Mikulášovy patálie
René Goscinny
Mikuláš je malý nezbedný kluk s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět.
Literatura světová Humor Pro děti a mládež
Vydáno: 1985 , Albatros (ČR)Originální název:
Le petit Nicolas, Les récrés du petit Nicolas, Le petit Nicolas et les copains, Joachim a des ennuis, 1964
Úžasně vtipná kniha, plná slovního i situačního humoru, která by správně nefungovala bez geniálních ilustrací.
Stará francouzská klasika, kterou zná snad každý. Filmové zpracování mě moc nezaujalo...
To jsem se zase nasmála ....... hlavně příhoda s inspektorem ..... a taky hezky zavzpomínala na dětství.
V podání Františka Filipovského to nemá absolutně chybu.
Excelentní záležitost, jako dítě jsem to přečetl snad 10x. Dodnes vím, kde se v městské knihovně tento svazek nacházel, ohmataný, s popraskaným obalem a já po něm skoro vždy šáhl. Takhle by měl vypadat dětský chlapecký svět. Místo, mobilů, pc, Fortnite a Robloxu tu máme Plácek, rvačky, fotbálek a neustálé soutěžení a plno dobrodružství. Viktorín, Kryšpín, Albín, Celestýn, Augustýn, Jáchym a další jsou prostě nesmrtelní!!!
Krásná a oblíbená dětská knížka plná humoru. Její čtení mi i v dospělosti rozhodně zlepšilo náladu.
Před časem jsem si jel knížku koupit do jakéhosi bazaru. Při zpáteční cestě jsem to v šalině nevydžel a začal číst. Napřed jsem se cudně usmíval, aby pak následoval v intervalech uvolněný smích. Tu a tam mne propíchly pohledy do mobilů dloubajících tupců, leč nedbal jsem a pokračoval v zábavě.
P.S. Vždy, když čtu o Vendelínovi, dostanu chuť na chleba se sádlem :-).
Mikulášovy patálie jsou prostě kult, kde by bylo moje dětství bez této čtivé a vtipné knihy. Vím, co budou jednou číst moje děti. :)
Příjemné dětské francouzské čtení, které když se zkombinuje s panem Filipovským, který si četbu vyloženě užívá, tak je to skoro až na ****:-)
Tak tato kniha mne opravdu hodně bavila a moc se mi líbila. Do rukou se mi dostala až nyní, kdy už dávno nejsem dítě, přesto si myslím, že to vůbec nevadilo ;-). Nejedná se o žádné ucelené vyprávění, ale různé příhody malého Mikuláše a jeho kamarádů. A jak jsem si všimla, moc se toho od těch dob nezměnilo, i když od napsání knihy uplynula již celá řada let. Mikuláš prožívá celou řadu poměrně turbulentních dobrodružství, takže se dá říct, že se fakt nikdy nenudí ;-). Kromě toho je dost drzý a hlavně chce mít pořád navrch a přichází s těmi nejnemožnějšími nápady. Je i chytrý – ale občas se chová, jako by byl přemoudřele dospělý. Na druhé straně často brečí a dělá věci, které jsou přiměřené jeho věku. Také jeho kamarádi ho v realizaci jeho plánů aktivně podporují - je tu například Vendelín, který má stále hlad, dále Augustýn, Viktorín a spousta dalších. Mikuláš vypráví o tom, co se děje ve škole, o hraní fotbalu, o prázdninách u moře a samozřejmě také o svých rodičích. No a s každým příběhem si můžete být jisti, že se zase budou dít doslova bláznivé věci :-). Kniha se hezky čte a Mikulášovy příhody jsou prostě vynikající! Za to si tedy určitě plný počet zaslouží a také doporučení všem čtenářům bez rozdílu věku ;-).
Díky za Čtenářskou výzvu a tím pádem za osvěžující návrat do dětství. Alespoň na jeden večer. Málem jsem na své hodně oblíbené kamarády Mikuláše, Augustýna, Albína zapomněla. Ačkoliv jde spíše o klučičí knihu, četla jsem jí alespoň 1x za rok po celou docházku na základku. I když se jedná o příběhy z francouzské školy, dětsví a školní život je stejný jako u nás, včetně šprta Celestýna.
No je to klasika, ale trochu odtažitá. Je jasné, že takhle humorně napsané příhody z klukovské třídy, ve kterých se odehraje všechno, musí fungovat (se skvělými ilustracemi Sempého), ale nějak mi přišlo, že když jsem to četl v socialistickém Československu, že ten francouzský svět, francouzská škola a francouzská rodina je mi trochu vzdálená. Ale beru, že to je plné různých hlášek, které pro naši generaci zlidověli. Mně se nejvíc líbilo: "Kdo je tady Gogo?" "My všichni jsme GogGo"...
Návrat do dětství... Milé, vtipné příběhy. Některé oblíbené hlášky jsou tedy občas jak zaseklá gramofonová deska, ale v globálu prima knížka.
Jakožto malého kluka mě příběhy Mikuláše a jeho kamarádů fascinovali. I když se odehrává ve Francii v jiné době, já se do jejich postaviček a příběhu stylizoval a prožíval to s nimi jak ve fantazii tak kolikrát ve skutečném životě. Moje děti brzy budou ve věku kdy je tyto "věčné" příběhy také doufám osloví. Jednoznačně "povinná" četba pro všechny malé kluky.
V 70.letech se slovo kultovní ještě nepoužívalo, ale přesně tak jsem Mikulášovy patálie miloval. Kdybych měl vybrat nejlepší kapitolu, tak třeba jak tatínek s panem Durdou testují Mikulášovo nové kolo! Nebo jak šli kupovat dárek paní učitelce! Taky chemické pokusy na návštěvě u Celestýna! A ještě....
francouzská literatura dobrodružství kamarádi spolužáci základní škola
Část díla
1997 | Malý Mikuláš |
1997 | Mikulášovy prázdniny |
1997 | Mikulášovy průšvihy |
1997 | Mikuláš a jeho přátelé |
Krátké, vtipné příběhy. Opět jsem zavzpomínala na své dětství , jak jsem po škole doma ihned musela číst další příběh.