechám ujít:)

Marissa Meyer
americká, 1984