Ztracena v bílém šumu

Ztracena v bílém šumu
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484485/bmid_ztracena-v-bilem-sumu-do0-484485.jpg 4 417 417

Miren Triggsová série

1. díl >

New York, rok 1998, největší průvod ke Dni díkůvzdání na této planetě. Uprostřed davu rodičů s natěšenými dětmi se schyluje k tragédii… Jedno klopýtnutí a život Aarona a Grace Templetonových se navždy promění, když se v tlačenici ztratí jejich tříletá dcerka Kiera. Rozbíhá se horečné pátrání po celém městě s jediným výsledkem: v koutě jsou nalezeny Kieřiny vlásky a oblečení. Léta plynou, pátrání se dostalo do slepé uličky, ale v den Kieřiných osmých narozenin kdosi nechá zdrceným rodičům ve schránce videokazetu, na které je v jediné minutě zachycena Kiera, jak si poklidně hraje s domečkem pro panenky. Otázka „Kde je Kiera Templetonová?“ nezneklidňuje jen její rodiče a policii, ale přitahuje chorobnou pozornost médií, která se v honbě za senzací snaží z případu vytěžit co nejvíc. Mezi těmito třemi světy stojí Miren Triggsová, studentka žurnalistiky a později úspěšná novinářka, pro niž je pátrání po Kieře svým způsobem terapií, díky které se vyrovnává s vlastními traumaty. Javier Castillo, přezdívaný „španělský Stephen King“ se vrací na scénu s temným thrillerem, který ukazuje, že to nejhorší vždy přichází bez varování. V současné době se na platformě Netflix chystá televizní adaptace románu.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta

La chica de nieve, 2020

soukroma
25.07.2022 3 z 5

Žádné nadšení se nekoná. Nelíbil se mi příběh, ani postavy. A co ten konec? A co ty rádoby filosofické průpovídky na úvod každé kapitolky? S těmi jsem ve více než polovině případů měla dost problém jako s poněkud nelogickými a pošramocenými moudry. 50%
Nalákali mne na španělský thriller, což tedy vskutku nebyl. Autor situoval celý děj do New Yorku a v celé dlouhatánské knize byla jedna jediná nepodstatná zmínka o Málaze.
A co to propána je na té obálce?

slecnapeta
21.07.2022 3 z 5

Jednoduche cteni, pribeh pro me nebyl nijak napinavy a nedostala jsem se do faze, ze bych se od knihy nemohla odtrhnout.

Arwen777
15.07.2022 3 z 5

Průměrný thriller, chybu neuděláte, ale dílo se veze na vlně zájmu o tento typ literatury, ale nijak zvlášť nevyniká.
Zmizení malého dítěte je citlivé téma a autorovi se podařilo dobře zachytit stav rodičů a dopady ztráty na vztah a psychiku. Samotný děj má ze začátku dobré tempo, které ale postupně zvolňuje. Autor používá techniku střídání časů, tady ale vytvořil na můj vkus až příliš mnoho časových vláken a děj se tím stává zmatečným. Konec se mi naopak zdál rychlý a uspěchaný. Oproti jiným knihám je bonusem vhled do novinářské problematiky a i samotná postava novinářky Miren, která bojuje se svou valstní minulostí, je sympatická.
Kniha se čte dobře a vzhledem k tomu, že konec by mohl prozrazovat, že půjde o začátek série, tak uvidíme, jestli se autor bude zlepšovat.

kachna146
04.07.2022 3 z 5

Kniha fajn. Určitě na každého zapůsobí jinak, ale mně osobně přijde průměrná. Znovu si ji asi nepřečtu. Chvílemi zdlouhavá a nudná, jindy zase dobrá. Osobní hodnocení tak 7/10

Knihomolka97
27.06.2022 2 z 5

Na knihu mě nalákaly především pozitivní ohlasy, bohužel se k nim nepřidám.
Téma knihy je únos 3 leté holčičky, nic příjemného. Začalo to velmi slibně, bylo to napínavé, mělo to spád, četlo se to dobře. Ale asi jsem čekala něco jiného, než se z toho nakonec vyklubalo...
Postupně mi začaly vadit ty skoky v čase. Vždy, když kapitola končila tak napínavě, další kapitola byla o něčem úplně jiném a mně to prostě nesedělo. Některé části mi tam přišly zbytečné, nezáživné, že bych je klidně vynechala. Naopak jiné byly zajímavé, soustředila jsem se hlavně na ně a vlastně kvůli nim jsem četla dál.
Já vím, že to mělo být speciální a originální, ale zkrátka za mě ne.
Kdo stojí za únosem jsem netušila, důvod jsem ale uhodla. To samé u posílání kazet. Čekala jsem větší překvapení a odhalení.
Konec mě bohužel taky zklamal, byl až moc uspěchaný..achjo.
Sice tam bylo takové nalákání na další díl, ten ale určitě vynechám.
2,5⭐/5⭐

lucie8854
27.06.2022 2 z 5

Za mě tedy celkem zklamání. Kniha by mohla mít klidně o polovinu méně a nic by se nestalo. Ten příběh má určitě potenciál, ale to jak ho autor rozvedl...nevím...moc mi to nesedlo, vadilo mi příliš mnoho časových linek. Na to jaká to měla být bomba, jsem zkrátka čekala něco víc.

Mychaela
14.06.2022 2 z 5

(SPOILER) Tak si upřímně nejsem jistá, jestli jsem četla stejnou knížku jako zdejší nadšená většina.

Autor prý mění pravidla žánru - pokud v tom smyslu, jak z thrilleru udělat něco nudného, nezáživného a šroubovaného, tak se povedlo! S bonusem navíc - geniální, životem raněnou, po pomstě toužící investigativní novinářkou (která bere spravedlnost do vlastních rukou), kterou byste nejradši odpráskli.

Neustálé skákání v čase úplně ničí napětí. (Teda ne, že by ta kniha zrovna dvakrát napínavá byla). Keira uteče otevřenými dveřmi, člověk by třeba i byl napnutý, co teď, najdou ji? Utekla daleko? Ale ne, konec kapitoly a vracíme se zase do úplně jiné časové a dějové linky a než se vrátíme ke Keiřinému útěku, vlastně skoro zapomeneme, že vůbec utekla a je nám to už tak nějak fuk...

Dialogy umělé, šroubované, bože, dyť tak nikdo nemluví! To má plynout, běžet, téct... Nebo stál za prd překlad?
Dočetla jsem jen proto, že jsem chtěla vědět, jak to dopadne a jestli se Keira vrátí domů.
Gradace (??!), nebo spíš negradace na konci byla taky za trest, těžko uvěřitelná, autor si to pěkně zjednodušil.

Citáty na úvod každé kapitoly jsem po prvních 5ti přestala číst. Těma jsi to, Javiere, fakt nezachránil!

astra3
10.06.2022 3 z 5

Začátek vypadal slibně, ale dál mě to přestalo bavit. Další číst nebudu.

Bustedka
07.06.2022 4 z 5

Ze mě jedna z těch lepších detektivek, od které jsem se nemohla odtrhnout. Na druhou stranu, jak o ní spousta lidí mluví jako o tom nejlepším, co za poslední dobu četli, v tom úplně souhlasit nemůžu. Jistojistě to patří k lepšímu průměru, ten příběh je vystaven dobře, ale chybí tam napětí.

brixie
25.05.2022 2 z 5

Thriller bych tomu opravdu neříkala, děj se strašně vleče, myslím, že obsah by se dal stáhnout na polovinu. Zakončení v podobě náznaku dalšího dílu, ten si ovšem nechám ujít. Průměr, neurazí - nenadchne.

Marluksa
21.05.2022 5 z 5

To byla, panečku, jízda!
Od začátku až do konce. Nemám ráda retrospektivní pojetí, ale v tomto případě jsem přimhouřila oko. Brilantně napsáno, dokonalé metaforické procesy, křivka napětí neustále poskakovala nahoru a dolů, živelné dialogy a chuť knihu za žádnou cenu neodkládat. Žádná zbytečná omáčka, žádný přebytečný šum, všechno někam směřovalo, autor věděl, čtenář tápal. Samotný příběh možná až tak famózní nebyl, ale styl, jakým byl napsán, jej povyšuje do kategorie top desítky mých oblíbených autorů. Další knihy si určitě nenechám ujít a vřele doporučuji!

Mandlevest
21.05.2022 5 z 5

V poslední době mám opravdu štěstí na výborné knihy různých žánrů. Dočetla jsem senzační psychologický příběh, v pomalejším tempu, ale já se od něj nemohla odtrhnout. Začíná jako detektivka, unesením dítěte, malé Kiery, ale potom se mění v, pro mě, těžko odložitelné psychologické drama. Autor píše opravdu výborně , kniha je velmi čtivá a napínavá a konec je hodně k zamyšlení. Navíc dává skoro jistotu, že se s novinářkou Miren Triggsovou, která z vícero osobních i profesních důvodů nevzdává pátrání po Kieře, ještě setkáme. A já si to nenechám ujít a fandům dobrých psychologických dramat tuto knihu určitě doporučuji.

kytarka
15.05.2022 5 z 5

Fuha… tak tohle bylo něco! Knihu jsem zhltla rychlostí blesku a to teda vypovídá o všem. Vůbec jsem nečekala, že se takhle do knihy začtu a bude mě neskutečně bavit. K obsahu se moc vyjadřovat nebudu, přečtěte se knihu, tady nešlápnete vedle…

Peyka
14.05.2022 3 z 5

Na začátek musím pochválit temnou, ale nádhernou obálku, kterou jsme převzali z originálu. Obálka vždycky upoutá. Nicméně, anotace je už trochu zavádějící. Na přední straně se píše "španělský thriller." Čtenář si podle mě představí něco jiného, než co ho čeká na zadní straně a uvnitř knihy.

Javier Castillo, charismatický rodák z Málagy, se pustil do trošku ošemetného kriminálního žánru, kterého je na trhu mraky a konkurence je vysoká. Byť je tohle autorova již čtvrtá kniha, českému čtenáři se představuje poprvé. Vsadil na zajímavého tahouna - hlavní postavu, doufám i jeho dalších knih, svéráznou a důmyslnou novinářku Miren. Její časová osa mě zaujala nejvíc, jak z psychologického hlediska, tak kvůli čtivosti a napětí.

Castillo rozebírá velmi aktuální témata, která řeší současná společnost čím dál víc - sexuální deviace, únosy nezletilých, znásilnění, PTSD,...jen to má malinkou vadu - píše dost americky. Proto jsem na začátku zmiňovala, že ten termín "španělský" thriller je zavádějící. Už jen to, že svůj román zasadil do New Yorku a používá americká jména. Bojím, se aby nezapadl do šuplíčku průměrných autorů krimi.

Časové skoky jsou adekvátní, čtenář se v tom vyzná, ale možná už těch vln je až příliš. Někdy méně je více. V některých pasážích přidat, někde bych naopak ubrala. Konec je prazvláštně uspěchaný, trochu nedotažený.

Celkově ale hodnotím jako lehce nadprůměrnou, zajímavě strukturovanou krimi s výraznou hlavní postavou. Jsem zvědavá, co předvede dál.

martineden
13.05.2022 4 z 5

Napínavý příběh o hledání jedné ztracené holčičky. Je fakt, že přeskakování v časech bylo občas nepohodlné, ale jinak knihu doporučuju.

charlizee
08.05.2022 2 z 5

Tohle bylo velké mrzení.
Nebavilo mě to, příběh mi přišel šíleně šablonovitý - až mám pocit, že kdybych z těch 360 stránek 200 vynechala, dostala bych stejnou knihu.
Celý počin vnímám jako prvoplánovou ždímačku emocí, kde ovšem ty emoce nejsou ani pořádně zpracovány a celé to klouže po povrchu - ztratí se dítě, v důsledku té ztráty se rozpadne rodina, v pátrání nečekaně selhává systém a řešení přinese po dlouhých dvanácti letech houževnatá novinářka.
Navíc to ani není dobře napsané, i když nevím - možná jsou ty šroubované, umělé věty dílem překladu.

Kantynka
27.04.2022 3 z 5

Na tuto knížku jsem se moc těšila a četla na ni jen samé pozitivní recenze. Musím ale bohužel říct, že jsem od ní asi čekala moc nebo ji četla ve špatném rozpoložení a mě naopak docela zklamala a nedostala jsem od ní to, co jsem očekávala.
Hodně se mi líbil nápad se ztracením malé holčičky v davu při Dni díkůvzdání, kdy potom sledujeme vyšetřování, co se vlastně s malou Kierou stalo. Bohužel se ale děj v knize více soustředí na život mladé studentky žurnalistiky a později úspěšné novinářky Miren. Děj do sebe nakonec hezky zapadnul, líbilo se mi, jak se vyšešila záhada s Kierou a konec byl velmi překvapivý, i když docela uspěchaný. Kniha se dobře četla, má krátké kapitoly, takže čtení rychle ubíhalo, jen jsem se chvíli nemohla zorientovat v neustálém skákání v čase. Mrzí mě, že v knize nebyl víc rozebrát život Kieřiných rodičů a chybělo mi tam nějaké větší napětí a zvraty, na to, že kniha je označovaná jako thriller, mi to moc jako thriller nepřišlo. Proto hodnotím jako takový slabší průměr.

Kačka655
26.04.2022 3 z 5

Příběh dobrý ale dlouhý.. a ten konec zase uspěchaný...

Téra
24.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Slyšela jsem na tuto knihu hodně chvály, takže jsem asi měla přílišné očekávání. Ne že by knížka byla špatná, ale čekala jsem víc. Námět knihy je skvělý, hodně hraje na city. Jako rodiči se mi to občas četlo velmi těžko. Úplně jsem cítila tu hrůzu, strach, beznaděj, nespravedlnost. Co mi ale vadilo, ačkoliv v jiných knihách jsem s tím problém neměla, bylo hned nekolik časových linek a přeskakování mezi nima. A to hlavně z toho důvodu (SPOILER), že téměř od začátku jsme věděli, že se Kiera ani po dlouhých letech v posledni časové lince ještě nenašla, tím pro mě předchozí časové linky ztratily trochu na napínavosti a zajímavosti. A nakonec mi chybělo více ze shledání rodičů a Kiery, jak to vše prožívali. Myslím, že to mohlo být mnohem více rozvedeno.

Lienilda
22.04.2022 4 z 5

Novinářka s vlastní bolestí, která bere spravedlnost do svých rukou. Pěkné zakončení, otevírající dveře druhému dílu.