Milpardon, madam
Vasilij Šukšin
Groteskní příběhy, soudničkové anekdoty z hospody, nemocnice, záchytky. Příběhy obyčejných vesnických lidí.
Literatura světová Humor Povídky
Vydáno: 1981 , OdeonOriginální název:
Do tretjich petuchov, 1976
Povídky jsou krapet jiné, než na co jsem zvyklý. Jsou ze života, ze života v Rusku. Bavily mně, ale ty konce jsou takové zvláštní, jako by hudba skončila o jeden takt dřív. Každopádně jsem se pobavil, dozvěděl jsme se něco nového o životě a o to přece jde. Povídka ze záchytky mě pobavila fakt hodně a námět je tak dobrý, že by v pohodě stačil na samostatnou knihu. Poslední povídka je potom asi nejlepší.
Výhoda povídek je,že můžete začít a přestat a přeskočit a nic se neděje.
Šukšina jsem si zamilovala když nás jednou za totáče nahnali neplánovaně do kina kvůli nějaké havárii ve škole a jak jinak,musel to tehdy být sovětský film,abychom byli vychováváni i ve volném čase. A promítli nám Červenou kalinu,což je podle mě všechno,jen ne "jednosměrný" film.
Knihu těchto svérázných povídek mám z antikvariátu a než jsem ji stihla dočíst,půjčila jsem ji. Vrátila se mi skoro po 30 letech.
Takže Milpardon,pane Šukšine,že jsem si dala tak načas.Stálo to za to
Všechny povídky mají dobrou úroveň, ovšem nejlepší nakonec, že? Chuť do života u mě vede na plné čáře, hlavně za ten konec..
Část díla
1981 | Milpardon, madam |
1981 | Červená kalina (15 povídek) |
1987 | Červená kalina a jiné povídky (6 povídek) |
1986 | Lovci a dravci |
1977 | Charaktery a lásky |
Kromě poslední povídky mě celá kniha nebavila. Já holt nějak nemám v oblibě ty bolševické spisovatele ....