Midway
Micuo Fučida , Masatake Okumija
Rozhodující bitva II. svět. války V bitvě u Midwayských ostrovů počátkem června 1942 uštědřilo americké námořnictvo japonským silám zdrcující porážku; byl zde zastaven japonský příval, nastal skutečný zlom v celé válce v Tichomoří, třebaže vlastní konec války byl ještě v nedohlednu. Japonci při bitvě přišli o polovinu své úderné námořní síly: o nejmodernější a nejvýznamnější zbraň pro vedení války – letadlové lodi a námořní letectvo. Oba autoři jsou nad jiné povolaní k hodnocení této bitvy: jako špičkoví váleční piloti - Fučida navíc vedl první vlnu letounů útočících na Pearl Harbor - podrobili kritice a zkoumání každý krok velení japonského námořnictva. Autenticita tohoto dobového svědectví je korigována redakcí amerických odborníků... celý text
Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: 1990 , Naše vojskoOriginální název:
Battle of Midway, 1955
Nemám co k tomu napsat víc. Protože se hodně o tohle téma zajímám, některé informace jsem už věděla, ale spousta z nich včetně událostí v dějinách 21. století pro mě byly velkou neznámou.
Menší, ale velice obsáhlá informativní příručka pro každého, kdo se zajímá o jednu z nejznámějších bitev 2. Světové a chtěl by si své znalosti trochu rozšířit. Doslova "den po dni." Doporučuji .
Tato kniha se četla sama, jelikož se o tuto tématiku zajímám a v dokumentárních filmech se vše soustředí jen na potopení letadlových lodí. V této knize je ale vše zařazeno do kontextu námořních operací JP a navíc o osudy autora v průběhu bitvy. Jedna autorova rada: nečekejte co nepřítel pravděpodobně udělá, ale to co by mohl udělat nebo je schopen udělat.
Nemám co vytknout. Velmi zajímavé čtení, zejména ten klasický japonský pohled na válku. Ač autoři kriticky nahlížejí vlastní velitele a armádu, přesto se dá krásně vyčíst ten pravý japonský styl, který znám už z mnoha jiných, Japonci či o Japoncích psaných, válečných knih.
Zajímavý pohled na boje v Pacifiku očima druhé strany. Zejména když jeden z autorů se podílel na plánování a vedl první útočnou vlnu k Pearl Harboru.
druhá světová válka (1939–1945) válka v Tichomoří bitva u Midway (1942) japonští stíhači
...jak málo stačí,aby se otočila kola dějin světa...