Mirka s Jirkou sami doma
Ilona Borská
Úsměvné vyprávění o potížích a zmatcích prvního samostatného hospodaření dvou malých sourozenců, kteří se na čas octli bez dozoru rodičů. (zdroj: www.nkp.cz)
Skvělá knížka. Hrozně jsem se nasmála. Kluk Milan se síťovkou plnou cihel a pes Bobík jsou bezvadní. A čtyřletého syna taky bavila
Četli jsme s dětmi když byly menší, já i kdysi jako malá. Pořád zajímavá kniha i když už soudružky učitelky neexistují..A nudlepidlo s chroupákem máme taky oblíbené :-)
Tuto knížku jsem měla v dětství hodně ráda a tak jsem si ji samozřejmě vybrala na čtení i pro své děti. Rozhodně děti moc zaujala. Poznám to vždy tak, že si přestanou hrát a jen poslouchají, a pak po dočtení kapitoly probírají, o čem to bylo. Takže rozhodně doporučuji na čtení menším dětem.
Tuhle knížku jsem v dětství absolutně milovala, četla ji stále dokola a všechny pořád otravovala, že jim budu předčítat :) A nudlepidlo s chroupákem je u nás v rodině naprosto zažitá hláška, která u pojídání nudlí s mákem zkrátka nesmí chybět :)
Čtenářská výzva 2019 jako kniha,která má na Databázi knih v době čtení méně než 10 komentářů.
Knížku jsem sháněl dlouhá léta jen proto, že si ji mlhavě pamatuji ze školy. Pěkná dětská knížka o tom, jak paní Vránová zachraňuje Mirku s Jirkou z průserů. Rozhodně doporučuju jako první knížku pro děti. Jen slova jako "soudružka učitelka", "Večerní Praha" a "strážník" možná bude potřeba dětem osvětlit. :)
Chtěl jsem se pochlubit, že to je první knížka, kterou jsem v životě přečetl. A koukám, že už jsem v tomto směru druhý. Nechat děti, které už trochu toho rozumu mají, samotné doma se jeví jako neriziková záležitost, ale přesto každý den čekají na malé hrdiny nějaké ty nástrahy.
Sleduji, že nudlepidlo a chroupák si pamatujeme všichni stejně. Já si pamatuji, že knížku jsme četli na začátku 4. třídy všichni děti (popořadě vždy každý nějaký kousek) těsně před revolucí v roce 1989 Každý ji dostal do lavice (nevím, zda se to tak ještě dělá, tedy alespoň s jinými knihami). Ještě si pamatuji, jak hlavní postavy knihy vymyslely fígl na jízdu výtahem...
Nostalgie! Tohle byla vůbec první knížka, kterou jsem četla a i když si z ní teď, po téměř deseti letech, už tolik nepamatuji, je pro mě stále nepřekonatelná. Když mi bylo šest, přečetla jsem jí celkem třikrát a zdevastovala ji tak, že by se mi dnes polovinu stránek ani nepodařilo najít.
Prostě... Nudlepidlo a chroupák vedou! :)
Nudlepidlo a mák chroupák - dodnes hit mých potomků při hodnocení některých kuchyňských výtvorů. A já jim dělám " Vránovi".
2006 | Doktorka z domu Trubačů |
2006 | Kdo zachránil jeden život |
2000 | Troufalý autor osud |
1987 | Příběh staršího bratra |
1978 | Mirka s Jirkou sami doma |
Konečne knižka, kde má hrdinka rovnaké meno ako ja!!! Našla som vďaka knižnej výzve a ochotnej kamarátke, ktorá ju vylovila v knihobudke a poslala mi ju. Čítala ako dospelá, ale neprestala som sa celú dobu usmievať, príbeh bol roztomilý a pripomínal mi Robinsonku z čias môjho detstva :)