Miláčik přehled
Guy de Maupassant
Do Paríža prichádza Georges Duroy, Miláčik, sedliacky syn, ktorý sa hanbí za svojich rodičov, a po neúspechu na štúdiách chce urobiť vojenskú kariéru. Pobyt v alžírskych posádkach mu poslúži na to, aby nasiakol vlastnosťami, ktoré mu neskôr dopomôžu rýchle kráčať nahor. Miláčik sa stáva v Paríži novinárom. No nevenuje sa novinárstvu z lásky k tomuto povolaniu - v podstate je príliš obmedzený, aby mohol vyniknúť silou svojho ducha - mieni ho využiť len ako odrazový mostík k bohatstvu a moci. A na ceste k tomuto cieľu mu nie je nič sväté. Vypočítavo dobýva srdcia žien, aby ich vzápätí surovo pošliapal, keď mu už dopomohli dostať sa vyššie, bližšie k cieľu... Všetko sa mu darí, lebo mu to umožňujú vlčie zákony prehnitej buržoáznej spoločnosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1960 , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúryOriginální název:
Bel-Ami, 1885
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miláčik. Přihlašte se a napište ho.
Už je to delší doba, co jsem naposledy četla klasiku, a tohle bylo excelentní návrat. Georges Duroy patří mezi hrdiny, které nelze než nesnášet za jejich neustálou nespokojenost a sobeckost, naprosté soustředění pouze na svou osobu a svůj prospěch. Doufala jsem, že na konci knihy se karta obrátí, ale možná že ta jeho věčná a neukojitelná touha po dalším vzestupu je svým způsobem prokletím dostatečným.
Prostředí francouzských novinářů a intelektuálů, prospěchářů a profesionálních řiťolezců popsal Guy de Maupassant opravdu excelentně. Slova a scény nepřetržitě plynou, opravdu mistrovský text.
Georgese je fešák a je dostatečně drzý, aby toho využil. Přes postele a zlomené srdce se dere nahoru. Trocha zákulisních informací, intriky a z chudáka je vysoce postavený člen společnosti. Že se prosazují šmejdi platilo tenkrát a platit to bude asi už vždy.
Na to jak je kniha stará je úžasně čtivá a stále aktuální.
„Život je jako kopec. Když stoupáte nahoru, díváte se na vrcholek a cítíte se šťastný. Ale jakmile jste nahoře, najednou vidíte cestu dolů a konec, a to je smrt. Když stoupáte, jde to pomalu, ale sestup je rychlý.“
„Ano, ta ničemnice mě celého rozdrobila, pomaloučku, vteřinu po vteřině dovršila dlouhé dílo zkázy na mé bytosti. A teď cítím, že umírám ve všem, co dělám. Každý krok mě k ní přibližuje, každý pohyb, každé nadechnutí jen uspíší její odpornou práci. Dýchat, spát, pít, jíst, pracovat, snít, všechno, co děláme, je vlastně umírání. Konečně i žít znamená vlastně umírat!“
Kniha Miláčik v seznamech
v Přečtených | 2 685x |
láska 19. století zfilmováno Francie francouzská literatura autobiografické prvky naturalismus rozhlasové zpracování společenské romány realismus (literatura)
1972 | Miláček |
1968 | Kulička |
2014 | Kulička (19 povídek) |
1990 | Neteře paní plukovníkové |
1967 | Mont-Oriol |
Maupassanta jsem čítávala hodně a Miláčka jsem milovala. Poutavý příběh, skvěle vylíčené prostředí pařížské smetánky své doby. Výborné je i rozhlasové zpracování s J. Šťastným a V. Preissem.