Metráček
Stanislav Rudolf
Známý dívčí román nás zavede na malé město, v němž žije Jitka Pažoutová, kulatá dívka s řadou komplexů. Jeden turnaj ve vybíjené však změní vše – přinese jí lásku, úspěch v sportovním oddíle a především tak potřebné sebevědomí. Příběh o dospívání, nacházení se, lásce i zradě vychází s ilustracemi Luďka Bárty.
Mám ráda film tak jsem si přečetla i knížku .
Tak jsem zvědavá na druhý díl když už jsem u toho.
Klasika, která nestárne. Téma, které je věčné. A křehká doba dospívání k tomu. Hlavní hrdinka Jitka Pažoutová je v tom až po uši. Tak jen aby to zvládla se ctí. Kniha o hledání smyslu života, o sebevědomí, o uvědomování si sebe sama, hledání svého místa v životě, o dospívání, o lásce, o lidech, které máme kolem sebe, o zradě. Na jednoho člověka je toho až dost. Snad jen je možné dodat, že v tom nebyla a není sama. Historie se opakuje. Proto i dnes mají romány Stanislava Rudolfa co říct i dnešní generaci dívek (a nejen jim).
Jitka Pažoutová je dívka, která se trápí svou nadváhou, snahou o zhubnutí, prosazení se v životě a seznámení se nějakým chlapcem. Až když zjistí jak své nedostatky změnit v přednosti, uplatnění se ve vybíjené a poté ve vrhu koulí. Jenže dospívání je těžké, hlavně v tomto věku je život sinusoida, kdy láska je hodně křehká. Tuhle knihu jsem četl několikrát a vždy moc moc bavila, Stanislav Rudolf rozuměl mladým lidem.
Ačkoliv někdo by řekl že tato knížka je stará a nezajímavá tak mě celkem překvapila! :) Fajn se četla a celkově byla super.
Knihu jsem měla číst v rámci povinné četby na vysoké škole. Přečteno celkem rychle, na knize mě bavilo, že je zasazena do sportovního prostředí. Už to ale asi není kniha, kterou bych dala do ruky dnešním puberťačkám, ačkoliv obezita, je čím dál více aktuální a kvůli porovnávání dnešních holek s holkami, co se vystavují na sociálních sítích, mohou vznikat přesně tyto situace plné pocitů méněcennosti a nespokojenosti se svým tělem.
Velká vzpomínka na tlustou holku, co hraje dobře vybíjenou a i když je ze sebe nešťastná, lásku nakonec najde a tím se spraví vše :-).
Těžká nostalgie. Líbí se mi ten pokus o (sebe)ironii, kterou hlavní postavy románů Stanislava Rudolfa mají.
Prima kniha. V době svého dospívání jsem se cítila stejně jako hlavní hrdinka, měla její váhu a já navíc byla líná a nesportovní. Hodně jsem se s knihou ztotožnila a byla ráda, že v tom nejsem sama. Sice starší kniha, ale já se ráda vracím do dětských a pubertálních let, takže za mně určitě top.
Tak tohle byl návrat, ale pořád krásné čtení. Jen kdybych mohla vrhnout tou koulí nebo alespoň tím míčem. Dát někomu pořádnou pecku......
Příběh Jitky Pažoutové jsem znal z dětství z filmového provedení. Ke knížce jsem se dostal vlastně jen díky ČV a nebyla to špatná volba. Celý příběh byl hezky napsaný, Jitka byla fajn a její rodiče také. Navíc mám rád sportovní tématiku. Myslím si, že by mohl být Metráček stále zajímavý i pro současnou mládež, i-když některé Jitčino chování na dnešní dobu již moc nepasuje. Pro mě fajn oddechovka.
Kniha mý puberty - a jak se ukázalo, tak celýho života... Ale budiž útěchou, že i nás, co máme problémy s dimenzemi, občas trefí láska.
Ráda jsem se vrátila k příběhu Jitky, kterou jako mnozí, znám z televize, kdy jsem byla přibližně v jejím věku. Takže i dnes jsem jí fandila při statečném "boji" s mindráky, se starostmi s láskou i dalšími holčičími problémy. Za mne tedy pohodový, nostalgický návrat ke známému příběhu a dodatečně i pozitivní hodnocení těm, kteří nás s Jitkou a jejím osudem seznámili v televizi. Povedlo se Stanislavu Rudolfovi, ale i jim, což není vždy pravidlem.
Film je film, ale kniha je prostě kniha :-) Miluju tehle příběh o Jitce, ke kterému se ráda vracím. Jitka která má neskutečnou páru a její šlupy bych ve vybíjené chytat nechtěla :-) Hlášky mám si myslím vyryté do paměti napořád.
“Když nastoupí Metráček, dostanete na fráček!”
Jeden z oblíbených filmů mého dětství. Vždy jsme na to s mamkou rádi koukali. Mám rád atmosféru toho příběhu. Jitka, která o sobě říká, že je nemožně tlustá, se stane místní sportovní “hvězdou” a talentem. Knihu jsem si prostě musel s nostalgií přečíst.
zfilmováno dospívání sebedůvěra, sebevědomí nadváha sportovní prostředí pro dospívající mládež (young adult) dívčí rományAutorovy další knížky
1973 | Kopretiny pro zámeckou paní |
1977 | Nebreč, Lucie |
1989 | Pusinky |
1984 | Milionová holka |
1980 | Něžně háčkovaný čas |
Díky Čtenářské výzvě jsem se s Metráčkem vrátila do mládí, ani po 40-ti letech neubrala na kráse