Město hořících křídel
Lily S. Morgan
May – následnice královského trůnu Ašitů se celý život připravuje na to, že bude vládnout. Je také nejrychlejší nebeskou bojovnicí, která kdy v létajícím městě Elydoru žila. Po králově smrti se však vladařská runa neobjeví u ní, ale na čele záhadného Luana, tajemného obchodníka z chudinské části města. A zrovna May ho má naučit, jak zacházet s nově získanou mocí. Nerada na to přistoupí, brzy však zjišťuje, že to nejtěžší na ně teprve čeká…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
City of Burning Wings - Die Aschenkriegerin, 2021
Půvabný jednoduchý fantasy příběh pro mladší čtenáře, který mne ale naprosto okouzlil i v mém věku. Nečekala jsem, že mne er-forma psaní nakonec dokáže takhle hezky vtáhnout do děje, autorka píše velmi dobře. Zápletka mi dokonale sedla a umožnila tolik skvělých popichování, naschválů a roztomilých situací! Za mne je text určen spíše náctiletým čtenářům, primární je rozluštění jedné záhady a vývoj postav a jejich postojů, stěžejní jsou pro ně jejich přátelé a mihne se tam i rozporuplný vztah k rodičům. Prostě taková milá témata pro náctileté. Autorka nás tady nezatěžuje historií ani důkladně promyšleným systémem magie a za mne je to jen dobře. Prostě moc nepřemýšlejte, jak je něco z toho možné a uvěřitelné (je tam dost nedomyšlených věcí, ale fakt to nevadilo) a jen si užijte ten okouzlující děj a sympatické postavy a nenápadnou pozvolnou romantickou linku. Právě romantická linka, která jen tak klouže na okraji vyprávění a vnímáte ji ze strany obou postav (sice je to er-forma, ale vypráví střídavě hlavní hrdinka i hlavní hrdina) je za poslední dobu jedna z nejhezčích, které jsem četla. Bylo tolik osvěžující, že se text obešel bez vulgarismů a sexu a byl psán spíš v "pohádkovějším" duchu. A taky si cením toho, že jde o standalone fantasy, takže se ponoříte do zajímavého světa tak akorát na jeden den a jde o odpočinkové čtení, u kterého nemusíte čekat na žádné další díly. Doporučuji!
(SPOILER)
Pěkná fantasy ze světa okřídlených a jednoho bezkřídlého, kterým opovrhují, ale přitom se stane králem, aby je zachránil. Poutavý děj, zajímavá zápletka, napětí mezi hlavní dvojicí a nejen mezi ní, hodně vtipných dialogů a celkem jednoduchá teorie s magií. Za sebe doporučuji, jedinou výtku mám ke katakombám a celkem zbytečným napínavým scénám s kořeny a hmyzákem - bez těch by se to obešlo. Ale nakonec Kael se svým broukem a novou kamarádkou...
"Brzy, princezno. Brzy budeme létat spolu,"
Autorka si pro své čtenáře připravila velice poutavý příběh plný magie a tajemství. Za mě byl i dost originální, co se postav a místa týče. Líbilo se mi, jak do děje byly zakomponovány záhady a bádání. Upřímně jsem si to odhalování historie a pravdy užila. A líbilo se mi, že jsem děj nedokázala úplně odhadnout.
K hlavní hrdince May jsem si cestu hledala opravdu dlouho. Prakticky až do konce příběhů mi byla nesympatická. Opakem byl však Luan, Storm a Dax. Tahle trojice přátel byla pro mě skvělá a díky nim jsem si čtení užívala.
Nicméně mi přišlo, že i přes všechny pozitiva knihy jsem nebyla schopna se do děje úplně ponořit a doslova mě od knížky odtrhla každá maličkost. Možná to bylo slabou romantickou linkou a nebo i průměrným budováním světa. Netuším! Prostě mi tam něco nesedlo.
Určitě, ale pokud nečekáte nějakou složitou fantasy a máte rádi dobré konce, můžu knížku doporučit.
Děkuji @humbook @humbook_blogeri za poskytnutí knihy.
Nejdřív bych začala tou krásnou obálkou, která mě uchvátila jako první.
Mám načteno hodně fantasy knih, a proto jsem náročný čtenář. Knížka mě bavila. Nečekala jsem od ní nic extra, a přitom mile překvapila. Autorčin styl psaní mě hodně bavil a když mi sedne tohle, tak se mi kniha čte hodně rychle.
Musím říct, že mě příběh nadchl. Přišel mi originální, a hlavně zajímavě zpracovaný. Opět mi to nějakými prvky připomnělo Massovou, ale mohlo to přijít jen mě.
Ale jdeme k věci! Tohle není žádná přehnaná fantasy! Každá postava má svůj charakter, který se vyvíjí a není plochý. Lehká romantická linka, která byla příjemná, dokonce bez erotiky! Zápletky mě překvapily a hlavně nebyli nudné.
Menší mínus je, že autorka moc okolní svět nepopisovala, což by knize dodalo ještě větší grády. Občas mohla některé věci více rozepsat, abychom se dozvěděli více.
Zkráceně řečeno: Knížka plná magie, která se odehrává v létajícím městě, kde se střetnete s dvěma hlavními hrdiny a budete s nimi prozkoumávat dobrodružné cesty protkané tajemstvím.
Děkuju za spolupráci @humbook @humbookblogeri #humbookbkogeri
Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia
May se celý život připravuje, až nastoupí na trůn a bude moci ochraňovat létající město Elydor. Jenže v osudný den se vladařská runa objeví u tajemného Luana z chudinské čtvrti. Kdyby jen May věděla, co všechno ji čeká, když souhlasí s tím, že ho naučí, jak s magií zacházet…
Město hořících křídel je standalone ya fantasy kniha, která má něco málo přes 300 stran a už z toho je jasné, že se tu autorka nebude zabývat nějakým worldbuildingem, nezabrousí do historie, ani nebude podrobně vysvětlovat magický systém. Na to prostě a jednoduše v textu není místo.
Místo toho nám naservírovala uzavřený dobrodružný příběh s lehkou romantickou linkou (bez žhavých scén), který mě začal bavit až od poloviny. Za začátku to čtení trochu drhlo a nemohla jsem se pořádně začíst, i když Lily S. Morgan akcí nešetří.
„Tak povídej.“
„Jen když se oblékneš.“
„Znervózňuju tě, princezno?“
„Ne, ale s polonahými králi se nebavím.“
Krásný příběh, který byl plný magie, záhad, ohně, bádání, dobrodružství, objevené historie a pravdy. Bylo to příjemné čtení.
Luana jsem si hned zamilovala a May o trochu později. Ze začátku se moc nesnesili a pošťuchovali se, ale bylo to takové, že jsem se nad tím usmívala. Čekala jsem, zda se do sebe zamilují nebo ne.
Mezitím, co se poznávali a Luan se učil ovládat magii, plnil vladařské povinnosti, toho měli hodně na práci i mimo to všechno.
Z vedlejších postav mi přišla nejvíce sympatická Storm.
Příběh byl nepředvídatelný a plný odhalení. Ze začátku na mě působil, jako když má Luan nějak strašné plány se vším kolem. Bádání bylo zajímavé a nakonec je zavedlo úplně jiným směrem, než byste čekali. Od chvíle, kdy se Luan stane králem a začne hledat i s přáteli, proč nemá křídla a k čemu slouží předmět, který získal z části, je všechno čím dál zajímavější.
Příběh se mi líbil, byl poutavý, zajímavý, dobře se četl, příjemné a lehké čtení.
Velké plus vidím také v tom, že to bylo fantasy bez sexu a nadávek. Ale nebylo to takové, abych si řekla, že to bylo naprosto senzační, po dočtení. Něco málo 'wow' mi tam chybělo. Jinak za sebe doporučuji, je to hezký příběh, který se dobře čte.
Celkově hodnotím 4,5*/5*
Kniha je nenáročná prostá a vlastně je to spíše pohádka. Řekla bych originální oddechovka svět křídel a bez křídel a také sem tam nějaké to překvapení v ději, který až zhruba od půlky nabral na do křídel větru postavy mě příliš nebavili ale za jedno přečtení stojí.
MAY MĚLA BÝT NÁSLEDNICÍ KRÁLE.
Ten však zemřel a svojí magii, díky níž chránil město, předal Luanovi.
Luan je bezkřídlý, ve městě, kde je to raritou a je spíše zavržen.
Živý se sbíráním tajemství, to mu dává moc potřebnou k přežití.
Najednou je z něj však vyvolený!
STAL SE KRÁLEM!
Jak? Proč? Proč ne May?
May a ráda šlechticů vymýšlejí, jak se ho zbavit.
Luana a May však spojí stejný zájem.
Zjistit pravdu a chránit lidi.
Jejich postupné a přirozené sbližování se mi líbilo :-).
A to jejich pošťuchování taky :-).
May se skvěle dokázala postavit k vývoji situace, dokázala být objektivní i empatická :-).
Kniha se mi moc líbila.
Hezká fantasy, další z těch, kde není potřeba vulgarismy a sex a je to příjemné a napínavé čtení :-).
Asi takhle... Kdo má načteno horu YA fantasy knih, tak asi řekne, že neurazí ani nenadchne. Kdo má načteno méně knih tohoto žánru by ale naopak řekl, že se jedná o pěkný - ano, nenáročný příběh, ale létající město potěšilo a všechno se netočilo jen kolem hlavní hrdinky, která nakonec zas tak hlavní nebyla, což bylo zajímavé a příjemné čtení. Kniha mě rozhodně od začátku zaujala. Byla to pěkná prázdninová fantasy pohádka, kterou dám ráda jednou svoji dceři přečíst, až trochu povyroste. Nečekejte vyšší světovou propracovanost. To by musela být kniha na více dílů a složitější, ale příběh stačil k tomu, abych si ho i tak užila. Je tedy pravdou, že bych ocenila malinko víe jiskření mezi hlavními postavami, abych se ještě více těšila na to, až se políbí, ale kdybych byla 15-letá čtenářka tak by mi to rozhodně stačilo tak, jak to je. Navíc konec dobrý, všechno dobré jako u každé "správné" fantasy pohádky. :-) Luan byl přitažlivý svoji chytrostí a vtipem, May byla zas správně naivní a vyvíjela se. V knize ani tak ve výsledku nešlo o to, kdo s kým je, to byl příjemný romantický bonus. Hlavní bylo to společné dobrodružství :-)
(SPOILER)
Ja teda častejšie píšem skôr negatívne naladené komentáre ale čuduj sa svete tento krát nie!
Prvé ma teda zarazila cena ale obálka je nádherná takže (každý to pozná) človek proste musí.
Moje +
Dosť cením ,že ma autorka zo začiatku zamotala ale takým tým prijemným spôsobom. Príbeh začína z pohľadu May a tým sa každý hneď naladí nato ,že ona je tá hlavná dôležitá postava... čo ma bavilo bolo ,že ste o tom neustále pochybovali pretože tu nám na scénu prichádza Luan. Kapitoly máme tiež z jeho pohľadu a tak máme pred sebou myšlienkové pochody z oboch strán.
Interakcie medzi nimi sú dokonalé a vtipné. Jejich vzťah negraduje klasickým spôsobom a tým vás nechá napochybách čo vlastne bude ďalej (mňa fakt nachytala s tým kto z nich bude mať v konečnom dôsledku navrch).
Príjemný slowburn a tiež vývoj hl. hrdinky je fajn lebo ako tu už zaznelo bola celkom na facku ale iba zo začiatku.
Tiež sa mi veľmi páčil nápad s krídlami ,že to autorka neodflákla tým ,že sú biele
krídla, čierne , flekaté ale máme tam celú škálu druhov podľa vtákov napríklad taký Havraní lord.
Moje -
Ocenila by som keby tu máme trochu viac z worldbuildingu, bolo by to dosť viditelné vylepšenie.
To isté čo sa týka historie ,mohlo jej tam byť viac pomohlo by to v ponorení sa do deja a sveta ako takého. Čo sa nachádza mimo rozbúrené more? Vážne tam nič nieje? žiadny život? Kde vezmú stavebný materiál keď im dôjde? a to sa pri všetkých tých opravách určite stane.
Tak či tak ja som s knihou spokojná a 5 hviezdičiek jej dávam s nádejou ,že si udrží dobré hodnotenie.
Neurazí, nenadchne. Příběh ok, romantická linka ok, ale ani u jednoho mě to nenutilo číst dál. U tohoto typu četby čekám, že mě to vtáhne do děje, budu chtít aby se znovu potkali a jak to bude mezi nima jiskřit. Ne. Nic. Chyběly emoce.
Tohle bylo tak trochu zklamání. Hodnotím to všechno velmi průměrně. Nápad, ústřední dvojci a vlastně i ten konec. Na můj vkus se ti dva špičkovali příliš dlouho, Luan mi přišel až brutálně otravný, May zas průměrná - na to jak měla vyhrát nějaké hry mi přišla kolikrát jak poleno, bez důvtipu. Do toho mi to přišlo hrozně uspěchaný. Bohužel je to za mě na hození do šuplíku s nápisem: Snaha byla
Průměrné hodnocení nedávám, protože knihám, které se mi líbí mnohem víc ode mě dostali tři hvězdičky.... Proto zde ty dvě.
Příjemná svěží fantasy. Žádné zbytečné zamotané fantasmagorie, pár zajímavých postav, lehká romantická linka, na dnešní módu překvapivě bez erotiky, uvěřitelné akční scény... Za mně povedený debut autorky.
Aké je to byť jediný neokrídlený vo vzdušnom kráľovstve? A čo ak sa práve takýto "vyvrhel" stane nositeľom živote dôležitej mágie ohňa, bez ktorej by sa obyvatelia mesta stali bezbrannými proti ohnivým nepriateľom? A čo ak sa ešte k tomu stane nečakane kráľom?
Takýto tlak by určite neustál každý. Avšak Luan je teda trieda - húževnatý, má hrošiu kožu, talent dostať sa všade a odvšadiaľ, zistiť každého tajomstvo a okrem toho je neznesiteľne šarmantný, arogantný, sarkastický a ja som sa do neho zbláznila! :-*
V paláci ním samozrejme nikto nie je nadšení. Určite nie právoplatná následníčka trónu May, ktorá si svoje nástupníctvo poctivo vybojovala v Hrách. May sa ocitá v neľahkej pozícií - práve ona dostane do opatery Luana a jeho magický výcvik. Zároveň sa snaží ho o túto mágiu potajomky pripraviť. Avšak, veci sa komplikujú, až vyvstáva otázka - naozaj sa stal Luan kráľom omylom?
Dialógy medzi May a Luanom boli úžasne napísané a tešila som sa na ich každý ďalší stret. Výborné boli aj vedľajšie postavy - či už verný priateľ May Rees, alebo dvaja najbližší Luana - Dex a Storm. Medzi všetkými vládnu veľmi príjemne napäté vzťahy, ktoré viedli k skvelým slovným výmenám :)
Dlho som mala pocit, že romantická linka zostane len v rovine večného doťahovania medzi hlavnými hrdinami, ale predsa len v závere došlo aj na nejakú tú romantiku. No pre mňa to nebolo dosť.
Ako mal príbeh od začiatku výborne našliapnuté vo vzťahu medzi May a Luanom, tak to nakoniec autorka trošku odflákla. Čo ma teda dosť mrzí! Záver mi celkovo prišiel dosť uponáhľaný. Akoby to autorka chcela odrazu všetko rýchlo uzavrieť. Celkovo hodnotím úplne výnimočne (neviem či sa mi to vôbec už niekdy stalo) prvú polovicu knihy za vydarenejšiu :)
Ale hlavne - tej romantiky by som prijala teda o dosť viac ;)
Napriek malej kritike... nakoľko som nemala od knihy veľké očakávania, veľmi milo ma prekvapila. Bola svieža, veľmi vtipná a ja som sa vôbec nenudila. Určite stojí za prečítanie! 4,25*
"Princezno, jaká náhoda vás tady potkat."
Všechny šuplíky byly vytažené. Nehybně zírala na černou krajkovou košilku, která mu visela na ukazováčku.
"Hrabete se v mém spodním prádle?"
"Tak daleko zatím nejsem." Šibalsky se pousmál a ledabyle se na ni podíval. "Tohle bylo špatně zatříděné. Ležela u punčoch."
Zamilovala som si obchodníka s tajomstvami a aj princeznú :)
Chytila jeho peřinu za nejspodnější cíp a zatáhla. Bezkřídlý ji držel pevně a přitáhl si ji k sobě, jako by to byla jeho záchranná kotva.
"Takhle se chováte ke svému králi?"
"Když spí na podlaze, tak ano." May zatáhla silněji a jedním tahem mu vytrhla peřinu z rukou.
"Hej!" protestoval. "Mohl bych být nahý."
Vítězoslavně na něj pohlédla. "Tak to mám štěstí. Ten pohled by se dal asi jen těžko snést."
Bezkřídlý vydal přidušený zvuk, který zněl jako směs smíchu a rozhořčení.
May - následnice královského trůnu Ašitů se celý život připravuje na to, že bude vládnout. Je nejrychlejší nebeskou bojovnicí v Elydoru.
Po králově smrti se však vladařská runa neobjeví u ní, ale na čele záhadného Luana, tajemného obchodníka z chudinské části města. Navíc je Luan bezkřídlý, tudíž vyvrhel. May ho má naučit s novou mocí a připravit na boj s Gluty. Okřídlená princezna zjistí, že Luan po něčem pátrá a vypadá to, že starý král si ho vyvolil. A tak se všichni musí spojit
a zachránit království před zkázou.
Kniha napsaná z pohledu Luana a May nás zavede do Elydoru, kde nebeští bojovníci bojují s ohnivými Gluty. Jejich okřídlený svět jsem si hned oblíbila.
May je odhodlaná princezna zklamaná volbou krále. Neokřídlený Luan si ji ale postupně získá.
Vedlejší postavy Daxe, Storm a Reese knihu pěkně dokreslují a nechybí ani další lehká romantická linka.
Konec nás neochudí o dramatické chvilky.
Trošku bych brala více rozepsat svět v Elydoru a lov Glutů.