Květy slunce přehled
Rupi Kaur
Rupi Kaur, autorka bestselleru #1 podle New York Times milk and honey, přichází se svou dlouho očekávanou druhou sbírkou poezie. Živá a transcendentní cesta růstu a zahojení. Původ a vyjádření úcty ke svým kořenům. Vyhoštění a následné nalezení domova v sobě samém. Rozdělené do pěti kapitol a ilustrováno samotnou Kaur, the sun and her flowers je cestou chřadnutí, pádu, zakořenění, růstu a rozkvětu. Oslava lásky a ve všech jejích podobách. „Toto je recept na život, řekla mi matka, když mě držela v náručí a já plakala, mysli na ty květiny, které můžeš zasadit na zahradě každý rok a ony tě naučí, že lidé musí také zvadnout, upadnout, vypustit kořeny a povstat, aby mohli vykvést.“... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Květy slunce. Přihlašte se a napište ho.

První díl byl za mě lepší, ale i tak se mi to moc líbilo. Její básně o tom co se jí stalo byli vážně silné.

V kabinetu jsme s kolegyní chvilku mluvili o čtenářském deníku coby přežitku. Probírali jsme aktuální seznam pro dnešní děti a taky to, jak moc (ne)čtou. Zarazilo mě, že na seznamu nevidím žádnou poezii, tak jsem se zeptal. Já mám rád japonskou, v knihkupectví roky chodím kolem knih R. Kaur, aniž bych je otevřel a začetl se. Teda, otevřeny byly, ale nepříliš vážně čteny.
Minulý týden jsem se stavil u nás v knihovně, abych něco odevzdal a na pultu ležela tahle kniha. Vzal jsem ji a v pár dnech přečetl. Nemyslel jsem si, že by mě jako muže zasáhla nějak víc, přeci jen asi nejsem úplně cílová skupina, a on se stal opak.
Místy jsem se musel zastavit a přemýšlet. Někdy víc, někdy míň. Do čtenářského seznamu pro děti bych ji nezařadil, ale líbí se mi, že už nemusíme držet poezii v historických formách. Instagramová poezie by mohla nakonec i těm dětem být možná o trochu blíž.
---
popřej čistou lásku klid a mír všem
co na tebe byli zlí
a jdi dál
- osvobození
Knižní novinky (11. týden)
10.03.2019
Knižní novinky (10. týden)
03.03.2019
Ocenění knihy (1)
2017 -
Goodreads Choice Awards
(Best Poetry)
Kniha Květy slunce v seznamech
v Mé knihovně | 255x |
láska muži rodina znásilnění potraty ze života básně mateřská láska poezie v próze ženská právaAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Květy slunce jsou další sbírkou básní, které, stejně jako první díl, ani neurazí, ani nenadchne. Básně jsou sice laděny do jiného, velmi hlubokého tématu, avšak obsahově je stejná, jako první díl. Texty však doplňují opravdu moc hezké ilustrace, které jsou velmi jednoduché a vkusné.