Mlčící pacientka
Alex Michaelides
Slavná malířka Alicia Berensonová měla idylické manželství. A pak jednoho dne svého muže zastřelila. Do záhadného případu nemá kdo vnést světlo, protože Alicia od vraždy už šest let nepromluvila ani slovo. Její mlčení chce prolomit psychoterapeut Theo Faber, pro kterého se na první pohled nelogická vražda stane posedlostí. Řešení se možná skrývá v jednom z Aliciiných obrazů. Je však Theo připraven zjistit pravdu?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2020 , VoxiOriginální název:
The Silent Patient, 2019
Začátek nuda, chtěla jsem knihu odložit. Jsem ráda, že jsem tak neučinila, protože rozuzlení bylo zajímavé a čtivé
Kdyby nebylo toho závěru, dala bych 5*.
Překvapení na konec mohlo být šokující, takový wow efekt, jenže to bylo neohrabaně napsáno, takže mi přišlo, že je spíš na škodu.
Thriller není můj oblíbený žánr, ani už si nepamatuji, jak se tato kniha octla na mém seznamu knih k přečtení. Nicméně byla tam, tak jsem si ji půjčila.
Začátek se hrozně vleče, nějakého napětí se člověk dočká až v poslední třetině. Kniha zvládla být nějakým způsobem hrozně předvídatelná a překvapivá zároveň. Postavy byly takové nijaké.
Nechci hodnotit negativně jen proto, že toto není má obvyklá četba, proto zlatý střed a 3*
Tak tohle za mě bohužel. Pokusila jsem se Rozečíst dvakrát a vždy marně, nedovedla jsem se přenést ani přes padesátou stránku. Nečetlo se dobře, velice pomalý děj, až příliš psychologické. Četlas jsem komentáře o šokujícím rozuzlení/zvratu, ale k čemu mi je šokující konec, když se unudím k smrti po celý zbytek knihy.
Kniha měla velký potenciál, který podle mě nebyl využit. Nápad dobrý, ale ne úplně dobře napsán. Tak od 3/4 knihy jsem tušila, jak to bude a mé tušení bylo správné. Nelituji přečtení, ale určitě bych to znovu číst nechtěla
Základní nápad ucházející, ale zpracování nevěrohodné a nedotažené.
Výsledek neurazí-nenadchne.
Nevím, zda to bylo očekáváními a hypem kolem knihy, ale za mě jedno velké meh. Začátek byl skvělý, hodně mě vtáhl do děje a těšila jsem se, o čem kniha bude, ale jak jsem se dostala přes půlku a tak nějak vytušila, jak by to mohlo skončit, kniha u mě dost klesla. Bohužel můj tip byl správný a konec mě vyloženě zklamal.
Na tuhle knížku jsem se těšila, protože jsem čekala zase něco "jiného" - což se povedlo. Rozuzlení mě dost překvapilo - celou dobu jsem přemýšlela, jakou budou mít obě dějové linie spojitost...
Kniha se mi do rukou dostala po doporučení jedné z mých kamarádek. S koupí jsem dlouho neváhala, protože mne dle popisu zaujala, ale.. prvních 120 stran jsem se vůbec nebavila. Příběh se mi zdál neskutečně zdlouhavý, chvílemi s nepodstatnými detaily a občas mě unavovalo, jak autor neustále odkazoval na Řecko a řeckou historii.
Každopádně konec jsem vůbec nečekala a byla jsem nadšená, jak se vše nakonec vyvinulo. Kolem a kolem jsem si knihu moc užila a jsem ráda, že se mi nakonec dostala do rukou.
Od první stránky jsem byla docela zvědavá, jak se příběh rozvine. Nebylo to vůbec zlé, ovšem plně má očekávání nesplnila. Ale to může být tím, že jsem čekala příliš mnoho. Konec je velký, zajímavý, ale nějakou dobu už to tušíte.
Kniha se četla dobře , konec byl opravdu překvapivý , jen některé části mi přišly směšné , nereálné a ubírá to knize na zajímavosti.
Autorův debut se vyvedl na jedničku. Mlčící pacientka je skvělý thriller s dějem na pochodu, pečlivě vyprofilovanými postavami a několika příběhovými zvraty a překvapivým finále. V posledních kapitolách do sebe vše naprosto dokonale zapadlo. 5/5
3,5 tak tohle byl super thriller, absolutně jsem neodhadla, co se stane. I přesto jsem v něm našla části, které se mi hůře četly a nudily mě.
Jen ona ví, co se stalo.. Jen já ji přiměji promluvit.
Ticho ještě nikdy nebylo hlasitější.
Slavná malířka Alicia Berensonová měla idylické manželství. A pak jednoho dne svého muže zastřelila. Od vraždy už šest let nepromluvila ani slovo. Proč se skryla se za hradbu mlčení? Co skrývá?
Mlčící pacientka mě nalákala svým tajemstvím a nezklamala, čtení jsem si užila. Začátek sice trochu rozvláčný, ale spolu s Aliciiným deníkem se to slušně rozjelo a dostavilo se i lehké mrazení v zádech. Závěr mě překvapil (tohle jsem skutečně nečekala) a vytáhl hodnocení na 5 hvězd.
Naprosto úžasná kniha!
Po dlouhé době mě celá knížka hrozně bavila a hlavně ten famozní závěr, ten mi vytřel zrak :-) ....Musím přiznat, že jsem takové zakončení příběhu vážně nečekala. Autor mě moc potěšil, všechno si na konci nádherně sedlo. Budu se těšit na jeho další tvorbu!
(SPOILER)
Slušný debutový psychologický thriller, ktorý som naozaj prečítala jedným dychom.
Bod uberám za úvod, ktorý mi prišiel trochu nezáživný, a preto odporúčam nevzdávať to hneď v začiatkoch.
Dej príbehu je inšpirovaný tragédiou Alcestis od Euripida a odohráva sa v prostredí psychiatrickej liečebne. Ústrednou postavou je pacientka, ktorej mlčanie sa stalo jedinou zbraňou. V určitom okamihu je jej ticho opísané ako zrkadlo, odrážajúce sa späť k... a práve tento zlom ma priviedol slušným vystupňovaním napätia naozaj k šokantnému záveru.
Knížka se vcelku dobře četla, děj byl napínavý, jen Theo mi připadal na psychoterapeuta spíš mimo.... každopádně konec byl ...wau. Krásně do sebe všechno zapadlo.
Velmi zajímavá kniha. Musím se přiznat, že takový konec bych nečekala. Ale bez takovéhoto konce by to nebylo ono. Velice zajímavé čtení. Ale klidně by mohlo být pokračování
Psychoterapeut Theo se touží dostat na kliniku, kde je malířka Alicie, žena, která před lety zastřelila svého muže Gabriela. A od té chvíle nepromluvila. Theovi se jeho plán podaří a s Alicií se mu skutečně postupně podaří sblížit.
Zároveň Theo popisuje, jak přišel na nevěru své ženy Cathy, kterou bezmezně miluje. V knize jsou i kapitoly vyprávěné prostřednictvím jejích deníků....
Začátek mi strašně neseděl a Theo mi docela vadil. Postupně mě příběh vtáhl a poslední část jsem valila oči.