Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muži, kteří nenávidí ženy) dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl (Dívka, která si hrála s ohněm) byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006 a poslední (Dívka, která kopla do vosího hnízda) získal cenu Kniha roku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Ze začátku jsem se musela do čtení nutit, ale jelikož nemám v povaze jen tak odložit knihu, obzvláště půjčenou knihu na něčí doporučení, rozhodla jsem se ji dát šanci. Když se proškrábete asi prvních 200 stran, kde Vás autor seznamuje s prostředím a postavami, nebudete pak chtít knihu odložit. Ano, některé části se zdají být dost přitažené za vlasy, ale to už k severským autorům tak nějak patří. Takže pokud máte rádi akci, zvraty, rodinné neshody a detektivní práci, vřele knihu doporučuji.
Teda za mně jako docela zklamání. Kolem knihy jsem dlouho chodila a říkala si jednou jednou a když to přišlo, asi jsem měla přehnané očekávání. Dlouhý předlouhý úvod, nuda jak prase. Nějak jsem nepobírala souvislosti, fakt jsem se nutila do čtení..říkám si tyjo, tím se prokoušu a bude to kult. Ale prostě nějak ne. Dobré to bylo, ale že bych mohla tvrdit, že to byla nejlepší kniha co jsem kdy četla, tak to ani náhodou.
Klasická severská detektivka, čtu je jako protiváhu románovým věcem, ale není to tak úplně můj šálek kávy.
Určitě napínavé, čtivé, ale na mě někdy zbytečně brutální (jako Nesbo).
Tuto knihu poslouchám v autě cestou do práce, k určitým pasážím se vracím i v knize. Za mne pecka, krásně namluveno. Říkám si, proč ta cesta není delší a najednou uprostřed silnice si stojí jelen. Probralo mne to, jsem ještě v Čechách :).
audiokniha je skvostně namluvena Martinem Stránským, vřele doporučuji
Dobře napsaný příběh, i když konec se přímo nabízel. Trochu zbytečná mi přišla druhá dějová linka kolem Wenerstroma, ale jako celek velmi dobré.
Kdyby měla kniha o 200 stránek méně a zmizel z ní tak zbytečně dlouhý a nezáživný úvod a pak některé další nezáživné pasáže, dala bych 5*. Když pominu toto, tak děj i zápletka a konečné rozuzlení se mi líbilo. Jsem zvědavá na další díly.
Záměrně jsem si šetřila tuhle čtenářskou lahůdku, takže se k ní dostávám až víc jak 10 let od největšího boomu. Mezitím jsem přečetla hromadu jiných severských detektivek, které se na téhle vlně svezly a více či méně se Larssonem inspirují.
Muži, kteří nenávidí ženy jsou opravdu asi to nejlepší co jsem z tohoto žánru dosud četla. Je to čtivé, chytlavé a má to skvělou atmosféru. Jediné co mě trochu zklamalo bylo, že větší část pointy knihy a vraha jsem odhalila dlouho před rozuzlení celého příběhu. Ne že bych byla takový Poirot, ale tím, že mám v tomhle žánru už dost načteno, vidím snadněji ty vzorce chování postav, a vím na co se zaměřit. ¨
Každopádně to byla moc příjemná záležitost a hned navazuju dalším dílem ze série.
Ze začátku jsem se do knihy nemohla začíst, ale postupně se začal rozvíjet napínavý příběh. Doporučuji.
Hrozně dlouhý rozjezd, 150 stránek nudy, to už se Agatha takřka blíží k závěru, takže pro mě opravdu nic moc. Navíc ta brutalita, popisnost, nevím, proč je tato detektivka tak adorována. Další díly ještě nudnější...
četla jsem už před nějakou dobou,ale tato kniha ve mě hodně zanechala a stále si děj pamatuji. kniha je naprosto úžasná a pro mě nejsilnější kniha tohoto žánru, jakou jsem četla. určitě doporučuji každému přečíst
Řekněme, že severské detektivky nebudou mým "cup of tea". Vadí mi na nich jedna věc; špatně se mi orientuje v severských jménech a celkově i v severských názvech. To je však jen malý postřeh; detektivka je skvěle napsána, překladatel si dal záležet na stylu, díky tomu se kniha čte velmi dobře a svižně. Jelikož jsem velkým obdivovatelem A. Christie, tak se nevyhnu srovnávání; celkově více tíhnu k anglickému ostrovu než ke studeným severských zemím, možná i proto mám tvorbu této autorky radši než skandinávské autory. Dílo Larssona je ale velmi poutavé a pro milovníky severských detektivek je Larsson jedním z nejobdivovanějších autorů.
Co se týče přímo tohoto díla, úvod knihy byl stylizován do velmi "pomalého tempa". Bylo nutné doslova přetrpět asi 150 nezáživných stran, než příběh dosáhl kýženého detektivního spádu. Chápu, že příběh tohoto kalibru potřebuje nějaký úvod, ale tento rozsah byl až zarážející. Konec se snažil tento nedostatek vykompenzovat, myslím si však, že mu zůstává dlužen. Velmi se mi líbilo vykreslení akčních scén, autor měl pro tyto pasáže velký cit.
Pokud máte v těchto chladných dnech náladu na studenou severskou detektivku, tak doporučuji.
Četla jsem ji před nějakou dobou, ale stále si pamatuji děj knihy. Kniha se čte skvěle, děj se pomalu rozjíždí a pak je to jízda. Skvělé.
Skvělá kniha. Vyborne vymyšlený příběh vylíčen skvělým vypravěčem. Popsáno neuvěřitelně důvěryhodně, takže čtenář má pocit, ze postavy zaklepou na dveře... Dobre vykreslena Lisbeth, o které se domnívám, že trpí poruchou autistickeho spektra(PAS). Jestli to Larsson věděl nebo ne, těžko říct.Ale zachytil skvěle. Prvních 38 stran hodně nezazivnych, do strany 100 se příběh pomalu rozjíždí, po stránce 100 se kniha téměř nedá odložit a čte se jedním dechem. Kniha zanechá nesmazatelnou stopu. Druhy a třetí díl povazuji za mírně slabší, navazující další tři díly D. Langerkrantze jsou psány jinak, ale přesto to není špatné čtení.
Bylo to moc dobré uvolnění času. Čekala jsem něco jiné, ale to asi byla jen moje představa, ale výsledek byl pozitivní.
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Upřímně řečeno jsem od knihy čekala víc. Prvních cca 300 stran byla hrozná nuda a zajímavé to začalo být až ve chvíli, kdy spolu Mikael a Lisbeth začali spolupracovat. Bylo to dobré, ale zase nic, z čeho bych se posadila na zadek.