Mlieko a med
Rupi Kaur
Mlieko a med je zbierka poézie a prózy o láske, strate, traumách, zneužívaní, uzdravovaní a ženskosti. Je rozdelená do štyroch kapitol a každá z nich plní inú úlohu. Vyrovnáva sa s rôznymi bolesťami. Lieči rôzne zármutky. Mlieko a med berie čitateľov na cestu najtrpkejších momentov a hľadá v nich niečo sladké, pretože sladkosť je všade, ak máte vôľu vidieť ju.... celý text

V angličtině má poezie větší kouzlo. Ale i v češtině se zde dají najít velmi pěkné pasáže. Není to pouze o tom, napsat pod sebe několik vět, které nedávají smysl. Zamyslete se na texty a uvidíte, že alespoň v některých ty hlubší myšlenky skutečně objevíte.

Já bych nebyla tak přísná, nebýt těchto knih, určitě se moje dcera nedostane k poezii. Můj šálek kávy (bohužel v češtině to taky není), ale taky už mám něco odčteno a odžito, nicméně v originále dle dcery nádherné (je jí 19). Inu, Virgininia Wolf ji zatím nezaujala.

Knížku jsem četla v originále, takže nevím, jak se povedl překlad, já jsem si ji každopádně oblíbila a všechny moje kamarádky si ji taky chválí. Dospívající holky se ve spoustě básniček najdou. Je to upřímné a pravdivé a člověk se při čtení cítí o něco méně sám - je příjemné vidět, že si někde, někdo procházel stejnými věcmi a myšlenkami a pocity. Určitě to není čtení pro každého, ale já jsem nepochybně ve skupině, které byla určená a knížka splnila moje očekávání.

Jedna z těch knížek
Které mě nutí přemýšlet
Proč se na to jako spisovatel vlastně nevykašlu
Nenapíšu pod sebe prostě jenom čtyři povrchní věty
A budu pak jakože velký umělec a básník
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Milk and honey jsem četla asi před rokem a postupně se k ní později vracela. Slyšela jsem hodně kritických reakcí, zaměřujících se především na styl psaní. Problém podle mého však spočívá v tom, že lidé za poezii považují pouze něco, co se rýmuji, nikoliv něco, co má poetickou myšlenku. V téchto krátkých verších - skutečně kraťounkých, máte pravdu, odpůrci - je vepsáno tolik bolesti, tolik lásky, tolik procítěných emocí, že jen s těží lze pochopit, jak toho Rupi Kaur dosáhla. V tomto případě považuji šestiveršové básničky spíš jako daleko větší důkaz umění. Je pravda, že občas se motivy opakovaly a asi třikrát jsem zaznamenala, že autorka použila stejnou formu, jak báseň vytvořila. To je nicméně jen drobná vada na kráse a už se těším na Sun and her flowers, která na mě netrpělivě čeká na poličce.