Mírotvorci: Pařížská konference 1919
Margaret MacMillan
Pohled britské historičky Margaret MacMillanové na pařížskou mírovou konferenci (1919), jež zásadně proměnila do té doby existující svět, je nejen nový a překvapivý, ale v mnoha ohledech také šokující. Způsob, jakým dokumentuje pohnutky, úvahy a činy „mírotvorců“ -- tedy mužů, kteří sami vzali osud světa do vlastních rukou a v nejlepší víře ve své počínání pak bezděky přivedli svět k další světové válce --, bohatství pramenů a snaha vysvětlit dopodrobna kroky politiků a důvody pro vznik nových států i jejich touhy po sebeurčení přinesly autorce mimořádný čtenářský ohlas (kniha vyšla ve Velké Británii v pěti vydáních v rozmezí tří let!) a získala také dvě britská prestižní ocenění za nejlepší díla z oblasti historie. Práce Margaret MacMillanové je nepochybně zcela ojedinělá a pro každého, kdo se zajímá o historii, nepostradatelná.... celý text
Literatura faktu Historie
Vydáno: 2004 , AcademiaOriginální název:
Peacemakers: The Paris Peace Conference of 1919 and Its Attempt to End War, 2001
první světová válka (1914–1918) mezinárodní vztahy Versailleská mírová smlouva, 1919 Pařížská mírová konference, 1919 mírové konference
2004 | Mírotvorci: Pařížská konference 1919 |
2021 | Vojna: Ako nás formoval konflikt |
Hodně dobře zpracované období pařížské konference, různé pohledy, postoje. Líbílo se mi, jak to autorka zpracovala, kolik práce si s tím dala, někdy to na mě bylo až dost složité, ikdyž toho asi hodně zapomenu, alespoň si ponechám základní obraz toho, jak se mnohé státy dostali do vlastně až součastných hranic