Mlčanie
Diane Chamberlain
Psychologický román s kriminální zápletkou vypráví o pozadí sebevraždy muže, v jejímž důsledku přestane jeho dcerka mluvit
Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , Ikar (SK)Originální název:
Breaking the Silence, 1999
Mozem povedat ze sa to citalo samo, ma to taky dobry spád a dej ze miestami clovek nedýcha a hlta stranu za stranou, originalne a napínavé.A ten koniec!!!! No tak toto ma dostalo.
Hodnotím velice kladně. Povedený román se dvěma linkami příběhu, spoustou postupného pátrání a odkrývání. Sára trpící Alzheimerovou chorobou, Emma trpící ztrátou řeči a mezi tím Laura. Občas přitažené za vlasy s typickým americkým happy endem, ale přesto jsem si čtení užila a těším se na další knihy.
Naše kamarádka Evaho73 to vystihla přesně - Mlčení je kniha, při které jsem zapomněla na čas, zapomněla bych i na povinnosti, ale už toho tolik nemusím.
Pohleďte na štítky této knihy: sebevražda, psychiatrická léčebna, rodinné tajemství, ztráta milovaných a minulost, která zasáhne současnost, i ta romantika trochu vykukuje. Opravdu, ženy čtenářky, je to pro nás. Diane nezklame!
Perfektní. Četla jsem již před lety. Teď jsem si dala opáčko a opět se ujistila, že mi styl psaní autorky velmi vyhovuje.
Moje první setkání s autorkou a skutečné nadšení. To byl ale zvláštní, šokující a zajímavý příběh. Téměř hned na začátku přijde šok a pak se pořád něco děje. Mám ráda, když se záhada pomalu rozkrývá a do toho se dějí další zvláštní věci. Konec byl dost předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo. Nechybí ani romantika, ale taková s mírou. Jen možná některé pasáže mi přišly trochu rozvláčnější, ale i tak moc pěkná, originální knížka. Autorka má prostě svůj styl. Doporučuji.
Jedna z knih, která mě nějak míjela a koupila jsem na bazaru. Moc se mi líbila. Postupně mi došlo, jak to asi bude se Sárou a Laurou a měla jsem pravdu ;) ... No skvělé čtení...jako všechny knihy této autorky.
Zajímavý příběh se dvěma dějovymi linkami u kterého se nestačíte nudit. Nejvíc se mne dotknul popis hrůzných léčebných praktik v psychiatrické léčebně v padesátých letech, na kterém celý příběh stojí, dál neprozradím, jen to, že na konci do sebe vše zapadne jako kostičky lega, a hlavou se vám promítá, jak tohle dokázala autorka vymyslet. Tedy klobouk dolů!
Autorce přicházím na chuť asi vím dál víc, ač jsem ne všechny její knihy dočetla. Tuhle řadím k těm dočteným a opakuji již mnou vyjádřené u autorčiných jiných knih - nenáročné čtení a přece ne plytké, se špetkou přidané hodnoty o zajímavém vážném tématu.
Ze všech knížek, které jsem zatím od této autorky četla, je pro mne tato kniha nejvíc SUPER...
Autorka opět nezklamala. Velmi zajímavý příběh, druhou polovinu knížky jsem dala téměř na jeden zátah, abych se už dozvěděla, jak to všechno vlastně bylo.
Za mne velké doporučení.
Diane je jedna z mých nejoblíbenějších spisovatelek, jelikož její knížky mají spád a vždy obsahují nějaké vážnější téma. Mlčení není výjimkou - pět *.
Celou knihu jsem si říkala, jak se to dobře čte, že to bude za plný počet hvězdiček, a ikdyž knihu určitě doporučuji a těším se na další této autorky, tak ubírám hvězdu za závěr, který byl urychlený, "bum najednou všechno odhaleno".
Zajímavý námět, ve kterém nechybí napětí ani romantika. Děsivé praktiky na psychiatrii a jejich dopad na konkrétní lidské osudy . Velmi čtivé, snad jen závěr na mně byl příliš happyendový.
Knížka mě hodně bavila, moje první seznámení s touto spisovatelkou a nemůžu jinak, něž chválit. Hezky se četla byla napínavá, měla jsem z ní dobrý pocit, prostě měla všechno, co by správná knížka měla mít.
Další skvělý kousek od Diane Chamberlain. Dcera hlavní hrdinky Laury, malá Emma přijde vlivem šoku ze smrti svého otce, u které přímo byla, o řeč a nikdo z velkého množství terapeutů nemůže přijít na spouštěč, který by Emmu přinutil znovu k řeči. Podaří se to až tajemné staré dámě Sáře, kterou s ohledem na poslední přání před smrtí otce Laury začne často navštěvovat, ačkoliv nezná důvod proč. Sára Lauře vypráví příběh svého života, který začne postupně vyjasňovat roli Sáry v životě Lauřina otce a následně i v životě Laury. Příběh je, jak už je u Diane Chamberlain zvykem, dostatečně spletitý a zamotaný, navíc se točí kolem čtenářsky přitažlivého námětu psychiatrických léčeben a jejich nelidských metod léčby. Potěšilo mě, že rozuzlení bylo opět řádně a s logikou vysvětleno. Malé výhrady mám akorát ke konci knihy, který na mě opět působil trochu jako z červené knihovny, které sice moc nemám ráda, ale na druhé straně…proč bych vlastně relativně šťastné konce měla považovat za nevkusné? Vždyť v životě také naštěstí všechno nekončí černě a happyendy se díkybohu někdy opravdu stávají…Za mě moc dobré a poutavé čtení.
Velmi dobré počtení. Silný příběh, napětí, láska, ale i dech beroucí hrůza psychiatrické léčebny. Rozhodně sáhnu po další knize od této autorky.
sebevražda pro ženy psychiatrické léčebny romantika duševní zdraví rodinná tajemství ztráta blízkých prolínání minulosti a současnosti
2019 | Nutné lži |
2017 | Utajená sestra |
2007 | Krutá volba |
2002 | Mlčení |
2009 | Před bouří |
Velmi silný příběh, za mě asi jedna z nejlepších knih, které jsem od autorky četla.