Miláčik
Guy de Maupassant
Do Paríža prichádza Georges Duroy, Miláčik, sedliacky syn, ktorý sa hanbí za svojich rodičov, a po neúspechu na štúdiách chce urobiť vojenskú kariéru. Pobyt v alžírskych posádkach mu poslúži na to, aby nasiakol vlastnosťami, ktoré mu neskôr dopomôžu rýchle kráčať nahor. Miláčik sa stáva v Paríži novinárom. No nevenuje sa novinárstvu z lásky k tomuto povolaniu - v podstate je príliš obmedzený, aby mohol vyniknúť silou svojho ducha - mieni ho využiť len ako odrazový mostík k bohatstvu a moci. A na ceste k tomuto cieľu mu nie je nič sväté. Vypočítavo dobýva srdcia žien, aby ich vzápätí surovo pošliapal, keď mu už dopomohli dostať sa vyššie, bližšie k cieľu... Všetko sa mu darí, lebo mu to umožňujú vlčie zákony prehnitej buržoáznej spoločnosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1960 , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúryOriginální název:
Bel-Ami, 1885
Miláček...aneb,jak se rychle dostat k penězům a vlivnému postavení prostřednictvím vlivných žen.
skvělá kniha s hlavním hrdinou, kterého nesnášíte, přejete mu jen to nejhorší a už jen proto chcete dočst do konce.
já jsem knihu dlouhé roky nemohl "sežvejkat" .... pak se stalo viz DF Audioclub u pajonka - a kniha má rázem 100 bodů
Nelíbí se mi moc knihy, kde nesnáším hlavní postavu. A bohužel tato kniha taková byla. Miláčka jsem s jeho bezohledností, pyšností a nestálostí prostě nemohla mít ráda. A tak i když je to dílo, které ukazuje čistý a nefalšovaný realismus (světská spravedlnost neexistuje) nedokázala jsem jej plně ocenit.
Miláček...co k němu říci?Musím uznat, že mě mile překvapilo, jak dobře se Miláček čte...jinak byly chvíle, kdy jsem žasla, co si byl pan Duroya schopen dovolit a ještě více jsem žasla, jak krásně mu to procházelo...abych se přiznala, konec jsem čekala úplně opačný a to takový, že Duroya na svoje intriky dojede ovšem opak byl pravdou. Ale tak si říkám, proč si zbytečně idealizovat svět tím, že existuje spravedlnost:)
Jinak bych řekla, že Miláček je příjemné čtivo po nedělním obědě.
Miláček mě do poslední chvíle nepřestával překvapovat svou malostí a vypočítavostí. Přese všechny činy si stejně získá sympatie. Jako všechny knížky od Maupassanta je velmi čtivý.
láska 19. století zfilmováno Francie francouzská literatura autobiografické prvky naturalismus rozhlasové zpracování společenské romány realismus (literatura)
1972 | Miláček |
1968 | Kulička |
2014 | Kulička (19 povídek) |
1990 | Neteře paní plukovníkové |
1967 | Mont-Oriol |
Celá kniha je plná cyničnosti, která byla v literatuře té doby jistě průkopnická a zajimavá. A tato bezohlednost je všude kolem a proto se mi kniha nelíbila. Je bohužel překonaná.