Místo zvané domov
Deborah Smith
V malém městečku v Georgii malá holčička Claire, z nejvýznamnější tamní rodiny, je citově poutána k chlapci, který patří k místní chudině. Jeho otec, válečný veterán a alkoholik, se pokusí Claire ublížit a syn, aby zabránil znásilnění holčičky, jej zabije. Tato událost na dvacet let děti rozdělí, ale jejich citový vztah je tak silný, že překoná všechny rány osudu i společenské problémy. Kniha zobrazuje klady i nedostatky rodinné soudržnosti, typické pro jižanské rodinné klany. Je nabita emocemi, aniž by se stala romantickým příběhem pro paní a dívky.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1999 , AradanOriginální název:
A place to call home, 1997
Nedá mi nenapsal komentář. Začátkem knihy jsem se nemohla prokousat a měla jsem naprosto zmatek ve všech příbuzných.
Ale přesto musím říct, že se mi kniha líbila. V jednom okamžiku, jsem byla tak začtená, že jsem si ani neuvědomila, že mi začaly téct slzy.
Rona člověk miluje už jako malého kluka a dospělý je naprosto " k sežrání", ale dospělá Claire mi připadala chvílemi v příběhu tak nějak navíc.
Ale určitě jdu do další knihy od této autorky.
Čekala jsem červenou knihovnu, ale byla jsem mile překvapena. A kdybych neměla tak skvělou rodinu, jakou mám, asi bych i trochu záviděla. Autorčiny popisy Atlanty, jejích obyvatel a jejich živností, to je krása sama o sobě; když se přidají rodinné propletence, zvyky a manýry všech tetiček a strýčků a především babiček a prababiček, je to úžasné čtení. Pravda - občas se tu objeví poněkud netradiční slova - přimýchala, korekturovala, paranoicky - ale to už nejde na vrub autorky.
"Přemýšlela jsem nad tím, co řekl, a mezi námi se rozhostilo hrobové ticho. Nemělo smysl cokoliv Joshovi vysvětlovat. Někteří lidé, říkával dědeček, tráví veškerý svůj čas tím, že nadávají na tmu, a přitom by stačilo, aby zapálili svíčku."
Láska dvou rozdílných postav má základ už v dětství. Musí překonávat překážky a nedorozumění, než se dostane k naplnění. Je to téměř sociální studie poměrů v jižní Georgii. Klasika, která neztratí časem hodnotu.
Krásně napsaný román plný lásky, přátelství, čestnosti a oddanosti, ale i lidské krutosti, falše a bezohlednosti. Rozhodně doporučuji přečíst.
Krásny príbeh o veľmi hlbokej láske, ktorá sa zrodila už v detstve a nerozdelilo ju ani 20 ročné odlúčenie, nepriazeň osudu a okolia. Najviac sa mi však páčilo vykreslenie vzťahov a pomerov v jednotlivých rodinách, ktoré následne ovplyvňovali celkovú spoločenskú mienku.
Nádherná jižanská sága. Příběh o přátelství, lásce a předsudcích, které zasáhnou do života dvou dětí a poznamenají ho. Krásně napsaná kniha plná citů a touhy někam patřit, nalézt si své kořeny, svůj domov.
Moc ráda se ke knize jednou vrátím.
Vyjímečná kniha ..... Odskočila jsem si na chvilku od severských thrillerů na jih Spojených států a byl to báječný zážitek. Milé postavičky, skvěle vykreslené charaktery postav...... a dobrý konec :-)
Pamatuji se na ten pocit hlubokého prožívání lidského příběhu. Jsem moc ráda, že knihu mám ve své knihovničce, protože plánuji znovu číst. Pak hodnocení doplním o aktuální postřehy. Už to, že se neobávám s odstupem znovu číst, vypovídá něco o kvalitě knihy.
Pěkný, čtivý román o přátelství mezi dětmi vyrůstajících v různém prostředí, který přetrval 20ti leté odloučení. Doporučuji k přečtení
Neposuzovat a neodsuzovat- dva stěžejní body tohohle psychologického románu o hledání pravdy a lásky v močálu zvaném život. Pravda je jenom jedna, no záleží z kterého uhlu pohledu se na ní dívame a jak moc jsme schopní si pravdu obhájit. Rozhodně přečtení knihy nelituji, i když to nebylo úplně ,, lehké čtení ":-))
Krásný příběh o holčičce, která ve svých 10 letech věří v chlapce jež žil v nedobrých podmínkách a pomáhá mu začlenit se v jejich velké rodině. Oba se do sebe platonicky zamilují........ do budoucna věří, že budou spolu......bohužel nepřízní osudu, jež vyústila v násilný čin, jsou od sebe odtrženi.......shledají se až po letech a spolu odkrývají jedno velké rodinné tajemství.
Přečetla jsem Na medvědí hoře a byl to stejně silný příběh, jako Když padla Venuše. Místo zvané domov tady v knihovně nemají, škoda
Máloktorá kniha Vás chytí tak za srdce ako táto. Od tejto autorky ešte doporučujem ďalšiu báječnú knihu: Na medvedí hoře.
Pri oboch knihách sa zamyslíte nad životnými hodnotami a mnohé veci Vám potom prídu nepodstatné.
1999 | Místo zvané domov |
2000 | Na medvědí hoře |
1993 | Cizinec |
2001 | Když padla Venuše |
1998 | Zradná krása |
Že začátku jsem se tedy dosti ztrácela ve všech těch lidičkách, ale po přečtení komentářů zjišťuji, že nejsem jediná ;)
Jinak se mi kniha četla dobře a příběh se mi líbil.